1 av 11: Välkommen hem till Lena och Gösta Linderholm! Foto: Cornelia Nordström
2 av 11: Det stora huset i Strängnäs ligger högt, och intill de solgula väggarna trivs både mandelträd och persika, i lä mot vinden. Foto: Maria Rosenlöf
3 av 11: Växthuset var en av de första investeringarna Lena gjorde i trädgården. Här inne odlar hon bland annat tomater och citrusträd av olika slag. Foto: Maria Rosenlöf
4 av 11: När trädgårdsmöblerna blir för skruttiga att sitta på går det bra att odla på dem i stället. Krassen ringlar sig över bordet. Foto: Maria Rosenlöf
5 av 11: Tips! När rosorna börjar blomma ut knipsar Lena av dem och lägger dem i vatten, så får de nytt liv. Foto: Maria Rosenlöf
6 av 11: I växthuset planterar Lena om sina pelargoner och andra växter. Foto: Maria Rosenlöf
7 av 11: Delar av Lenas populära keramik. De starka färgerna och växt- och blommotiven gör succé gång på gång. Foto: Maria Rosenlöf
8 av 11: Växthuset används inte bara till att odla i. Här sitter Lena ofta och målar eller läser, funderar och samlar kraft. Foto: Maria Rosenlöf
9 av 11: Fikapaus i växthuset. Foto: Maria Rosenlöf
10 av 11: Ett mandelträ som faktiskt ger frukt är inte så vanligt i Sverige, men hos Lena fungerar det mesta. Foto: Maria Rosenlöf
11 av 11: Eftersom pallkragar är bland det fulaste Lena vet, byggde hon upp odlingsbänkar av lecablock. I dem odlar hon så mycket ätbart hon bara kan: kryddor och örter, kronärtskockor och potatis med mera. Foto: Maria Rosenlöf

Trädgården som är ett svenskt litet Provence

Lena Linderholm har en stor trädgård som är ljuspunkten i hennes liv. Här hämtar hon kraft och passion.

– Jag börjar och slutar varje dag i trädgården. Det känns bra för själen, säger hon.

Ulrika Palmcrantz

När Lena och Gösta hittade det stora huset i Strängnäs för sju år sedan, tvekade de först. Eller rättare sagt, Lena tvekade. Hennes pappa hade nyligen gått bort och hon visste inte om hon skulle orka med ett så stort projekt. Men magkänslan ropade ändå ett rungande ”ja”, så de slog till. Och det har de aldrig ångrat, idag är det stora huset och den vackra trädgården deras bas i tillvaron och en mötesplats för hela familjen.

Trädgården bestod från början av ingenting, mest mossa och grus. Det gillade Lena, dels tyckte hon om utmaningen, dels ville hon börja från början i vilket fall som helst.

– Jag tog hjälp först, av någon som ritade upp ett förslag jag inte alls tyckte om. Det såg mest ut som en kyrkogård tyckte jag.

 

LÄS OCKSÅ: Hon har en oslagbart fin trädgård – mitt i stan

Pallkragar går bort

Så hon började jobba på egen hand i stället. Grävde rabatter, gjorde odlingsbäddar av korg, som hon nu bytt ut mot gedigna bäddar gjorda av betongklossar.

– Pallkragar är det värsta jag vet, det är så fult, så det fick bli något annat.

Ett stort, vackert växthus har det också blivit. Det kom till när Lena var som sjukast, och här övervintrar hon sina många citrusväxter, fikon- och olivträden.

– Förra sommaren satte jag en massa tomatplantor i växthuset. Men i år ville jag mest sitta där och måla och skissa, och ta en kaffe ibland. Det kan man också ha ett växthus till, det är en fantastisk ro där inne.

 

LÄS OCKSÅ: Så lätt kan du bygga din egen odlingslåda

Mandelträd och nektarin

I Lenas trädgård finns mycket som egentligen inte borde fungera här, på våra breddgrader. Ett blommande mandelträd, ett valnötsträd, kvitten, nektarin och blåregn.

– Jag säger alltid ”odla inget som inte går” till andra, och sedan gör jag precis tvärtom själv, säger Lena och ler. På något sätt går det i alla fall.

Kanske är det så att vill man tillräckligt gärna, går det på något sätt. Dessutom ligger huset högt, med en slående utsikt över domkyrkan i Strängnäs. Kanske att det höga läget och husets tjocka, solgula väggar som skänker lä ger ett perfekt mikroklimat som gör att växterna trivs bra just här.

– Jag har ju lite försökt att skapa mig mitt eget lilla Provence här i Strängnäs. Om det skulle komma en dag när jag inte orkar åka till Provence längre, måste jag i alla fall ha en bit av det här, säger Lena.

Det är odlingszon 1 i Strängnäs, berättar Lena, men lägger till att det ibland känns som zon noll.

– Titta här, hur lavendeln spränger sig upp genom gruset! säger Lena och pekar förtjust på några tappra lavendelplantor som tagit sig fram här och var mitt på grusgången. Jag gillar när det är så där lite busigt.

Planterar för barnbarnen

När det var som jobbigast med behandlingen mot bröstcancern för tre år sedan, hade Lena inte lust med någonting. Allting var nattsvart, ingenting spelade någon roll. När hennes kompis Ulla kom och ville att de skulle plantera lite, sa Lena först nej. Hon skulle ju ändå dö, så vad var meningen?

– Men Ulla tvingade mig att sätta ner lite frön och växter, fast jag inte hade någon lust. Och sedan, när den värsta krisen var över, fick jag en väldig kraft av trädgården. Man måste ha något att leva för. Varje dag börjar jag med att gå ut en runda i trädgården, nyper av lite visset, vattnar lite, pratar lite med växterna. Allting som gror, allt liv, det ger ett lugn i själen.

För varje barnbarn hon fått har Lena planterat något extra fint i trädgården.

– Mandelträdet var till Leo, magnolian till Lea. Albin fick kvitten och vad mitt sista lilla barnbarn Julia Violetta ska få, vet jag inte än. Men något fint ska det bli, med mycket blommor.

 

LÄS OCKSÅ:

 7 underbara växthus – som du har råd med
10 trädgårdsbloggar som du måste följa
 

Lena Linderholm

Ålder: 68.

Gör: Konstnär och grafiker, känd för sin färgsprakande konst, som också finns på tyger, keramik, servetter, mm.

Familj: Maken Gösta Linderholm, 74, musiker. Kanske mest känd för låten Rulla in en boll och låt den rulla. Två vuxna barn, Emilia, 40, och Hampus, 38. Fyra barnbarn.

Bor: Stort hus i Strängnäs. Har även hus i Härjedalen och i Provence i Frankrike.

Lenas 5 bästa trädgårdstips

1.Spara frön från favoriter

Samla på frön och lägg i små påsar och skriv på vad det är. Om jag till exempel äter en tomat jag tycker är god, skrapar jag ur fröna, låter dem torka och sparar dem. Hela min trädgård är full med sådant jag satt från egna frön, det blir till minnen också. Mina hasselnötsträd kommer alla tre från Provence.

2. Krassens fördelar

Krasse piggar upp, jag sätter krasse tidigt och sedan blommar det ända tills frosten kommer. Färgstarkt och vackert.

3. Bygg egna drivhus

Gör egna små drivhus med hjälp av PET-flaskor. Jag skär av dem mitt på och ställer dem över där jag petat ner frön. Dels blir det varmare, dels skyddar det mot fåglarna som äter det mesta.

4. Gör eget örtsalt

Torka olika örter och blanda med havssalt, så har du eget örtsalt med olika smaker. Jag gör alltid flera olika, med mynta, med basilika, salvia, timjan och persilja.

5. Färskpotatis till jul

Potatis sätter jag alltid i hinkar i växthuset, eller på balkongen och täcker över med granris. Vi brukar ha egen färskpotatis till jul, tack vare det.