Tjuvstarta våren – här är blommorna som kan planteras tidigt

Hjälp våren på traven och fyll krukor och korgar med de tidigaste vårblommorna. Penséer, primulor och ranunkler blir glada färgklickar.

Foto: Getty Images

1 av 3: Hjälp våren på traven och fyll krukor och korgar med de tidigaste vårblommorna. Penséer, primulor och ranunkler blir glada färgklickar.

Krokusen är en vacker färgklick utomhus när vintern håller på att bli vår.

Foto: Getty Images

2 av 3: Krokusen är en vacker färgklick utomhus när vintern håller på att bli vår.

När lökarna, primulorna och ranuklerna blommat över efter några veckor slänger du dem och sätter nya växter i krukorna. Eller så planterar du ut de överblommade plantorna, så kan de blomma nästa år igen.

Foto: Getty Images

3 av 3: När lökarna, primulorna och ranuklerna blommat över efter några veckor slänger du dem och sätter nya växter i krukorna. Eller så planterar du ut de överblommade plantorna, så kan de blomma nästa år igen.

Hjälp våren på traven och fyll krukor och korgar med de tidigaste vårblommorna.

Penséer, krokus och hyacinter blir glada färgklickar just när trädgården förbereder sig på att bli grön och blommig men när det samtidigt kan vara kyligt på nättarna.

Andra har också läst

Krokus, tulpaner, scilla och snödroppar kan tidigt sticka upp sina förhoppningsfulla knoppar i rabatterna.

I det bleka, skarpa vårljuset vill man gärna sätta sig ute en stund med en kopp kaffe. Så här tidigt på säsongen känns det som en bra idé att förstärka blomsterprakten, innan rabatterna blomstrar. Några krukor och korgar med tidigblommande lökväxter, söta penséer, färgglada ranunkler och primulor förstärker livsandarna.

LÄS OCKSÅ: Underbara perenner – här är allt du måste veta

Penséer tål minusgrader 

 Den blommande vårträdgården i krukor och byttor har fördelen av att vara mobil. Den kan flyttas till bästa platsen för fikastunden, eller stå som ett glatt välkomnande vid entrén. Hotar vintern med att komma tillbaka och nätterna bli kalla flyttar man tillfälligt in krukorna eller täcker dem med odlingsväv, tidningspapper eller vad man har. Penséer till exempel tål några minusgrader.

Blommorna ser lite slaka ut efter en kall natt men när solen börjar värma igen reser de sig strax. Lökväxter i krukor tål också lite kyla och står länge i det svala vädret.
Använd vad du har. Gamla korgar är utmärkta att plantera i, klä dem gärna med plast och lägg lecakulor eller småsten i botten. I skogen kan du plocka mossa, blåbärsris, kottar och grenar som dekoration.

LÄS OCKSÅ: Tjuvstarta våren – lura kvistarna att blomma

Foto: Getty Images

Blommor som klarar tidig plantering

Nedan är vårblommorna som klarar av att planteras i mars och april i krukor eller balkonglådor. När lökarna, primulorna och ranuklerna blommat över efter några veckor slänger du dem och sätter nya växter i krukorna. Eller så planterar du ut de överblommade plantorna i rabatterna så kan de blomma nästa år igen.

 • Krokus
 • Hyacint
 • Små låga tulpaner
 • Påskliljor
 • Narcisser
 • Scilla
 • Pärlhyacint
 • Bellis
 • Primula
 • Pensé
 • Tulpan

Plantera i kruka

 • Välj krukor eller kärl med dräneringshål i botten. Det är viktigt att hålla jorden lätt fuktig. Speciellt lökväxter vill inte stå för blött.
 • Täck botten med lecakulor och fyll på med planteringsjord. Lökväxter gillar om man blandar ut jorden med lite benmjöl och gödsel.
 • Om det är riktigt kallt på nätterna behöver du ta in planteringen på natten, i exempelvis ett förråd eller ett garage.
 • När det bara är ett par minusgrader nattetid går det bra att täcka över planteringen med en handduk eller en fiberduk.
 • Framåt senvåren kan du förnya krukan. Ta ur lökväxterna och plantera dem i rabatten.

LÄS OCKSÅ: Magiska magnolia – så sköter du det vackra trädet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande