1 AV 2
Är det en tomat från yttre rymdren? Åke "tomatkungen" Truedsson har svaret.
Foto: Privat
2 AV 2
– Det är en ju en bild på fröpåsen men där ser det ju inte ut så där, säger Therese Landahl.
Foto: Privat

Therese, 39, odlade helt galna tomater

Therese Landahl, 39, från Lidköping skulle testa att odla en ny sorts tomat - men resultatet blev minst sagt skräckinjagande. Hur kunde det bli så här? Åke ”tomatkungen” Truedsson har svaret!

På Therese Landahls inglasade balkong står just nu några riktigt märkliga tomatplantor. 

– Jag har ju odlat tomater i ganska många år och i år tänkte jag testa något nytt, men det blev ju väldigt konstigt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så överlever växterna din semester 

Enligt fröpåsen som Therese köpte ska bifftomaterna, Solanum lycopersicum "Ananas", bli stora och plattrunda frukter som ska få en tvåfärgad gyllengul rodnad. Så blev det ju inte riktigt. Den gröna utväxten på undersidan av tomaten ser mer ut som en tumör från yttre rymden. 

Tomaten som Therese odlat är av sorten Solanum lycopersicum "Ananas". Foto: privat

Therese har tre plantor av samma sort och alla har liknande utväxter, men en planta har blivit extra drabbad.

– Det är ju en bild på fröpåsen men där ser det ju inte ut så där, så jag vet inte vad det har blivit med den här plantan. 

”Tomatkungen” svarar

Leva & Bo tog kontakt med Åke "tomatkungen" Truedsson, som skrivit boken ”Odla Tomater” och som även är grundare till tomatklubben.se, för att ta reda på vad som egentligen har hänt med Thereses tomater. 

LÄS MER: Trender i trädgården 2017  

– Oftast blir det så här på gamla typer av bifftomater, det kan bli som hål eller klumpar som sitter där. Jag har sett sådant förut, men inte lika extremt som på denna, säger han efter att ha sett bilden av Thereses alien-tomat. 

Åke ”tomatkungen” Truedsson har aldrig sett en så extrem missbildning på en tomat tidigare, dock är fenoment vanligt på bifftomater. Foto: Privat

Aztekindianerna hittade en mutation

Men för att förstå varför den här missbildningen har skapats så måste man ta en liten historielektion i tomathistoria, menar Åke. 

LÄS MER: Så och odla tomat, chili & paprika – bästa tipsen 

Tomaten föddes i Andernas berg där Peru ligger. Den spred sig sedan norrut och nådde för några tusen år sedan Aztekernas rike, nuvarande södra Mexico.

Den vilda tomaten är bara max en tum bred, men för 2500 år sedan fann de odlingsduktiga Aztekindianerna en mutation på tomaten, där DNA-koden hade mångdubblats till en märklig veckad sak.

Aztekindianerna hittade en mutation på den vilda tomaten och med den började odling av tomater. Foto: Åke Truedsson

Med denna lite större tomat började odling av tomater. Och det är ur denna har alla moderna normalstora tomater och moderna bifftomater skapats, berättar Åke Truedsson. 

LÄS OCKSÅ: 8 oslagbara tips - så maxar du din pallkrage 

På bifftomaterna kan man dock fortfarande se spåren efter veck och DNA-sekvensen, av många vilda tomater sammanslagna, är inte alltid stabil och då kan man få missbildningar som på Thereses alien-tomat.

Alien-tomaten går att äta

Therese tomat ser ju otroligt läskig ut och inte speciellt aptitlig, men enligt Åke Truedsson går det bra att ta sig en tugga. 

LÄS OCKSÅ: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

– Det gröna är ju inget att äta, men resten kan man äta utan problem. Man får se det som en kul grej, skära bort det understa och äta upp den och njuta, säger han.