1 av 3: Nätet runt bollen kan fastna både i fåglarnas näbbar och klor och i hundarnas magar. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
2 av 3: Hundar som äter upp näten kan få ordentliga problem med magen, som kan bli livshotande. Foto: Istock
3 av 3: Satsa i stället på en bra hållarna för bollarna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Talgbollar kan vara en dödsfälla för djuren

Talgbollar inslagna i plastnät kan bli en dödsfälla, både för fåglar för och våra fyrfotade vänner hundarna. 

Så här kan du göra för att hjälpa de små fåglarna få i sig mat under vintern i stället. 

Under vintern är det många som vill hjälpa de små fåglarna med mat. Det gör många genom att sätta upp talgbollar inklädda i plastnät i träd eller på balkongen. 

Men själva näten kan bli en dödsfälla, det varnar veterinären Åsa Magnusson-Juberget, skriver tidningen Land. 

Både hundar och fåglar kan dö på grund av näten

Hon har under åren fått in flera hundar som ätit talgbollar med nät, eller tomma nät som ramlat till marken. 

– Det ger stopp i tarmen och problemet är att näten inte syns på röntgen, så de kan bli kvar och nöta hål på tarmen och orsaka stora skador, i värsta fall livshotande, säger hon till Land. 

Även om dödsfallen inte är vanliga, kräver det både dyra och för hunden jobbiga operationer för att bli av med plastnätet som sitter fast i tarmen. 

Näten är också riskfyllda för de små fåglarna, som kan fastna med näbb eller klor i näten, där de blir hängande och till slut dör. 

LÄS MER: Bästa tipsen att ge fåglarna mat i vinter

Finns flera alternativ till de farliga näten

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Men du behöver inte sluta komma till undsättning med mat till de små fåglarna under den kalla tiden av året för det. Det går att köpa talgbollar utan nät. Annars kan du bara ut talgbollarna ur nätet och lägga i en bra utformad talgbollshållare i stället. En som inte har för stora hål som fågeln kan stoppa in hela huvudet i och samtidigt hänger vertikalt, för då är risken att även den blir en dödsfälla.

Och försäkra dig noga om att inga nät hamnar någon annanstans än i papperskorgen. Ser du ett nät ligga på marken ute, plocka upp och kasta det!

LÄS MER: Skaffa hund trots allergi – det här ska du tänka på

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande