Under 70-talet var det snarare regel än undantag att ha Tagetes i rabatten. Foto: Shutterstock

Tagetesens revansch – är tillbaka som trendblomma

Under 70-talet var det snarare regel än undantag att ha Tagetes i rabatten. De kom att bli så populära att man till och med lyckades tröttna på blomman. Men efter en tid i skymundan är de nu tillbaka i rampljuset. 

Tagetesen storhetstid var framför allt på 70-talet då blommorna prydde var och varannan rabatt i svenska trädgårdar. Under en tid minskade dock bommans popularitet, men nu ser den ut att vara tillbaka. Kanske inte så konstigt. Tagetesen är nämligen en otroligt tacksam utplanteringsväxt som dessutom blommar så länge som från april tills att frosten kommer. Och täcks plantorna med fiberduk eller liknande nattetid så kan de till och med överleva längre än så. 

Enligt sägnen i etruskisk mytologi sägs tagetesen vara uppkallad efter guden över visdom vid namn Tages. Ursprungligen härstammar växten från Central - och Mellanamerika. 

Flera sorter med olika utseende 

Tagetesen tillhör familjen Asteraceae och det finns flera olika sorter. Allt från små till stora, gula, orange eller krämvita. Bladen är mörkgröna och djupt flikiga. De minsta arterna blir bara 15 centimeter medan de större kan bli uppemot 60 centimeter höga.

Den här blomman går att plantera i trädgården, i krukor och urnor eller varför inte i blomlådan. Vissa sorter passar dessutom bra som snittblomma. Det viktigaste när det gäller plantering är att de inte placeras alltför skuggigt. Tagetesen kan aldrig få för mycket sol – åtminstone inte i Sverige. Se också till att jorden är näringsrik. 

Tagetesen tillhör familjen Asteraceae och det finns flera olika sorter. Foto: Shutterstock

Köp färdig planta eller så själv 

Antingen köper du en uppvuxen planta på plantag eller blomsterbutik. Var då noga med att välja kraftiga plantor med mycket knopp men utan blommor.  Eller så startar du från noll och sår frön. Väljer du det senare är det bra att ha i åtanke att det tar någon månad innan Tagetesen blommar. Det vanliga är att så fröna inomhus runt mars till april för att sedan plantera ut när frosten upphört senare under våren. Men vill man så dem ute direkt går det också bra, bara jorden är tillräckligt uppvärmd. 

Lyckad odling från grunden 

Likt många andra sommarblommor är också tagetesfröna relativt små. Det går bra att så dem ytligt i såjord och täcka med ett tunt lager jord på drygt en halv centimeter. Så glest och se till att jorden är fuktig. Du kan räkna med att fröerna gror inom en eller ett par veckor.

När tagetesplantorna vuxit upp och börjat trängas är det dags att plantera i större kruka. Använd då plant- eller blomjord. När risken för frost är över kan du plantera ut din tagetes. 

Tagetesen är enkel att så. Foto: Shutterstock

Enkel blomma att ta hand om 

Den uppvuxna blomman kräver inte särskilt mycket i skötselväg. Inte mer än att vissna blommor efter hand behöver plockas bort. Detta för att få så riklig blomning som möjligt. Vattna ordentligt och regelbundet under hela säsongen. Men se till att de inte står blött. Fuktigt är det som gäller. 

Ett hett tips är att sätta flera olika typer av Tagetes i olika storlekar och nyanser tillsammans. Det är enkelt samtidigt som effekten är slående och förgyller såväl rabatt som kruka.  

Blomman angrips sällan av parasiter. Foto: Shutterstock

Fördelar och nackdelar

Ytterligare en fördel med tagetes förutom dess skönhet och kravlöshet, är att den sällan angrips av parasiter. Och en del odlar tagetes också för att mota bort ohyra. Exempelvis vittnar många om tagetes som snigelmagnet. Det betyder att den som har problem med mördarsniglar alltså kan använda tagetes som lockbete för att hålla undan sniglarna från andra plantor. 

En eventuell nackdel är att blomman har en minst sagt säregen doft – något som inte uppskattas av alla. Vissa jämför till och med lukten med katturin. Det kan vara bra att tänka på innan du väljer att plantera tagetes. 

LÄS MER: Intensivt jordbruk hotar dagfjärilarna i Sverige 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande