Susanne förvandlade barnens gamla lekplats till sagolik oas

Ut mot gatan visar den vackra trädgården upp sig med prunkande rabatter och slingrande gångar.

Foto: Monika Norrby

Ut mot gatan visar den vackra trädgården upp sig med prunkande rabatter och slingrande gångar.

Den som går förbi Susanne Gustafssons generöst blommande trädgård i Ängelholm får gärna stanna till och kika in över staketet. Det är lågt och luftigt så att det ska gå att se trädgården utifrån.

– Det är så trevligt att prata en stund med folk som passerar, säger Susanne.

Andra har också läst

En uteplats för stora middagar med vänner och familj, en för morgonkaffet i tidiga vårsolen, en för regniga eller blåsiga sommardagar, en att sova middag i på semestern. Det går att fortsätta länge till. För i Susannes trädgård är sittplatserna många! De är nästan som små egna, byggda rum i trädgården. Ordentligt avgränsade, med små murar, luftiga pergolor, häckar eller bara en rad med kantstenar. Golven är oftast i singel, väggarna består av växter på olika sätt. 

För Susanne är det roligaste med trädgård just anläggandet, skapandet, nytänkandet och byggandet. 

– Att sköta om det sedan är inte lika roligt. Men det ska ju göras det också.

Majoriteten av blommorna går i ljusa färger, med enstaka kontrasterande svarta. I rabatterna får det gröna och vita sällskap av milda, dämpade nyanser av lila och rosa. Lavendel är en favorit som återkommer i flera planteringar.

Susanne och Lennart Gustafsson

Familj: Tre utflugna söner

Gör: Lärare

Var: Ängelholm

Trädgård: Gammal sommarstugetomt, ca 800 kvadratmeter

Foto: Monika Norrby

Susanne Gustafsson

Gjorde om barnens gamla gräsplätt

När familjen flyttade hit för 17 år sedan, hade det bott ett gammalt par här i många år. Huset, som är byggt 1922, hade inte sett färg eller hammare på länge, och var aningen nergånget. Tomten dominerades av flera stora, gamla träd, förmodligen planterade både när huset byggdes och i början på 70-talet. 

– Då gjordes området om från sommarstugeområde till permanentboende, berättar Susanne. De förvuxna lagerhäggarna och tujorna är säkert från den tiden. När vi flyttade in var viktigaste att få till en stor gräsyta till våra tre små pojkar, så vi jobbade framför allt med att röja på tomten.  

Mer trädgård än så var inte i fokus på den tiden. Men det var bara en tidsfråga innan trädgårdsådran skulle börja pulsera hos Susanne. För fanns där, det gjorde den, ända sedan barndomen i föräldrarnas stora visningsträdgård i närheten. Och när väl sönerna blivit lite större började trädgårdsarbetet på allvar.

– För 6–7 år sedan satte jag i gång att gräva bort gräs bit för bit och anlägga rabatter i stället, förklarar Susanne. 

Och här kan man ana hennes driftighet och effektivitet. På dessa 6-7 år har trädgården genomgått förändringar som de flesta av oss bara drömmer om ska ske under en livstid.

– Det är faktiskt bara de senaste fyra åren som det verkligen hänt mycket. Det här är ju verkligen mitt stora intresse!  

LÄS MER: 15 små växthus för dig som vill odla 

Sittplatserna är många i Susannes trädgård. Här finns plats för alla. Skulpturen har konstnär Rolf Bengtsson gjort.

Foto: Monika Norrby

1 av 8: Sittplatserna är många i Susannes trädgård. Här finns plats för alla. Skulpturen har konstnär Rolf Bengtsson gjort.

Bakom huset kan man sjunka ner i en däcksstol, läsa en bok, njuta av utsikten mot havet, eller kanske slumra till en stund.

Foto: Monika Norrby

2 av 8: Bakom huset kan man sjunka ner i en däcksstol, läsa en bok, njuta av utsikten mot havet, eller kanske slumra till en stund.

Astillbe kan vara lite svårplacerad, då färgen på blommorna ofta är ganska starka. Men den här gräddfärgade, ’Cappuccio’, smälter fint in i Susannes bleka, ljusa färgskala.

Foto: Monika Norrby

3 av 8: Astillbe kan vara lite svårplacerad, då färgen på blommorna ofta är ganska starka. Men den här gräddfärgade, ’Cappuccio’, smälter fint in i Susannes bleka, ljusa färgskala.

Det vackra orangeriet är en färdig sats från Qvesarums Byggnadsvård och är precis 15 kvm stort, men med extra takhöjd. Ett bra knep för att få större rymd i växthuset.

Foto: Monika Norrby

4 av 8: Det vackra orangeriet är en färdig sats från Qvesarums Byggnadsvård och är precis 15 kvm stort, men med extra takhöjd. Ett bra knep för att få större rymd i växthuset.

Den luftiga, svarta pergolan har Susanne byggt själv.

Foto: Monika Norrby

5 av 8: Den luftiga, svarta pergolan har Susanne byggt själv.

En sittplats som är ett eget litet rum. Väggarna matchar de luftiga svarta pergolorna på andra håll i trädgården. Det lilla trädäcket ramas in av en smal rabatt.

Foto: Monika Norrby

6 av 8: En sittplats som är ett eget litet rum. Väggarna matchar de luftiga svarta pergolorna på andra håll i trädgården. Det lilla trädäcket ramas in av en smal rabatt.

De runda formerna kommer igen både i trädens kronor, rabattformer och trampstenar.

Foto: Monika Norrby

7 av 8: De runda formerna kommer igen både i trädens kronor, rabattformer och trampstenar.

Den mörkbladiga alunroten utgör en stomme i många rabatter. Den bryter av fint mot alla gröna blad och matchar de rosa och blå tonerna i blommorna. Men alunroten har också snygga blommor som passar in i färgskalan.

Foto: Monika Norrby

8 av 8: Den mörkbladiga alunroten utgör en stomme i många rabatter. Den bryter av fint mot alla gröna blad och matchar de rosa och blå tonerna i blommorna. Men alunroten har också snygga blommor som passar in i färgskalan.

Grunden på framsidan, det första Susanne anlade, var den stora bokbersån. 

– Vi ville kunna utnyttja morgonsolen, utan att sitta ute på gatan. 

Och därifrån fortsatte det, bit för bit. På framsidans lilla gräsmatta, den enda som finns på den stora tomten, vindlar en gång av runda trampstenar. På den, och de andra gångarna här på framsidan ut mot gatan kan man strosa runt i flera timmar. Beroende på vilket håll man väljer, ter sig gången på helt olika sätt. Det går att slå sig ner på en bänk eller stol en liten stund och titta åt ett annat håll, för en ny vy. Susannes framsida är ett litet myller av rabatter, sittplatser, gångar, krukor, grönska och blommor. Allt är slingrande, runt, mjukt och spännande. Det är nog bara häckarna ut mot gatan och in till grannen som har raka former i den här delen. 

Tar ett projekt åt gången

Det är i gränslandet mellan inredning, konstnärlighet och trädgård som Susannes intresse befinner sig och där hon får blomstra och mår som bäst. Hon styrs till stor del av magkänsla, både när det kommer till anläggning, var rabatterna ska placeras och växtval. En magkänsla som kan förlita sig på ett estetiskt sinne såväl som ett solitt trädgårdskunnande från föräldrarna.

– Min pappa har bland annat lärt mig att våga, säger hon. Jag testar att plantera en växt på ett ställe, funkar inte det får man flytta och så läsa på om hur de vill ha det. 

Nedanför trädgården bakom huset, som ligger högt upp på en höjd, anar man havet och stranden, något som också sätter sin prägel på tonen i trädgården. Inte konstigt att Susanne valt att satsa på trädäck och uteplatser i den här delen, med så härlig havsutsikt. Här finns både matplats på det upphöjda trädäcket och en mindre uteplats intill husväggen med ett par vilstolar under ett parasoll. Det är inte svårt att föreställa sig hur skönt det är där, mitt på dagen i skugga från solens hetta, när efter-lunch-dåsigheten slår till. 

Trädgårdens grundförutsättningar är egentligen allt annat än optimala. Förutom den sandiga jorden som snabbt torkar ut, är bostadshuset placerat i princip mitt på tomten, vilket ger fyra halvstora ytor att anlägga på. Det finns ingen riktigt stor sammanhängande enhet. 

– Därför var jag väldigt noga med att först och främst se till att utnyttja framsidan så bra som möjligt, så att det verkligen blir en bra trädgårdsdel där, säger Susanne. 

Går man förbi utanför på gatan ser man hur väl hon lyckats. De runda, buxbomskantade rabatterna, de snirkliga gångarna, de luftiga, rumsskapande pergolorna och bersåerna Och det mesta är fullt synligt utifrån gatan. 

– Jag vill inte skärma av, det är så trevliga möten man får till där över staketet med murgröna, säger Susanne. Jag ville att trädgården skulle synas. Lite avskärmning blir det med de svarta pergolorna, som jag klätt in med murgröna. De ger höjd, men ändå luftighet. Det vore ju synd att sätta ett plank. Jag tycker det är så trevligt att prata med folk utanför. 

Susannes favoritplats i trädgården är uteplatsen under vildvinet. Här är det skuggigt och skönt varma sommardagar.

Foto: Monika Norrby

1 av 3: Susannes favoritplats i trädgården är uteplatsen under vildvinet. Här är det skuggigt och skönt varma sommardagar.

Bokbersån var det första Susanne anlade i trädgården. Sedan har det mesta utgått från den. Tanken var att familjen skulle kunna sitta där och njuta av morgonsolen utan insyn från gatan.

Foto: Monika Norrby

2 av 3: Bokbersån var det första Susanne anlade i trädgården. Sedan har det mesta utgått från den. Tanken var att familjen skulle kunna sitta där och njuta av morgonsolen utan insyn från gatan.

Susanne har använt mycket storgatsten som kant mellan grusgångar och rabatter. Det hårda i stenen lättas upp av en rostig cortenstålskant.

Foto: Monika Norrby

3 av 3: Susanne har använt mycket storgatsten som kant mellan grusgångar och rabatter. Det hårda i stenen lättas upp av en rostig cortenstålskant.

Men blir det inte stressande att behöva ha det välskött och prydligt? 

– Nejdå, trädgård är inte stress. Det är mitt intresse, det roligaste jag vet. Trädgården är ett ständigt projekt, men jag vill kunna avsluta varje delprojekt, och tar gärna små bitar i taget. Då blir det lättare att hålla ordning. 

 Någon skiss eller genomtänkt plan för helheten har hon inte haft.

– Jag tänker att ”Där kan man ju förlänga” och så gräver jag”. Jag springer mycket och då kommer jag ofta på så bra idéer. 

Med huset placerat mitt på tomten, breder trädgården ut sig kring husets alla fyra sidor. Längs ena gaveln ligger växthuset, eller kanske ska det kallas orangeriet. 

– Vi längtade efter en uteplats med tak över och kom fram till att det skulle vara ännu bättre med ett riktigt uterum, helt inglasat, säger Susanne. Och vi älskar det verkligen! Vi sitter här jättemycket. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande