1 AV 2
Drömmer du om svalkande dopp på tomten?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vi har valt ut 12 modeller i olika stilar och prisklasser.
Foto: Shutterstock

Stor guide: Hitta bästa poolen eller badtunnan för dig

Förvandla trädgården med en svalkande oas med rum för både umgänge och avslappning. Rätt pool kan vara både en investering och en dröm som går i uppfyllelse. 

Leva & Bo har valt ut 12 härliga modeller i olika stilar och prisklasser – vilken är din favorit?

Till att börja med – det här ska du tänka på innan du väljer pool.

Placering: Vindskyddat söderläge med lite avstånd till buskar och träd (för att undvika löv och fallfrukt i poolen) är det ultimata när du ska välja var din pool ska placeras. Vilken tid på dygnet som poolen kommer att användas mest kan även det påverka, är du en morgonbadare vill du säkert ha morgonsol på poolen, gillar du bättre att bada senare på dagen kan det vara klokt att välja en plats där solen stannar långt in på kvällen. Eventuell insyn är en annan sak som är bra att tänka lite extra på, vill du ha publik när du badar eller inte?

Du måste även tänka på hur nära tomtgränsen som poolen hamnar, generellt brukar kravet vara minst 4,5 meter. Bor du i ett stadsplanerat område kan du även behöva ett marklov från kommunen. Hör efter innan!

Fågel, fisk eller mittemellan?: Smak och behov påverkar självklart ditt val, men du behöver även ta hänsyn till vilken typ av tomt du har. En pool som står ovan mark kräver mindre markarbete och är därför även ett billigare alternativ.

En delvis nedsänkt pool är ofta optimalt för en sluttande eller kuperad tomt, då man kan utnyttja tomtens naturliga förutsättningar samtidigt som man undviker stora utgrävningar och schaktning. Pooler som är helt nedsänkta kallas för markpool, och är den klassiska typ av pool som många drömmer om. Den kräver inget utrymme på höjden och ger ett fint helhetsintryck, men är på grund av markarbetet som krävs det dyraste alternativet. 

Rätt modell: Utespa, swimspa eller en stor härlig pool? Såväl tomt, behov och plånbok påverkar ditt val, och vad som känns rätt för just dig och din familj avgör ni bäst själva. Ett utespa, badtunna och mindre swimspa kan vara bra alternativ om det ska placeras på en terrass eller ett mindre trädäck, har du en stor trädgård så har du givetvis också fler valmöjligheter. 

Och kom ihåg att även om en pool eller ett utespa ofta innebär en stor utgift, så tillför det samtidigt värde till ditt boende vid en framtida försäljning. För vem vill inte ha en egen pool? 

1. Garden från Folkpool – passar kuperad trädgård

Modell: Åttakantig.
Storlek: 360 x 510 centimeter.
Pris: Från 65 000 kronor.

Lättbyggd och smidig pool som passar utmärkt till sluttande och kuperade trädgårdar. Robust konstruktion som gör att den kan placeras både i och ovan mark utan förstärkning.

Pooltrender 2019

Central placering: När poolbyggandet tog fart på 1960-talet gömde man poolen i en avsides krok i trädgården, i dag gör vi tvärtom – poolen får stå i centrum och bli en naturlig plast för umgänge. 

Inred ute

Bygg din utemiljö kring poolen med trädäck, utekök, sittmöbler och annat mysigt. Låt området bli ett extra rum utomhus. 

Mindre pooler: Glöm svulstiga jättepooler, i dag går trenden allt mer mot mindre pooler. Dyrare tomter har gett mindre tomt att bygga på, men köparna har även blivit mer miljömedvetna när det gäller vattenåtgång och uppvärmning. 

Trendigt med trapphäng: Helgaveltrappan, en trappa som går längs med hela poolens kortsida, kommer stort. Den är trygg för små barn som tränar på vattenvana att gå i poolen på, och den bjuder dessutom på en social plats att umgås på. 

Källa: Folkpool

2. Classic från Folkpool – möjlighet att bygga själv

Foto: MICHAEL FÖRSTER

Modell: Rektangulär.
Storlek: 500 x 1000 centimeter.
Pris: 122 000 kronor.

Klassisk och lättplacerad modell som finns i flera standardstorlekar. Den händige kan köpa poolpaket och bygga sin egen pool, alternativt kan man välja att bara göra vissa delar själv. I poolpaketet ingår exempelvis hörntrappa, liter, furusarg, reningsverk och filterpaket.

3. Family 415 från Folkpool – för ovan och under mark

Modell: Åttakantig.
Storlek: 415 centimeter i diameter.
Höjd: 120 centimeter.
Pris: 31 900 kronor.

En rejäl pool speciellt framtagen för den som vill bygga själv. Uppbyggd som en traditionell timmerstuga där kraftiga reglar hakas i varandra. En stadig konstruktion som kan grävas ned utan förstärkning. En helt eller delvis nedsänkt pool passar utmärkt för en sluttande tomt, och sparar både utrymme på höjden och ger ett klassikt utseende. Säljs som poolpaket med bland annat in- och utvändig trappa, liner, sandfilter och poolsarg. Tillval som överdrag och solfolie finns till. 

4. Black Limited Edition från Riopool – badklar pool i stål

Modell: Rund.
Storlek: 350 centimeter i diameter.
Höjd: 120 centimeter.
Pris: 13 495 kronor.

Rund pool I begränsad upplaga med svart grafitmönstrad poolvägg som fungerar som en solfångare och absorberar solens strålar, vilket ger upp till +3-5 grader varmare vatten. Stomme i korrugerad stål. Badklart poolpaketet med toppsarg, ben och stag, liter, reningsverk, brädavlopp, inlopp och barnsäker stege.

LÄS MER: Expertens bästa tips när du ska köpa värmepump

5. Panel från Skärgårdstunnan – fristående badtunna 

Modell: Rund.
Storlek: 190 centimeter i diameter.
Sittdjup: 65,5 centimeter.
Pris: 23 900 kronor.

Färdigmonterad badtunna med plats för 4-5 personer, finns även i en större modell. Handgjutet, ergonomiskt format kar i glasfiberarmerad hårdplast. Vattnet värms upp med en direktverkande kamin. Kan placeras direkt på marken. Frakt ingår.

Tips för att spara på vattnet

Värna om vattenbeståndet och fyll inte på din pool mer än nödvändigt. Du kan öven spara på vatten genom att duscha innan varje dopp, så behöver du inte byta vattnet lika ofta. Har du tillgång till sjövatten, fyll på med det! Och följ regeln av med poolöverdraget för att fylla på regniga dagar, och på med det när poolen inte används för att förhindra att de avdunstar. 

Ett annat sätt att få mer ut av din pool är att investera i ett pooltak, det skyddar både dig och vattnet när det är sämre och kallare väder ute och gör att du kan använda poolen även under kyligare årstider. 

6. Executive från Folkpool – lyxigt designat spabad

Foto: MALIN CROPPER

Modell: Kvadratisk.
Storlek: 234 x 279 centimeter.
Baddjup: 98 centimeter.
Pris: 180 000 kronor.

Extra djupt spabad med plats för 9 personer. Tre stycken kraftiga 2hk pumpar, 60 st olika munstycken i nio olika varianter. LFX-belysning och fontän med separat pump ingår, bluetooth stereo och utvändig panelbelysning som tillval. Tjockt, låsbart termolock ingår. Skalet får att få i fyra olika färger, panelen finns i sju valbara färger. 

7. Java 101 från Compasspool – stilfull romersk trappa 

Modell: Rektangulär.
Storlek: 1002 x 382 centimeter.
Djup: 151 centimeter.
Pris: 311 042 kronor.

Pool med klassisk design och gott om sittplatser, med romersk trappa på ena kortsidan. Tillverkad i tre vattentäta skikt utan porer för extra lång livslängd. Anpassar sig till rörelser i marken som tjäle och frost. Livstidsgaranti mot läckage. Finns i 12 olika färger. Priset inkluderar endast pool, nödvändig poolutrustning tillkommer. 

8. Riverina 67 från Compasspool – svängd med sluttande botten 

Modell: Sväng rektangulär.
Storlek: 670 x 334 centimeter.
Djup: 113-159 centimeter.
Pris: 232 180 kronor.

Keramisk pool med böljande form och två plaster för avslappning. Bra val för familjer med sluttande botten som ger olika djup i olika delar av poolen, samt integrerade trappsteg. Stegkant under vattnet utmed poolens sidor, vilket underlättar för små och stora att gå i och ur poolen från samtliga sidor. Tillverkad i tre vattentäta skikt utan porer för extra lång livslängd. Anpassar sig till rörelser i marken som tjäle och frost. Livstidsgaranti mot läckage. Finns i 12 olika färger. Priset inkluderar endast pool, nödvändig poolutrustning tillkommer. 

LÄS MER: 10 bästa knepen för att få det svalare hemma 

9. Columba från USSPA – exklusivt med jetmassage 

Modell: Kvadratisk.
Storlek: 225 x 241 centimeter.
Djup: 97 centimeter.
Pris: På förfrågan.

Stort spabad som rymmer stora sällskap med plats för sju personer varav två liggplatser. Jetaggregat för kroppsmassage, 68 vattenjets och 15 luftjets. Skalet finns i 12 olika färger, locket i nio. Kabinettet i underhållsfritt thermowood, finns i nio möjliga varianter. Tillval som trappa, bord, liggstol och mekanisk locklyftare. 

10. Swimspa 6m från DenForm – pool & utespa i ett

Modell: Rektangulär.
Storlek: 228 x 596 centimeter.
Höjd: 137 centimeter.
Pris: 335 349 kronor.

Tvådelad pool med utespa och simdel, perfekt för den som vill ha både och. Simdelen har munstycken för att skapa kraftig motström vilket gör det möjligt att simträna, även på hög nivå. Utespadelen är utrustad med både vatten- och luftmassagesystem, med massage för hela kroppen. Poolens uppdelning gör det möjligt att ha olika temperaturer i utespa och simdel. Rymmer totalt tio personer. LED-ljusterapi och audiosystem ingår. 

11. Polartunnan från Polhus – vedeldad uppvärmning

Modell: Rund.
Storlek: 207 centimeter i diameter.
Höjd: 97 centimeter.
Pris: 26 990 kronor.

Badtunna med direktverkande kamin och handgjutet kar i fem lager armerad hårdplast. Ergonomisk sittyta med mjuk kant för nacken, plats för fem till sex personer. Levereras med en trappa. Saltvattenbeständig. 

12. J-355 från Jacuzzi – klassiskt spabad med led

Foto: MICHAEL FÖRSTER

Modell: Kvadratisk.
Storlek: 231 x 214 centimeter.
Höjd: 97 centimeter.
Pris: 169 200 kronor.

Populärt spabad för upp till sex personer, varav ett liggsäte. 42 jetmunstycken med både luft och vatten för massage och hälsofrämjande hydroterapi. Justerbart vattenfall,  belysta nackstöd, LED-belysning och kontrollpanel. 

LÄS MER: Stort test: Hitta rätt bland 13 populära studsmattor 

LÄS MER: Köpa luftkylare eller portabel AC? Det här ska du tänka på