1 av 12: I början gjorde de många misstag. Men nu har Stefan och Susanne fått den trädgård de alltid har önskat sig. Här på bild med whippethundarna Lilja och Stella. Foto: Carina Gran
2 av 12: En av flera sittplatser i trädgården. Stefan har själv snickrat möblerna efter gammal förlaga. I krukan på bordet står chokladblomma och rosa brudslöja. Foto: Carina Gran
3 av 12: <p>Gången mellan huset och carporten leder till baksidan och den mer insynsskyddade delen av trädgården.<br></p> Foto: Carina Gran
4 av 12: <p>En del av dubbelbågen, som är hemmagjord i armeringsjärn, med blommande klematisen "Paul farges".</p> Foto: Carina Gran
5 av 12: <p>Favoritplatsen i trädgården är vid baksidan av huset. På dubbelbågen klättrar två vita blåregn "Clara mack" och i mitten syns klematisen "Paul farges"</p> Foto: Carina Gran
6 av 12: <p>Ljuvliga syrehortensian "Sundae fraise" är en av växterna i trädgården.</p> Foto: Carina Gran
7 av 12: <p>Under äppelträdet "Filippa" frodas ljuvliga perenner som lammöron, klotlök och rosen "White cover".</p> Foto: Carina Gran
8 av 12: <p>I växthuset är det skuggigt och skönt. Till höger syns det höga elefantgräset som har ett vackert ljud när det fläktar.</p> Foto: Carina Gran
9 av 12: <p>Trädet bredvid växthuset är ett silverpäron och runt det växer lavendeln "Hidcote".</p> Foto: Carina Gran
10 av 12: <p>Vackert stilleben i växthuset, med citrusväxter i kruka: apelsin, citron och lime. Den gamla damejeannen är köpt på loppis.</p> Foto: Carina Gran
11 av 12: <p>På framsidan av huset finns inga marktäckare, här är det singel och kullerstensgångar som gäller. På tornet klättrar vackra klematisen "Jackmannii" och de gröna kloten i gruset är thujan "Mr Bowlingball".</p> Foto: Carina Gran
12 av 12: <p>Gången mellan huset och carporten är inte bortglömd. På bågen syns murgröna, till höger en aroniahäck. Mot husväggen syns en Cotoneaster som Stefan och Susanne drivit upp från ett rotskott.</p> Foto: Carina Gran

Stefan och Susanne har skapat drömträdgården

I början gjorde de många misstag. Men nu har Stefan och Susanne fått den trädgård de alltid har önskat sig. Runt den vita villan växer det av alla möjliga perenner i prydliga rabatter och härliga rum.

Vindspelet i bambu klapprar dovt i brisen som sveper över de halländska fälten. Lavendeln lyser lila mot de högre vita perennerna bakom. Gräsmattan har perfekta kanter runt de välskötta, frodiga rabatterna.

– Vi har nog gjort vartenda misstag man kan göra i en trädgård, säger Stefan Ivarsson och skrattar.

Han och Susanne byggde huset 1990, och året efter anlade de trädgården. Det blev mest gräsmatta, med rosenrabatter längs husväggarna och ut mot gatan. En örtträdgård blev det också, gjord som en sjubitars tårta med fina grusgångar emellan. Vackert, men där gjordes också ett av de första misstagen.

– Vi grävde inte ur ordentligt så som man ska göra, och det straffade sig. Det blev en massa ogräs som man fick hålla på att rensa hela tiden, minns Susanne.

 

LÄS OCKSÅ: Skinande rent i köket - här är de 12 bästa husmorstipsen

I växthuset är det skuggigt och skönt. Till höger syns det höga elefantgräset som har ett vackert ljud när det fläktar. Foto: Carina Gran

Ingen större planering och kunskap

Både Stefan och Susanne konstaterar att deras sporadiska trädgårdsprojekt blev verklighet utan någon större planering och kunskap, men med desto större entusiasm. Rabatter anlades både här och där.

– På vintrarna satt vi och fantiserade om allt roligt man kunde plantera och odla. Man ville så mycket, men orkade inte riktigt. Till slut insåg vi åtminstone att odling av grönsaker inte var vår grej – tiden räckte helt enkelt inte till när man fick barn.

När så barnen började bli stora, började Stefan och Susanne bli lite less på att vara med trädgård, och de funderade på att kanske skaffa lägenhet i stället. Men mitt i alltihop blev Susanne sjukskriven av utbrändhet och fick efter ett tag börja arbetsträna på en plantskola. Där fick hon göra alltifrån att ta hand om kunder till att rensa rabatter i visningsträdgården, och sakta men säkert gick det upp för henne hur man egentligen skulle göra.

– Ju mer jag lärde mig, desto mer insåg jag hur mycket kunskap som krävs för att få en vacker trädgård. Det är väldigt bra att ha koll på väderstreck, jordmån, sol och skugga, säger Susanne.

 

LÄS OCKSÅ: 10 trädgårdsbloggar du måste följa

Under äppelträdet "Filippa" frodas ljuvliga perenner som lammöron, klotlök och rosen "White cover". Foto: Carina Gran

Började förenkla trädgården

Med de nya kunskaperna i ryggen började Susanne och Stefan att förenkla i sin trädgård. Rabatter lades igen, som exempelvis en av de som låg närmast husväggen.

– Det är egentligen ganska dumt att ha rabatter intill huset, för jorden blir så torr just där.

Lusten och glädjen kom sakta men säkert tillbaka, och Susanne fick tillgång till sin kreativitet igen. Med nya kunskaper i ryggen blev plötsligt trädgårdsarbetet både spännande och roligt. De upptäckte nya växter som de aldrig ens tänkt sig förut.

– Som barrväxter till exempel – nu har vi bland annat en idegranshäck, och det trodde jag aldrig, säger Susanne.

Prydnadsgräs kom också in i trädgården, som bambu och hakonegräs, elefantgräs och vårälväxing. Och en annan favorit är marktäckarna:

– Vi insåg hur otroligt praktiskt det är med marktäckande växter i rabatter, de tar snabbt över och man ser inte ens det ogräs som kommer upp. Dessutom började vi fatta vitsen med fler växter av samma sort, i stället för att plottra till det med en massa olika sorter, berättar Stefan.

Deras trädgård började nu få mer struktur och harmoni i form av tydligare rum liksom större och färre rabatter med tåliga, robusta perenner. Barnens lekstuga har ersatts av ett vackert växthus som både Stefan och Susanne längtat länge efter.

– Det är ju fantastiskt att sitta där när det blåser eller regnar – vi har till exempel haft kräftskiva där, och när hösten är ruggig är det väldigt behagligt i växthuset.

 

LÄS OCKSÅ: Experterna: Här ska du leta för att hitta svamp

Så gott det luktar! Ljuvliga syrenhortensian "Sundae fraise" är en av växterna i trädgården, Foto: Carina Gran

Ska vara lättskött

Det största arbetet har Stefan och Susanne numera lagt på baksidan av huset, där de mest är. Ledstjärnan har varit att det ska vara så lättskött som möjligt. Grundjobbet i trädgården behöver därför bara göras på våren. Handjagaren har ersatts av det otänkbara – en robotgräsklippare!

– Det hade vi aldrig kunnat tänka oss förut, men nu är det otroligt skönt. Då kan vi lägga tiden på annat i stället, som att planera nya projekt, säger Stefan.

Ett av dessa projekt är att anlägga en damm, för om det är något de saknar i sin trädgård så är det ljudet av porlande vatten. Ett annat projekt är att anlägga en ny rabatt kring kastanjen. Det finns alltid något att göra konstaterar de, och alltid nya, roliga växter att fantisera om. Att flytta från huset är inte längre att tänka på.

– Att ha trädgård är ju så himla roligt, dels arbetet som ger så mycket glädje, men också att följa naturens gång och årstiderna som växlar. Kontrasten mellan den blöta, grå vintern och våren när allting börjar spira och grönska – det vill man inte vara utan.

 

LÄS OCKSÅ:

Familjen Ivarsson

Här bor: Susanne och Stefan med hundarna Lilja och Stella liksom katten Ines. I familjen ingår också tre barn, varav 19-åriga Hanna fortfarande bor kvar hemma.

Gör: Susanne jobbar på handelsträdgård och Stefan är transportledare.

Trädgården: 750 kvadrat och ligger strax öster om Varberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!