Vindspelet i bambu klapprar dovt i brisen som sveper över de halländska fälten. Lavendeln lyser lila mot de högre vita perennerna bakom. Gräsmattan har perfekta kanter runt de välskötta, frodiga rabatterna.
– Vi har nog gjort vartenda misstag man kan göra i en trädgård, säger Stefan Ivarsson och skrattar.
Han och Susanne byggde huset 1990, och året efter anlade de trädgården. Det blev mest gräsmatta, med rosenrabatter längs husväggarna och ut mot gatan. En örtträdgård blev det också, gjord som en sjubitars tårta med fina grusgångar emellan. Vackert, men där gjordes också ett av de första misstagen.
– Vi grävde inte ur ordentligt så som man ska göra, och det straffade sig. Det blev en massa ogräs som man fick hålla på att rensa hela tiden, minns Susanne.
LÄS OCKSÅ: Skinande rent i köket - här är de 12 bästa husmorstipsen
Ingen större planering och kunskap
Både Stefan och Susanne konstaterar att deras sporadiska trädgårdsprojekt blev verklighet utan någon större planering och kunskap, men med desto större entusiasm. Rabatter anlades både här och där.
– På vintrarna satt vi och fantiserade om allt roligt man kunde plantera och odla. Man ville så mycket, men orkade inte riktigt. Till slut insåg vi åtminstone att odling av grönsaker inte var vår grej – tiden räckte helt enkelt inte till när man fick barn.
När så barnen började bli stora, började Stefan och Susanne bli lite less på att vara med trädgård, och de funderade på att kanske skaffa lägenhet i stället. Men mitt i alltihop blev Susanne sjukskriven av utbrändhet och fick efter ett tag börja arbetsträna på en plantskola. Där fick hon göra alltifrån att ta hand om kunder till att rensa rabatter i visningsträdgården, och sakta men säkert gick det upp för henne hur man egentligen skulle göra.
– Ju mer jag lärde mig, desto mer insåg jag hur mycket kunskap som krävs för att få en vacker trädgård. Det är väldigt bra att ha koll på väderstreck, jordmån, sol och skugga, säger Susanne.
LÄS OCKSÅ: 10 trädgårdsbloggar du måste följa
Började förenkla trädgården
Med de nya kunskaperna i ryggen började Susanne och Stefan att förenkla i sin trädgård. Rabatter lades igen, som exempelvis en av de som låg närmast husväggen.
– Det är egentligen ganska dumt att ha rabatter intill huset, för jorden blir så torr just där.
Lusten och glädjen kom sakta men säkert tillbaka, och Susanne fick tillgång till sin kreativitet igen. Med nya kunskaper i ryggen blev plötsligt trädgårdsarbetet både spännande och roligt. De upptäckte nya växter som de aldrig ens tänkt sig förut.
– Som barrväxter till exempel – nu har vi bland annat en idegranshäck, och det trodde jag aldrig, säger Susanne.
Prydnadsgräs kom också in i trädgården, som bambu och hakonegräs, elefantgräs och vårälväxing. Och en annan favorit är marktäckarna:
– Vi insåg hur otroligt praktiskt det är med marktäckande växter i rabatter, de tar snabbt över och man ser inte ens det ogräs som kommer upp. Dessutom började vi fatta vitsen med fler växter av samma sort, i stället för att plottra till det med en massa olika sorter, berättar Stefan.
Deras trädgård började nu få mer struktur och harmoni i form av tydligare rum liksom större och färre rabatter med tåliga, robusta perenner. Barnens lekstuga har ersatts av ett vackert växthus som både Stefan och Susanne längtat länge efter.
– Det är ju fantastiskt att sitta där när det blåser eller regnar – vi har till exempel haft kräftskiva där, och när hösten är ruggig är det väldigt behagligt i växthuset.
LÄS OCKSÅ: Experterna: Här ska du leta för att hitta svamp
Ska vara lättskött
Det största arbetet har Stefan och Susanne numera lagt på baksidan av huset, där de mest är. Ledstjärnan har varit att det ska vara så lättskött som möjligt. Grundjobbet i trädgården behöver därför bara göras på våren. Handjagaren har ersatts av det otänkbara – en robotgräsklippare!
– Det hade vi aldrig kunnat tänka oss förut, men nu är det otroligt skönt. Då kan vi lägga tiden på annat i stället, som att planera nya projekt, säger Stefan.
Ett av dessa projekt är att anlägga en damm, för om det är något de saknar i sin trädgård så är det ljudet av porlande vatten. Ett annat projekt är att anlägga en ny rabatt kring kastanjen. Det finns alltid något att göra konstaterar de, och alltid nya, roliga växter att fantisera om. Att flytta från huset är inte längre att tänka på.
– Att ha trädgård är ju så himla roligt, dels arbetet som ger så mycket glädje, men också att följa naturens gång och årstiderna som växlar. Kontrasten mellan den blöta, grå vintern och våren när allting börjar spira och grönska – det vill man inte vara utan.
LÄS OCKSÅ:
- 11 oväntade saker du kan göra med salt
- Diskmedel är oväntat bra till allt - 10 smarta knep
- 14 modeller: förläng sommaren med ett härligt uterum