Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 mar 2018 10:22

Då är det dags att ställa om klockan till sommartid

Sommartid. Samma sak varje år – ändå minns vi inte åt vilket håll klockan ska vridas. Men vi har knepen som gör att du från och med nu alltid kommer att komma i håg.

Sommartid. Samma sak varje år – ändå minns vi inte åt vilket håll klockan ska vridas. Men vi har knepen som gör att du från och med nu alltid kommer att komma i håg.

1/3

Foto: Getty Images

Ett smart knep för att komma i håg åt vilket håll klockan ska vridas är att tänka på trädgårdsmöbler. På våren ställer vi fram trädgårdsmöblerna – alltså vrider vi fram klockan.

Ett smart knep för att komma i håg åt vilket håll klockan ska vridas är att tänka på trädgårdsmöbler. På våren ställer vi fram trädgårdsmöblerna – alltså vrider vi fram klockan.

2/3

<span>Många börjar grilla på våren. Det är också ett knep. Man ställer fram grillen – och vrider fram klockan.</span>

Många börjar grilla på våren. Det är också ett knep. Man ställer fram grillen – och vrider fram klockan.

3/3

Foto: Mattias Forsberg

När börjar sommartid 2018? Och ska man ställa klockan framåt eller bakåt?

Vi har bästa tipset så du aldrig glömmer, och allt annat du behöver veta om sommartid!

Sommartid respektive vintertid – vad är det, när är vad, och åt vilket håll ställer man klockan? Här är allt du behöver veta i 7 punkter:

LÄS OCKSÅ: Skapa vårstämning med påskblommor – 11 fina idéer

1. Vilket datum blir det sommartid?

Sedan 1996 är sommartiden sju månader lång. I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. Under natten mellan lördag 24 mars 2018 och söndag 25 mars 2018 ska man ställa fram klockan en timme klockan 02.00 till kl. 03.00. Då får man alltså en timmes mindre sömn.

2. Trädgårdsmöbler och grill ska ut

Ett smart tips för att komma ihåg om klockan ska ställas framåt eller bakåt är att tänka på att våren är på intågande och sommarmöbler och grill ska ställas fram – alltså flyttar vi klockan framåt en timme. När sedan sommartiden upphör klockan 03.00 den sista söndagen i oktober är det dags att ta tillbaka utemöbler och grill, och därmed ställa tillbaka klockan en timme.

LÄS OCKSÅ: Bli en mästare vid grillen! Allt du behöver veta om att grilla

Foto: MATTIAS FORSBERG

3. När är vårdagjämningen 2018?

Vårdagjämning och sommartid är inte samma sak. Vårdagjämningen är inte en dag, utan en händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på olika ställen på jorden. I år sker vårdagjämningen den 20 mars.

Vårdagjämning inträffar mellan vinter- och sommarsolstånden och innebär att dag och natt är ungefär lika långa. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, (och tvärtom vid höstdagjämningen).

4. Ta bort vintertid? Många ifrågasätter tidsomställningen

Syftet med sommartid i dag är framför allt lägre elförbrukning och fler och ljusare sommarkvällar med mer fritid. Många ifrågasätter dock sommartid här i Norden då det inte gör så stor skillnad eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna.

Många i dag tycker att sommartiden ska permanentas eller åtminstone flyttas fram så den varar längre in på hösten. Flera forskare hävdar att vår fysiska och mentala hälsa skulle förbättras om vi slutade med tidsskjutningen. Det tar människokroppen fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka följer solen och när klockan ställs fram följer solen inte med.

Nu öppnar till och med regeringen upp för en diskussion om att helt gå över till sommartid och därmed sluta ställa om klockan två gånger om året.

 

Foto: Getty Images

5. Sommartid kostar

En timmes förlorad nattsömn kan låta lite, men i Kanada 1992 upptäckte trafikforskare en ökning på åtta procent bland trafikolyckorna veckan efter övergången till sommartid. År 2000 kostade övergången till sommartid investerare på amerikanska börsen 170 000 000 000 kronor. Orsaken? Sömnbrist och koncentrationsbesvär.

6. Infördes 1980

Det var på våren 1979 som den dåvarande regeringen, med statsminister Ola Ullsten (FP), lade fram propositionen om införande av sommartid. Man menade att Sverige borde vara synkroniserat med sina närmaste grannländer och resten av Europa. 1979 hade 15 länder sommartid, och fler var på gång. 1980 infördes sommartid i Sverige.

7. Starka protester

Idén med att skruva fram klockan uppstod redan 1784, uppfinnaren Benjamin Franklin ville spara på stearinljusen. Sommartid infördes på prov i Sverige redan 1916 under Gustav V:s tid, men då blev det så starka protester att försöket lades ner direkt. Bland annat för att lantbrukare fick en extra mörk timme på arbetsmorgonen. Även inför 1979 opponerade sig delvis bland andra LO och mediebranschen i remisser eftersom man ansåg att det skulle "rubba bevakningen av sena kvällsnyheter från västra halvklotet".

 

Källa: Dn.se, Wikipedia.org, Kalender-365.se, Sp.se, Illvet.se.

 

LÄS OCKSÅ: 13 härliga saker du måset veta om tulpaner

Odla - false