Silverpäron kallas ibland för Nordens olivträd. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Plantera silverpäron – så lyckas du med Nordens olivträd

Silverpäron är ett litet träd med silvrig lyster som påminner om olivträdet. Därför kallas det också för Nordens olivträd. 

Den nätta storleken gör att det lämpar sig mycket bra för små trädgårdar och i kruka vid entréer eller uteplatser.

Karina Brozinic
Veronica Lundström Kristensen

Kronan på silverpäron (Pyrus salicifolia) är oregelbunden med mer eller mindre hängande grenar. Bladen är smalare än vanliga päronblad och påminner om Salix till formen, varifrån den fått sitt artnamn. Bladen är också ludna, vilket gör att den får sin vackra silverlyster, som påminner om olivträd. Då olivträd inte klarar sig ute över vintern i Sverige, är silverpäron ett bra substitut, som är härdigt upp till zon 4. Trädet kan växa sig till cirka 4-5 meters höjd. Är det dessutom ympat på stam är sluthöjden beroende av stammens höjd.

Tips: I högre zoner kan man i stället för silverpäron ha silverpil (Salix alba var. sericea). Den kan vara härdig upp till zon 7 beroende på namnsort. 'Boden Silver' är härdigast. Silverpil växer även snabbare och blir högre.

Silverpäron är ett litet träd med silvrig lyster som påminner om olivträdet. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se
Även silverpäron får ett vackert blomflor i maj. Deras små päron är dock oätliga, men nog så dekorativa. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Kan man äta silverpäron?

I maj berikas silverpäronet med vita blommor. Till hösten kommer små prydnadspäron. Dessa är otätliga, men en vacker prydnad och går att använda i blomsterarrangemang och kransar. Namnsorten 'Pendula' är ympad på stam och blir oftast lite lägre än den rena arten. Grenarna har även ett mer hängande växtsätt.

Plantering: läge och jord för silverpäron i kruka och rabatt

Silverpäron trivs ultimat i lätt fuktig jord, men de klarar torka väldigt bra vilket gör att det passar bra i stadsmiljöer och kruka. Plantera det på en solig och varm plats. De vill ha näringsrik, väldränerad jord. Är den kalkrik är det desto bättre. Dess silvriga bladverk drar blickarna till sig och trädet kan användas som solitär i trädgården, i en rabatt eller i en stor kruka så som en trätunna eller rymlig odlingslåda.

Vad passar att samplantera med silverpäron?

Det blir också fint att samplantera andra växter ihop med silverpäron. Kontrastera mot gulgröna perenner och rödbladiga växter, eller komplettera med fler silverfärgade växter. Vita och lilafärgade perenner, så som lavendel, ger ett romantiskt skimmer tillsammans med silverpäronet. I en trädgård med medelhavstema är ett silverträd nästan ett måste.

Silverpäron kan och bör beskäras för att bli lite tätare och inte för höga. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Beskärning av silverpäron

Den har en lite vildväxande krona som kan formas och tätas till genom beskärning om man så önskar. Man behöver inte beskära den, men det brukar bli ett bättre resultat om man gör det. Bästa tidpunkten är under JAS-perioden (månaderna juli-september). Regelbunden beskärning gör även att höjden kan hållas nere om man önskar ett lägre träd. Här kan du läsa mer om hur och när olika träd och buskar ska beskäras. 

Se även: