Sävstaholm-äppelträdet ger en välkomnande skugga vid den lilla uteplatsen. Foto: Michael Förster

Så odlar Mia och Freddie klimatsmart på tomten

Med stort engagemang och mycket glädje har Mia och Freddie skapat en vacker och lättskött trädgård. Inspirationen till trädgården kommer främst från engelska trädgårdar. Favoritträdgården är Pashley Manor och husgudarna heter Monty Don, Gertrude Jekyll och William Morris. 

– Målet är att vår trädgård ska tilltala alla sinnen, och ge såväl ätliga godsaker som ren njutning, berättar Mia. 

Trädgården har genom åren sakta tagit form tack var parets stora trädgårdsintresse, nyfikenhet och lust att testa nya växter och metoder. För familjen är det viktigt att lägga stort fokus på miljön. Exempelvis gör de sitt eget flytande gödselmedel av vallört, nässlor och urin.

När familjen flyttade till sitt hus, Stensjö, bestod tomten mest av gräsmatta, rester av jordgubbsland och 14 vinbärsbuskar.

 – Det mest värdefullt var de gamla fruktträden och den enorma schersminbusken, som finns med redan på de allra äldsta fotografierna av huset, berättar Freddie. 

Huset byggdes 1907 åt en handlarfamilj, och har sedan dess varit både flerfamiljshus och pensionat. 

– Trots husets namn finns här knappt någon sten alls. Under allt grävande har vi bara hittat två stycken! berättar Mia. 

Däremot har de hittat gamla övertäckta gångar av kalksten som de har återanvänt och byggt vidare på. 

Höns håller bort skadedjur i trädgården

I köksträdgården odlas mängder av godsaker och där får även en del sommarblommor plats. I rabatterna planteras gärna rosor, lavendel och gammaldags perenner. Då jorden vid Stensjö nästan uteslutande består av tung lera så har odlingarna byggs på höjden och berikas med mängder av mull från egen kompost och grannarnas stall.

Hemma hos Mia och Freddie:

Här bor: Mia och Freddie med barnen Alve och Tuva.

Gör: Mia är egenföretagande konsult och Freddie är fritidspedagog.

Var: Stensjö, Björsäter.

Huset: I hus från 1907 byggt av Byggar-Pelle. I kyrkbyn i Björsäter är de flesta husen byggda i början på 1900-talet av just honom.

Mia skörar inför middagen. I kväll blir det bland annat rödbetor, olika sorters kål på tallriken. Foto: Michael Förster

Mia och Freddie har skapat olika rum i trädgården och flera sittplatser, både för att kunna välja sol eller skugga efter behov. 

– Flera sittplatser i en trädgård ger en visuell vila, lite på samma sätt som vatten gör, säger Freddie. 

Och visst finns här även en damm med näckrosor och insektshotell. Från dammen har man gjort en ränna som leder vattnet vidare genom trädgården. 

Det var inte självklart för Mia och Freddie att skaffa höns utan något de funderade länge på. 

– Vi trodde att det skulle vara trevligt med höns, men så visade det sig vara tio gånger bättre! säger Mia. 

Tre fjärdedelar av familjen samlad för en fika i skuggan vid huset. Foto: Michael Förster
Det platsbyggda köket har en inbyggd sittbänk vid fönstret. Både väggar och skåp är målade i linoljefärg och trägolven såpas med jämna mellanrum. Foto: Michael Förster
De Italienska mandelskorporna smaksätts med lavendel och rosblad. Hela huset doftar av lavendel och ros när det bakas Italienska skorpor. Foto: Michael Förster
I växthuset odlas många olika sorters tomater och familjen brukar vara självförsörjande en bit in i januari. Foto: Michael Förster

Hönsen går fritt på tomten så länge någon är hemma. Man hittar dem ofta sittande på en stol eller uppflugna på en bänk i trädgården. Tuppen Cookie är uppvuxen i Mias badrocksficka och är fortfarande en riktig kelgris som gärna sitter i knät och blir kliad på magen. Oftast är han dock upptagen med att passa sina damer: Gertrud, Hjördis, Selma, Bullen, Hulda och Asta.

– Förutom sällskap, ägg och gödsel bidrar de också med skadedjursbekämpningen. De äter gladeligen snigelägg, kållarver och myrbon, berättar Freddie. 

Växthus för plantor och tomater 

Det femton kvadratmeter stora växthuset är köpt färdigt. 

– Vi hade i flera år pratat om att bygga ett eget växhus, och samlat gamla fönster. Tiden gick och inget hände men en dag ringde en granne från en trädgårdsmässa där han hade fått möjlighet att köpa växthus till bra pris. Betänketiden var tre timmar och plötsligt var det på väg! berättar Mia och Freddie.

De hade redan ritat in var växthuset skulle stå men placeringen fick justeras ett par gånger på grund av en dold bergknalle. Mia och Freddie bjöd sedan in grannar på grill med växthusbygge. Många skratt senare var stommen rest. 

– Vi ägnade resten av sommaren åt att få i glasen, mura väggar och lägga golv av återbrukat tegel, berättar de.

Växthuset används främst till tomatodling och till att förodla plantor till köksträdgården. 

Så lätt sparar du olika tomatsorter:

Ta en tomat dela den på mitten. Pilla bort fröna och lägg dem på ett hushållspapper. Låt torka. Glöm inte att skriva sort, smak och utseende på hushållspappret. 

Att spara egna tomatfröer är lätt, bara att torka dem på egen bit hushållspapper med namn och år. De håller i många år i hemgjorda fröpåsar. Mia har över 100 sorter i sitt fröarkiv, och har skaffat nästan alla via gruppen Tomatklubben. Genom att byta frö med andra hobbyodlare hålls gamla odlingsvärda sorter vid liv. 

Mia som ofta arbetar hemifrån sitter gärna i trädgården, växthuset eller på verandan och jobbar.

 – Det händer att jag sitter ute även när det är riktigt ruggigt ute. Även den mörka tiden på året har sina ljusglimtar, vintergäcken kan titta upp så tidigt som vid nyår och de engelska rosorna och hybridjulrosorna förgyller ofta tillvaron ända in i december, berättar Mia. 

LÄS MER: Så lyckades de skapa sju uteplatser på lilla tomten 

För några år sedan renoverades hallen. Under flera lager av senare inredning fanns entréhallens ursprungliga ytskikt bevarade. Originalgolvet fernissades med rutor i engelskt rött, en kulör som återkommer genom hela huset. Pärlsponten målades i Ottossons linoljefärg pärlgrå och fodren i grågrön. En igenmurad nisch i murstocken öppnades upp och hyser nu en Mikado-kamin. Tavlan är mälad av en vän till familjen som tack för en fisketur. Foto: Michael Förster
I äppelträdet hänger flera olika solcellslampor som lyser upp trädet på kvällen. Foto: Michael Förster
På brickan från S:t Petersburg serveras te i ärvda koppar. Rosenkoppen heter Blush Damask och har följt Freddies familj i flera generationer. Foto: Michael Förster
Med olika sorters höns blir det fin färgvariation på äggen. Silverudds blå lägger gröna ägg, maranerna lägger mörkbruna, och hedemoror och dvärgwyandotter lägger ljusa. Äldsta hönan Hjördis har slutat lägga ägg och står istället för trivseln - hon vill sitta i knät åtminstone en gång varje dag. Foto: Michael Förster

Aska och växtrester i stället för konstgödsel

På glasverandan blommar kameliorna från november till mars, och där kan man också hitta lagerblad och rosmarin till vinterns grytor. 

Vårbruket börjar redan vid årsskiftet, fröförrådet inventeras och kompletteras. I januari åker de första fröna i jorden. Under våren fylls glasverandan med fler och fler småplantor i väntan på att växthuset kan tas i bruk framåt april. 

De höststädar i köksträdgården för att minska risk för övervintrande smittor, och för att bäddarna ska vara luckra och fina till vårbruket börjar. Alla bäddar täcks med löv under vintern. 

I perennrabatterna får all städning vänta till våren, då klipps allt visset ner och direktkomposteras på plats. Det innebär att växtresterna finklipps och sprids ut ovanpå jorden runt växterna. Näringen återgår till jorden, mullhalten ökar och fukten hålls kvar bättre. Sommartid täckodlar de i köksträdgården av samma orsaker. Jorden håller sig lucker och fuktig, och man behöver inte bära i väg något avfall, det läggs bara ovanpå täckmaterialet. 

Den vackra kalstensgången leder till trädgårdsmöbeln i värmande söderläge invid husväggen. Foto: Michael Förster
En äppelpergola leder ner mot köksträdgården och varje kväll tänds solcellslyktorna. Foto: Michael Förster
Fingerborgsblomma tar stöd mot äppelspaljén. Foto: Michael Förster
Bullen, Hulda, Märta och resten av hönorna hjälper till att skapa bördig jord till resten av trädgården. Foto: Michael Förster

Kompostkvarnen är annars en favorit hos Mia och Freddie, den flisar allt från vissna perenner till ganska grova trädgrenar. Paret gör jord av allt. 

– Inget avfall lämnar tomten, tvärtom händer det att vi tigger till oss gräsklipp och löv från grannarna när vårt eget inte räcker till, berättar de.

All aska från husets eldstäder sprids i odlingarna. Och sommartid gör familjen olika flytande gödselmedel av vallört, nässlor och urin. Även hönshuset och kökskomposten ger bidrag till odlingarna, liksom grannarna som gärna vill bli av med stallgödsel.  

– Miljöfokus är en självklarhet, här finns ingen plats för giftiga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det går helt enkelt lika bra med de miljövänligare alternativen, säger Mia.

Mia & Freddies trädgårdstips

• Skapa rum! Häckar, träd, spaljéer och höga växter bygger luftiga väggar. 

• Använd mycket sten i alla former! Från stenmjöl till stora block, från kalk och granit till tegel och betong. 

• Välj var du faktiskt vill ha gräsmatta. Ersätt resten med plantering, stenläggning och kanske en vildäng.

• Satsa på djupa rabatter med stora perenner och plantera tätt. Blanda gärna olika sorter, men var mer restriktiv med färgkombinationer. 

• Gör många sittplatser - kanske även där du inte tänker sitta. Om du inte orkar röja i det igenvuxna hörnet, ställ dit en stol och häng upp några ljuslyktor så ser det plötsligt mer avsiktligt ut. 

• Bjud in djurlivet med vatten, fågelmatare, insektshotell.

Så planerar du din trädgård och odling

1. Skissa, fundera, vänd på allt och börja om igen - till slut faller det på plats. 

2. Var realistisk - vad passar för dig? Hur mycket tid kommer du att vilja lägga ned? Om du vill vara ute med segelbåt hela semestern kanske en köksträdgård inte är vad du ska satsa på?

3. Inte nöjd med jorden? Bygg uppåt! Upphöjda bäddar är toppen både för odlaren och växterna. 

4. Arbeta i samklang med naturen så långt det är möjligt! Kretsloppet är nyckeln till framgång - gör egen jord av allt trädgårdsavfall i stället för att köpa jord på påse. Ju bredare biologisk mångfald du kan få till desto mindre sårbar blir din trädgård, gynna nyttodjuren så tar de hand om skadedjuren åt dig.

5. Låt lusten styra! Din trädgård är din och ska passa dig och dina behov, vad grannarna tycker ska inte vara rättesnöre för ditt trädgårdsliv (men goda trädgårdsgrannar är förstås härligt att ha). Våga prova, ibland går det oväntade bättre än det säkra kortet. 

LÄS MER: Susanne förvandlade barnens gamla lekplats till sagolik oas 

LÄS MER: Inredningsguide: Fixa sommarstilen med enkla medel 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande