1 av 5: Linda Schilén tipsar om hur du planerar och gör en fin och hållbar rabatt hemma i trädgården. Foto: Anne-Lie Ryde
2 av 5: Innan du börjar gräva och plantera är det bra om du planerar din rabatt först. Foto: Istock
3 av 5: Vilka blommor och växter du vill ha i din rabatt behöver styras av flera saker – till exempel om du kommer se rabatten på nära håll eller på avstånd. Ju längre bort den är, desto större växter bör du ha. Foto: Istock
4 av 5: ”Man tar sitt ansvar närman börjar jobba med sin jord. Bland annat ansvaret för pollinatörer, att vi ser till att mata insekterna”, säger Linda Schilén. Foto: Anne-Lie Ryde
5 av 5

Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips

Skapa din drömrabatt som du har glädje av hela säsongen – år efter år.

Men för att lyckas behövs kanske lite tips och råd på vägen.

Linda Schilén är trädgårdsmästare och delar med sig av sina bästa knep.

Planera rabatten för ett bra och hållbart resultat

När vårsolen tittar fram och trädgården ännu inte vaknat till liv är det lätt att få feeling och börja gräva i jorden för att skapa en rabatt. Men underskatta inte planeringen av din rabatt! Det är grundarbetet som räknas. Det är precis som före målning – har du inget bra grundarbete kommer du aldrig få ett fint och vackert resultat. Samma sak i trädgårdsvärlden.

– Det är varken jobbigt, betungande eller trist. Tvärtom är det lättsamt och gör gott – det gör att du kommer lyckas, säger Linda Schilén, trädgårdsmästare.

Färgstarka blommor passar bra i soliga lägen. Foto: Istock

Vilka växter passar i rabatten?

När du planerar din rabatt behöver du tänka på vilka växter som ska få flytta in. Ser du rabatten på avstånd eller är det en rabatt som ligger nära dig, till exempel där du sitter och äter middag? Är rabatten på avstånd blir det finast med stora blommor och bladväxter, till exempel flikrabarber med gigantiska blad eller pampiga dahlior. Är det i stället en nära rabatt kan du jobba med lite mindre blommor, kanske en färgsporre eller förgätmigej – såna man vill sitta nära för att se.

Vilka blommor du ska ha handlar också om vilket läge rabatten ligger i. Blommornas färger måste komma till sin rätt! Är det ett soligt läge behövs kraftiga färger, kanske lila, rosa eller gult. I halvskuggigt läge passar pastelliga färger och i helskugga, kanske en skymningsrabatt, är det vackert med vita växter som lyser.

Tänk också dofter! En doftande trädgård lockar till sig pollinatörer. Dofterna signalerar att det finns nektarrika och pollenrika blommor. Det är också trevligt att befinna sig i en sån trädgård.

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till trädgården

LÄS MER: Så enkelt bygger du ett bihotell – steg för steg 

Olika typer av jord – hur sätter man i gång?

När planeringen av rabatten är klar är det dags att naturgödsla platsen. Använd alltid naturgödsel, som till exempel kogödsel, benmjöl eller jorden från komposten. Du kan behöva tillföra planteringsjord. Man vill odla i en mullrik, näringsrik och luftig jord och om jorden inte varit bearbetad utan tappat sin struktur och blivit kompakt och syrefattig behövs planteringsjord.

Om jorden på platsen är en hård kompakt lerjord kommer du behöva gräva ner kogödslet 5-10 centimeter. Har du i stället en jord som man jobbat med under årens lopp räcker det att lägga gödslet ovanpå jorden, så kommer det sköta sig själv. Har du en sandjord är det definitivt kogödsel du behöver – den är nämligen rik på mull. Sanden släpper igenom vatten vilket gör att näringsämnena tvättas bort. Det behöver du bromsa, vilket du gör med kogödslet. En jord som är grusig, kompakt och svår att gräva i är lite knepigare.

– Vi ska inte gräva i jorden för mycket, då förstör man mikrolivet och den naturliga strukturen. Men har du en sån typ av jord är det en signal på att den inte tagits om hand, och då är det dags att börja! Börja från början, gräv ner gödsel 5-10 centimeter.

Vår och höst är bästa tiden för att plantera och anlägga en rabatt, eftersom jorden är fuktig då. Foto: Istock

När ska man gödsla rabatten?

Har du grundgödslat en flerårig rabatt med växter som ska överleva vintern, så behöver du inte ge den näring förrän nästa år.

– Men vill du gulla lite extra med den kan du ge näring igen vid midsommar. Lägg på lite gräsklipp eller lite hönsgödsel om du doserar efter angivningen på förpackningen, säger Linda Schilén.

Efter midsommar vill inte rabatten ha någon näring. Då går den tillbaka lite och förbereder sig för att vissna ner och gå upp i frö, så att den ligger i fas med naturens klocka. Om du gödslar i juli-augusti kommer växterna ur fas och riskerar att vara i full växtkraft på hösten.

Det finns dock undantag. Alla ettåriga blommor och grönsaker kan du gödsla under hela växtsäsongen ända fram till frosten.

När ska man att anlägga en rabatt – och plantera i den?

Vår och höst är bästa tiden att plantera och anlägga en rabatt. På våren är jorden fuktig efter en lång vinter och då är det lättare för växterna att etablera sig. Samma sak gäller på hösten. Då går växterna ner i vila och kan fokusera på att rota sig i den fuktiga jorden. Vatten är a och o för en ny rabatt.

– Den största ovännen till nyplanterade växter är att man missar att vattna. Men annars är det inga problem att plantera eller anlägga en rabatt under hela växtsäsongen. Alla våra växter, perenner och sommarblommor är alltid krukodlade och en krukodlad växt har allt den behöver kan planteras under hela säsongen.

I början är du småbarnsförälder till din rabatt. Du måste ta hand om den, vattna den, passa den.
Glöm inte att ge den nya rabatten rikligt med vatten i början. Foto: Istock

Vattna rabatten – hur ofta ska man vattna?

När rabatten är ny kräver den en hel del fukt och omsorg.

– Två-tre veckor efter en ny rabatt är du småbarnsförälder till din rabatt. Då måste du ta hand om den, vattna den, passa den. Vid den här tiden har den utvecklat nya sugrötter och greppat jorden och du kan du behöva gå dit och stödvattna.

Bästa tiden att vattna är på kvällen, vid skymning, så att fukten behålls under natten. Har du problem med mördarsniglar är det dock bäst att vattna tidig morgon.

Hur mycket du ska vattna är svårt att svara på. Enligt Linda Shilén handlar det om fingertoppskänsla.

– Lita på handens intelligens. Sätt ner handen i jorden. Du kan behöva en trädgårdsspade. Gräv och se att det är fuktigt tio centimeter ner, säger hon.

Hur fuktigt det blir beror på jorden och hur mycket bladverk som hindrar att vattnet kommer ner till jorden. De första dagarna får man känna efter med spaden. Är vädret och temperaturen jämnt och utan nederbörd tar det ungefär en timme att vattna den nya rabatten med vattenspridare.

När rabatten inte är ny längre gäller annat – då krävs inte alls vattning på samma sätt. Fleråriga växter ska ha utvecklat ett sådant kraftigt rotsystem att de bör klara sig utan att stödvattnas. Om man måste stödvattna fleråriga växter är det ett tecken på att man valt fel växter för det läget. Vatten är ingen oändlig naturresurs – utan rätt växt på rätt plats är lika med mindre vattning.

Glöm inte att sätta vårlökarna på hösten, för att få fina vårblommor nästa vår. Foto: Istock

Så får du rabatten att vara vacker hela säsongen

För att få till en fin rabatt med växter som blommar vid olika tidpunkter och därmed är vacker från vår till höst finns det ett bra knep: Besök trädgårdsbutiken regelbundet för att köpa blommor i säsong (butiken skyltar alltid med dem). Första vändan kan du ta i mitten av april-början av maj. Då köper du vårblommande perenner som löjtnantshjärta eller backsippa som du fyller på rabatterna med. I juni åker du tillbaka och köper de juniblommande växterna, och så fyller du på rabatten under hela sommaren. Fyll ut tomrummen i rabatterna med sommarblommor – det är bra för pollineringen.

Slipp ogräs i rabatten

Rensa, rensa, rensa! Rensa bort ogräset så fort du ser det. Anledningen till att Linda Schilén tipsar om att fylla ut rabatterna med sommarblommor är inte bara för att hon vurmar för sommarblommorna och för insekternas överlevnad. Det är även för att hindra ogräset.

– Vi vill inte ha en massa öppna jordytor. En öppen jord är lika med ett inbjudningskort för ogräset, säger hon.

Genom att fylla ut rabatterna kan du slippa fröogräset. Däremot kan det vara svårare att mota bort kirskål eller annat ogräs som sprider sig med invasivt rotsystem. Om man har problem med exempelvis kirskål kan man plantera in myskmadra, en marktäckare som brer ut sig ganska snabbt.

– Men det kan också vara lustfyllt att stoppa handen i rabatten och sitta och rensa, säger Linda Schilén.

LÄS MER: Odla i pallkrage! 11 oslagbara tips som gör dig till proffs

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar – så sköter du dem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!