ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så lyckas du med dina vårlökar

Publicerad 20 sep 2016 14.10
Leva & bo>Trädgård
Vårmix. Att blanda olika löksorter och färger ger en härlig effekt.

Vårmix. Att blanda olika löksorter och färger ger en härlig effekt.

1/3

Foto: Getty images

Passa på! Just nu 10 % rabatt på unika odlingslådor i dansk design i vår webbutik. Klicka på plustecknen i bilden och handla direkt. Välkommen till LEVA&BO Shopping!

Passa på! Just nu 10 % rabatt på unika odlingslådor i dansk design i vår webbutik. Klicka på plustecknen i bilden och handla direkt. Välkommen till LEVA&BO Shopping!

2/3

Foto: Land garden

<span>Passa på! Just nu 10 % rabatt på unika odlingslådor i dansk design i vår webbutik. Här fantastiska Prästkragen – LEVA&amp;BO:s favorit som är ny i webbutiken!<br></span>

Passa på! Just nu 10 % rabatt på unika odlingslådor i dansk design i vår webbutik. Här fantastiska Prästkragen – LEVA&BO:s favorit som är ny i webbutiken!

3/3

Foto: Picasa / Picasa

Sommaren är slut för den här gången. Men nu är det dags att planera för nästa! Sätt härliga vårlökar och dröm om blommande rabatter våren 2017. Här är fem favoriter och tips på hur du lyckas med dina vårlökar.

1. Tulpaner: Välj så stora lökar som möjligt

 • Fransiga, vita, purpurfärgade och svarta. Plantera tulpaner nu och du kan plocka in härliga buketter nästa år. Eller njut av dem som de är i trädgården.
 • Välj så stora lökar som möjligt och se till att de ser friska ut och inte är angripna av något.
 • Tulpaner kan planteras från september och fram till någon veckan innan tjälen slår till. Plantera gärna tidigt på hösten, det här gäller särskilt för alla som bor norrut. Om du inte kan plantera direkt när du köpt lökarna – öppna påsen och ställ den svalt och mörkt så riskerar du inte att få mögel eller fukt i påsen. ­
 • Tulpaner gillar väldränerad och humusrik jord, gärna sandblandad som förbättras med kompost eller barkmull. Blodmjöl precis innan blomning ger en extra näringskick. Tänk också på att inte placera höga tulpaner där de riskerar att bli utsatta för ­kraftig blåst.
 • Om du planterar tulpanlökar i en kruka – tänk på att den inte ska stå varmare än 9 grader. Då börjar lökarna att gro. Krukan måste tåla frost.

 

Foto: Weibulls

 

Erbjudande från LEVA&BO Shopping: Unika odlingslådor i dansk design

2. Pärlhyacinter: Plantera tidigt på hösten

 • Mycket söta små lökar som blir fina i buketter tillsammans med till exempel gullvivor och små tulpaner.
 • Pärlhyacinten finns i flera olika varianter, Muscari botryoides är den vanligaste. Lökarna trivs i väldränerad, ­mullrik jord. Blanda gärna in sand i jorden.
 • De här lökarna mår bäst av att planteras tidigt på hösten.

Foto: Getty images

 

 

3. Narcisser: Får vara i fred för rådjuren

 • Om man inte gillar de starkt gula påsk­lijorna är vita pingstliljor fantastiska. ­Särskilt de gammaldags poetnarcisserna är något extra. Kombinera med vita påskliljor och du får en ljuvlig rabatt.
 • Rådjuren föredrar tulpaner, narcisser får däremot vara i fred. Dessutom har de en förmåga att föröka sig där de står. Om blomningen blir sämre efter några år kan man dela på den lökkaka som lätt bildas när narcisserna står tätt.
 • Plantera så tidigt som möljigt, gärna redan i september, med 10 centimeters avstånd och på cirka 15 centimeters djup för de stora lökarna. Små lökar sätts grundare och cirka 3 gånger lökens höjd.
 • Narcisser trivs i sol eller halvskugga. I rabatter kan de stå mellan perenner som döljer de vissnande bladen. Narcisser kan också planteras i gräsmattan, men då måste man vänta på att bladen vissnar innan gräsmattan klipps.

Foto: Getty images

 

 

4. Snödroppar: Sprider sig gärna

 • Trots att de ser ganska lika ut finns det ett hundratal sorter av snödroppar. De varierar i storlek från cirka 7 centimeter till hela 20 centimeter.
 • Snödropparna tittar fram tidigt, och vad vore våren utan de söta, små lökarna? Om de trivs förökar de sig så att man efter ett tag bör dela på dem. Att ha en plats i träd­gården där det växer en hel matta av snödroppar är ljuvligt!
 • Snödroppar är lättodlade men de trivs bäst på en solig plats i väl­dränerade jordar.

Foto: Getty images

 

 

5. Allium: Passar fint i rabatt med perenner

 • Finns i rosa, vitt och lila och blir väldigt fina ihop med perenner. Sätt i grupper här och där.
 • Allium blommar länge och blir snygga i rabatterna, de liksom svävar på sina höga stänglar som små bollar.
 • Finns i olika storlekar och trivs bäst i väldränerad jord på solig plats.
 • Bladen vissnar innan blomman så ett tips är att se till att de döljs av någon annan växtlighet.

Foto: Getty images

 

Erbjudande från LEVA&BO Shopping: Unika odlingslådor i dansk design – HÄR ser du alla modeller


ANNONS Odla.nu
Odla - false