Både Sören och Anette har ett stort trädgårdsintresse. Här slingrar sig en färgstark azalea kring stolen. Foto: PETER ERICSSON

Så lyckades de skapa sju uteplatser på lilla tomten

På den lilla villatomten i Kimstad utanför Norrköping har Anette och Sören skapat en lummig oas. Många spännande växter och hela sju uteplatser ryms i skuggan av ovanliga träd och buskar. 

Joakim Löwing

Det tar inte särskilt många sekunder att lista ut vilket hus i raden av villor i Kimstad som tillhör Anette och Sören Malmsten. Ingen annan trädgård är ens i närheten av att vara lika lummig, ombonad och välplanerad. Ändå har makarna inte ritat upp något i förväg utan trädgården har fått växa fram i dubbel bemärkelse.

– Men det gäller ändå att ha lite blick för det, och det kan jag nog säga att det är jag som är den av oss som har, ler Anette.

– Haha, ja inte är det jag som står för den biten i alla fall, kontrar Sören. Från början var jag mer intresserad av att odla grönsaker, bär och frukter, men min fru har med tiden lyckats föra över sina idéer även till mig.

Sören och Anette under äppelträdet Tansparante Blanche som alltid brukar ge riklig skörd. Foto: PETER ERICSSON

Förfallen uteplats blev sju nya 

När Anette och Sören flyttade till huset i Kimstad 1984 bestod trädgården av en gräsmatta med olika sorters fruktträd, samt en förfallen uteplats. Nu har makarna skapat en lummig trädgård där de samlar på ovanliga växter.  Med smart planering samsas här växtlighet, bostadshus, uthus, garage och garageuppfart – allt på bara 550 kvadratmeter. Trädgården är med andra ord ett bevis på vad det går att göra stora saker på en ganska liten yta.

Hemma hos familjen Malmsten

Här bor: Anette och Sören Malmsten med hundarna Sess och Elsa. 

Gör: Båda är pensionärer.

Var: Kimstad, utanför Norrköping.

Bor: Huset är byggt 1971.  Paret flyttade in 1984.

Tomt: Cirka 550 kvm. Trädgården anlades från 2000 och framåt. Odlingszon 2 på större delen av tomten, men 1 vid vissa platser där det är lä och solen ligger på – inte minst vid tujahäcken.

– När vi flyttade hit hade vi fullt upp med jobb och med våra tre barn. Det dröjde ända tills 2000 innan vi började med trädgården. Vi byggde växthus och satt fart med planteringarna, berättar Anette.

– Vi ville ha många träd och buskar, dels för att vi tycker om det, dels för att de kan bidra med skugga åt växter och få till ett annat klimat. Men det gäller förstås att de inte breder ut sig för mycket, säger Sören.

Under päronträdet sitter paret gärna och fikar, äter eller bara tar det lugnt och njuter av sin skapelse. Uterummet längre bort är ett annat favoritställe. Foto: PETER ERICSSON
Med smart planering samsas här växtlighet, bostadshus, uthus, garage och garageuppfart – allt på bara 550 kvadratmeter. Foto: PETER ERICSSON

Kurviga rabatter för en levande trädgård

En utmärkande detalj är att rabatterna är kurviga med få räta linjer för att få till ett så levande intryck som möjligt. Att paret dessutom är samlare av ovanliga växter och vill ha en stor blandning gör trädgården än mer speciell.

– Sedan vi gick med i föreningen Trädgårdsamatörerna har vårt intresse bara blivit större. Vi gör gemensamma resor, både i Sverige och utomlands, och besöker plantskolor och trädgårdar. Då får vi chansen att köpa sällsynta blommor, växter och buskar, berättar Anette.

Bland de mer ovanliga växterna finns exempelvis en polkagrisrandig kobrakalla, korstörne, en tricolorebok, sibirisk jams, dubbel liljekonvalj, rosa liljekonvalj samt en liljekonvalj med randiga blad.

– Att hitta nya rariteter och att se hur de klarar sig hos oss är alltid roligt. Ibland händer det att vi får flytta runt på växter innan de finner sin plats.

1 AV 2
Rosenbågen väntar på blomning. I krukorna nedanför har paret planterat hostor.
Foto: PETER ERICSSON
2 AV 2
Paret är samlare av ovanliga växter och vill ha en stor blandning i sin trädgård.
Foto: PETER ERICSSON

Växter från dinosauriernas tid 

Bland parets växtfynd finns också två forntidsträd som härstammar ända från dinosauriernas tid – en gulbladig kinesisk sekvoja och en ginko biloba.

– Sekvojan fanns i Kina fram till 1940-talet. Vi fick tag i det här exemplaret på en plantskola i Dalsland. Ginko biloban köpte vi på en plantskola i Nyköping.

Klematis, hostor och julrosor är ändå de sorter som dominerar.

– Klematis är den största favoriten för oss båda. Den finns i så många färger och former och med olika blomningstider – vissa kommer väldigt tidigt på våren medan andra blommar sent på hösten, säger Sören.

Anette fyller i:

– Julrosorna är också härliga. Ibland börjar de blomma redan i december under snön. I vår trädgård kan något blomma i stort sett året runt.

I växthuset odlas både vindruvor, tomat och gurka 

Om en växt inte mår bra placeras den i en kruka och får stå i växthuset under en period för att friskna till. I växthuset odlas annars vindruvor, tomater och gurkor. Köksträdgården utanför är fylld av potatis, morötter, bönor, sparris, sallad och kryddor.

Trots att ytan inte är stor finns det hela sju uteplatser. På altanen under tak och på den största uteplatsen med grill sitter familjen oftast och äter.

– Men det är mysigt att kunna slå sig ned lite var som helst och fika, läsa eller bara sitta och prata. Det kan vi göra även i växthuset där vi också har stolar och bord, säger Anette.

Makarna gör allting tillsammans. Det känns speciellt. De har ingen uppdelning över huvudtaget, mer än att Sören har lagt stenar och plattor utan Anettes hjälp.

– I bland när vi är ute på resor med Trädgårdsamatörerna hör man männen sucka lite och säga; ”Jaha, då har frugan köpt nya växter, bara hem och gräva”. Så är det absolut inte här. Vi tycker att det är precis lika roligt båda två.

I växthuset odlas bland annat gurkor och tomater. Med en automatisk bevattningsanläggning, som går att ställa in på visst antal liters bevattning i hela trädgården per dygn, underlättats arbete. Foto: PETER ERICSSON