1 av 3: Hur lockar man bäst dit så många fåglar som möjligt? Det finns olika knep, men det beror också på vad man är ute efter. Foto: Fotolia
2 av 3: Varianterna på fågelmatare numera är oändliga. Läs experternas tips för att välja rätt. Foto: Fotolia
3 av 3: Vi sätter gärna ut mat i olika små fågelhus, fågelbord och fågelmatare. Och marknaden svämmar över av olika varianter att välja på. Foto: Fotolia

Så lockar du småfåglar till din trädgård

Många gillar att ha småfåglar kring sitt fågelbord eller fågelmatare.

Men hur gör man för att locka dit så många som möjligt?

Här får du bästa tipsen till att just din gård/balkong blir fåglarnas favorit!

Småfåglar i trädgården, på balkongen eller terrassen är ett nöje för många att titta på. Och det gäller inte bara barn och pensionärer. Vi sätter gärna ut mat i olika små fågelhus, fågelbord och fågelmatare. Och marknaden svämmar över av olika varianter att välja på. 

Frågan är bara hur man bäst lockar dit så många fåglar som möjligt? Det finns olika knep, men det beror också på vad man är ute efter. Vill man ha flockvis med gulsparv eller många olika småfågelsorter?

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning

Här får du proffsens tips hur du får ditt ställe att bli småfåglarnas favoritplats:

1. Maten styr fågelart

• Solrosfrö lockar finkar, mesar och titor

Solrosfrön är ett säkert kort och favorit för många småfåglar. Både finkar, mesar och titor äter solrosfrön. Men även domherrar, nötväckor, talgoxar och trastar, och en och annan steglits. 

• Hampfrö gillas av trastar

Hampfrön drar till sig ungefär samma fåglar som solrosfrön, med undantag för trastarna som tycker om de lite större fröerna. 

• Jordnötter till finkar, blåmesar, gråsparvar, siskor och nötväckor 

Har du jordnötter kommer finkar, blåmesar, gråsparvar, siskor och nötväckor på besök. 

• Havre en favorit hos gulsparven

Havre är en stor favorit för gulsparven men lockar dessvärre inte så många andra sorter.

• Talgbollar till småfåglar

Talgbollar lockar till sig småfåglar som blåmes, talgoxe, gråsparv, pilfink, trädkrypare och svartmes. Men också hackspetten har den som favorit. 

• Äpplen och annan frukt till fåglar

Både sidensvans, koltrast och björktrast lockas av äpplen och annan frukt. Men du kan även testa en halverad kokosnöt, hackad ost, malda nötter, russin eller havregryn (gärna uppblötta i rapsolja). Eller häng upp fläsksvål i närmsta träd!

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Här är takpannorna som fåglar kan bo i 

2. Placeringen av fågelmataren 

Även om maten är en stor del så är placeringen av fågelmataren minst lika viktig. Bor man i stad eller samhälle så brukar det sällan vara några problem att locka dit talgoxe, blåmes, pilfink och gråsparv. Och om man bor nära skogen så kan man få besök av ovanligare sorter som svartmes och tofsmes.  

Oavsett ska man tänka på att många arter är skygga och därför är det bra att ha matbehållaren skyddat, nära träd eller buskar så de snabbt kan söka skydd om de blir skrämda. Tänk också på att hålla maten en bit ovan marken så inte råttorna kommer åt den på natten. 

Vill man se fåglarna på nära håll så kan man placera en matare vid fönstret. Då är dock viktigt att tänka på att skärma av, med stora växter eller annat på fönsterbrädan, så de inte blir rädda när ni rör er i rummet.  

3. Börja tidigt på säsongen

Antingen kan man välja att ha en fågelmatare som man fyller året om. Då lär sig fåglarna det och kommer finnas där hela tiden. 

Väljer du att bara göra det vintertid så är tipset att börja tidigt så de vänjer sig. Fortsätt sedan gärna in på våren, det är då fåglarna behöver massor av energi för häckning. Dessutom kan man tänka på att de fåglar som nyss flyttat tillbaka får chansen att äta upp sig efter långa flytten.

 

LÄS OCKSÅ: Det senaste – nu ska vi odla TomTato! 

Småfåglar i trädgården, på balkongen eller terrassen är ett nöje för många att titta på. Och det gäller inte bara barn och pensionärer. Foto: Fotolia

4. Välj ”rätt” fågelbord

Varianterna som finns att välja på är många. Det kan dock vara bra att tänka på att inte välja en sort där fåglarna kan gå omkring inne i matutrymmet – för hygienens skull.  

För den som är intresserad kan vara kul att veta att det också finns speciellt framtagna holkar för bland annat insekter och fladdermöss. 

Källa: Gecko.se 

 

LÄS OCKSÅ:

7 växter som rensar ditt hem från gifter 

10 anledningar att skaffa fler gröna växter hemma

Därför ska du elda lagerblad hemma

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!