Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fjärilarna behöver doftande blommor för att överleva. Syrenbuddlejan är en favoritblomma.
Fjärilarna behöver doftande blommor för att överleva. Syrenbuddlejan är en favoritblomma.
Fjärilarna behöver doftande blommor för att överleva. Syrenbuddlejan är en favoritblomma.
1 AV 2
2 AV 2
Fjärilarna behöver doftande blommor för att överleva. Syrenbuddlejan är en favoritblomma.
Foto: Istock

Locka fjärilar till trädgården – blommor och växter de gillar

Fjärilar gör både nytta i vår natur och är vackra att titta på. Med rätt växter kan man göra både trädgård, täppa och balkongen trivsam för fjärilar.

Här är alla tips på hur du lockar dem hem till dig!

Insekter som fjärilar, skalbaggar och getingar är minst lika viktiga för pollineringen som bin. Och fjärilar är ju så fantastiskt vackra att titta på med alla deras färger och mönster. Med fler djur och insekter får du både en vackrare, mer ­intressant och lättskött trädgård.

Så lockar du fjärilar till trädgården

Städa inte alltför noggrant i trädgården. Högar med ris, grövre grenar och bitar av stockar i en hörna är viktiga förutsättningar för många insekter.

Långgräset är bra skydd för fjärilar och larver. Låt gärna bli att klippa gräset i en del av din trädgård så att fler växter kan gå i blom. Slå det någon gång i juli, augusti och ta bort det slagna gräset. Klipp heller inte gräsmattan för ofta, låt gärna klöver och andra växter blomma. Ängsväxter är djurens naturliga föda. 

Det kan också vara bra att låta bli att ta bort brännässlorna som växer på din tomt. Nässlor som växer på en solig plats är nämligen ett perfekt tillhåll för fjärilarnas äggläggning och ger larverna mat.

Vatten och fuktigare miljöer, är viktigt för fåglar och fjärilar. Anlägg gärna en liten damm, eller ställ ut fågelbad med sand i botten, som fjärilarna kan dricka från. 

Använd inte gifter eller konstgödsel i trädgården.

Plantera blommor och växter som fjärilar gillar. Läs mer om vilka här nedan.

Vilka blommor och växter gillar fjärilar?

Fjärilarna gillar särskilt gula och röda blommor. Enkla gammaldags växter är bättre för fjärilarna än förädlade med dubbla blommor som kan sakna både doft och nektar. 

Fjärilar är värmeberoende och vindkänsliga. Placera fjärilsrabatter i skyddade och soliga lägen eller plantera lähäckar och buskar. Plantera de blommande växterna i klungor så att fjärilarna lätt hittar dem. 

Perenner och ettåriga blommor för fjärilar

Fjärilarna behöver doftande blommor för att överleva. De tidiga vårblommorna som luktviol, pärlhyacinter, vårlök, aubretia och gullvivor är viktiga.  

Ettåriga blommor som fjärilar gillar är luktärt, heliotrop, tagetes, vallmo, blåklint, sommarmalva, aster och nejlikor. 

Rudbeckior, gullris, kärleksört, praktröllika, rosenflockel, hampflockel, nepeta, flox, bolltistel, prästkrage, ljung, kaprifol och lavendel är några favoriter bland perenner.

Tagetes är en favorit bland fjärilar, här ihop med fänkål. Foto: Pernilla Lindqvist
Syrenbuddlejan är en riktig fjärilsmagnet. Foto: Istock

Kryddor som lockar fjärilar

Färska kryddor förgyller matlagningen och lockar även våra bevingade favoriter till trädgården. Olika myntor, salvia, isop, timjan, oregano och gurkört är några av fjärilsfavoriterna.

Buskar och träd för fjärilar

Pryd trädgården med fjärilarnas favoritbuske syrenbuddlejan, den kallas faktiskt även för fjärilsbuske. Om du bor i den delen av landet där buddlejan inte trivs funkar även syren som ett bra alternativ. Hagtorn, fruktträd, sälg, schersmin, vresrosor och spireor är andra buskar och träd som fjärilar gillar.

Bygg en egen fjärilsholk

Flera arter som citronfjäril, nässelfjäril, påfågelöga, sorgmantel och vinbärsfuks ­övervintrar som vuxna på frostfria skyddade platser i till exempel uthus, ihåliga träd eller i djupa sprickor under barken på träd. Du kan hjälpa till genom att sätta upp fjärilsholkar.

Bygg ett helt insektshotell! Gör håligheter till bina och sprickor till fjärilarna. Foto: Shutterstock

Böcker om fjärilar

”Nationalnyckeln över Sveriges Flora och Fauna” är en guldgruva för den fjärilsintresserade. Här finns tydliga, överskådliga ­teckningar, nycklar för bestämning och massor av läsning om alla Sveriges dagfjärilar. Mer om boken på nationalnyckeln.se.

 

”Svenska Fjärilar - En ­fälthandbok” är lite behändigare att ha med sig ut i det gröna. ­Innehåller foton av fjärilar så som man ser dem i fält, utbredningskartor och fakta om varje art.

Se även: