1 AV 5
En av de två dammarna med bäcken som löper emellan. Här syns bland annat också formklippt buxbom, miskanthusgräset chinensis och funkia.
Foto: CARINA GRAN
2 AV 5
Utsikt över Pers smedja och det vackra växthuset. Tegelmuren på växthuset går igen i smedjan. Vildvinet på smedjans vägg får en fantastisk färg på hösten.
Foto: CARINA GRAN
3 AV 5
Margareta älskar att hon bara kan gå ut i växthuset och plocka egenodlad gurka till sin tzatziki, eller färska kryddor till mat- lagningen. Växthuset är av modellen "Gothic" från Willab garden.
Foto: CARINA GRAN
4 AV 5
Växthuset är rymligt och ska erbjuda både nytta och nöje. Här växer bland annat slanggurka, tomater och paprika. I lådan som Per gjort står ett fikonträd och lite sallad. I taket slingrar en passionsblomma.
Foto: CARINA GRAN
5 AV 5
Den vackra kaukasiska lönnen var betydligt mer vildvuxen när paret köpte huset. Per kapade mängder av grenar, och stammade även upp trädet. Bänkar och bord har Per smidit.
Foto: CARINA GRAN

Så förvandlade de den igenvuxna trädgården

Med fingertoppskänsla och mycket kärlek har Margareta och Per Baker förvandlat den igenvuxna lilla trädgården i skånska Smedstorp till en vacker och omväxlande plats. Ett växthus som kan användas året om blev pricken över i.

Egentligen är det ganska otroligt att det ens fick plats med ett växthus i Margaretas och Pers lilla trädgård. Men ytorna är noggrant och effektivt planerade, så att det mesta får plats: olika trädgårdsrum, ett magnifikt vårdträd, fantastiska rabatter och två dammar med tillhörande liten bäck. Liksom otaliga små sittplatser, för att kunna njuta av härligheten ur alla möjliga vinklar.

Är konstsmed

Per är dessutom konstsmed och hans fina, rostiga växtstöd och skulpturer bidrar också till en levande och uttrycksfull trädgård året om. Pers yrke var en av anledningarna till att han och Margareta flyttade hit. De bodde tidigare i Simrishamn, men behövde något större, där Per kunde ha utrymme för sin verksamhet. Den lilla byn Smedstorp var allmänt betraktad som världens ände på Österlen, men på husvisningen var det kärlek direkt.

- Vi stod nere vid parkeringen och tittade upp mot huset, och var helt eniga om att det här stället ville vi ha, konstaterar de båda i en mun.

Trädgården lämnade en hel del övrigt att önska, igenväxt och ogräshärjad som den var. Men både Per och Margareta är mycket trädgårdsintresserade, och såg inga omöjligheter. Här kunde det bli fantastiskt, även om det skulle kräva både handkraft och noggrann planering.

- Vi började trädgårdsplaneringen med att sätta oss på olika ställen utomhus och fundera över hur ljuset föll. Vilken gång hade solen? Var var det skuggigt? Vårdträdet i mitten blev ett slags nav, som vi utgick ifrån, berättar Margareta.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta för att odla i pallkrage

 

Den upphöjda perenn-rabatten är trädgårdens epicentrum. Dvärgtall, uppstammad buxbom och en liten japansk lönn är några växter som bidrar till höjd i rabatten. Det fantastiska vårdträdet i form av en kaukasisk lönn ger vackert skuggspel. Foto: CARINA GRAN

Tuktade trädet

Det yviga vårdträdet, för övrigt en ovanlig sort - acer velutinum - fick dock tuktas ganska hårt, eftersom det stal mycket ljus. Per kapade mängder av grenar, och stammade även upp det, så att det blev ståhöjd under.

Vatten visste de att de ville ha i trädgården. Liksom en stenlagd sittplats runt trädet. Och det som från början var tänkt att bli en liten damm, blev till slut två med en bäck emellan.

Organiska, böljande former liksom en upphöjd stor rabatt skulle också göra susen i trädgården, som var helt platt. Med jorden som blev över av dammgrävandet, byggde Per upp en stor rabatt intill den ena dammen, där de satte både perenner och mindre träd. De hämtade även stenar från omgivningarna, som hjälpte till att hålla ihop och variera rabatten.

 

LÄS OCKSÅ: Trender i trädgården 2017

Valt växter med omsorg

Några särskilt udda eller extraordinära växter har inte Margareta och Per i sin trädgård. Däremot är de som finns valda med omsorg. Margareta tycker om växter som binder ihop rabatterna även innan de blommar. Funkior, nävor, salvia, kärleksört, myntor och olika sorters alunrot är därför några av favoriterna.

- Bladen är jätteviktiga, eventuella blommor är mer en bonus. Men det är svårt när man går till plantskolan att se framför sig hur de växter, hur de växter man väljer ska ta sig ut i rabatten hemma. Man får verkligen tänka till, planera och använda sin fantasi.

Margareta har därför också valt rodgersia, stora gräs, dagliljor och små rhododendron som bidrar till variation och olika höjd i en stor rabatt.

- Att bygga på höjden med ställningar för klätter- växter har hjälpt oss att på ganska kort tid skapa volym. Vi har till exempel en mängd olika sorters klematis och med en ställning syns ju resultatet efter ett par år.

 

 

Ett av Pers smidda trädgårdskonstverk. Foto: CARINA GRAN

Tipasar om barrväxter

Hon tipsar också om vintergröna barrväxter, som ger fin volym på vintern.

- Det finns ju många fina uppstammade varianter som passar små trädgårdar. Man kan förresten stamma upp många typer av växter som blir vackra i rabatterna eller i stora krukor - vi har till exempel lärk, tall, buxbom och brokbladig benved.

En viktig ingrediens för en vacker rabatt är att lämna lite luft mellan växterna här och där, i form av naken jord, menar Per. Tvärt emot alla tips om att välja täckande perenner så att man slipper ogräsrensningen, alltså.

- Det blir gärna ett alldeles för kompakt intryck annars. Dessutom måste man hela tiden hålla på och dela växterna när de står tätt. Att man ser lite jord här och där gör att rabatten ser luftigare ut.

 

LÄS OCKSÅ: Så övverlever växterna din semester

 

 

En gång täckt med pinjebark leder fram till en av trädgårdens alla sitt- platser. Längst ner ser man syrénhortensia och stjärnmagnolia, och stor ormrot står bakom bänken. Till höger ser man olika aklejsorter. Koppargräs, olika sorters alunrot och spetsmössa ger variation i rabatten. Foto: CARINA GRAN

Besöks av busslaster

Att deras egna, privata trädgård nu blivit föremål för busslaster av besökare, är delvis tack vare Pers fantastiska smideskonst som pryder utomhusmiljön och samverkar med växtligheten. Det började med att Margareta inte kunde hitta några lämpliga klematisstöd, och bad Per smida något som funkade. Sedan blev det mer och mer av Pers rostiga trädgårdsskapelser, och de som besökte Pers verkstad blev också nyfikna på träd-gården. På den vägen är det - nu deltar de både i Tusen trädgårdar, Österlen lyser, Konstrundan på Österlen och tar emot bokade grupper.

- Det känns väldigt roligt att kunna kombinera Pers konsthantverk med trädgården - det trodde vi aldrig när vi först hittade det här huset. Men det är otroligt inspirerande med alla möten som det ger!

 

LÄS OCKSÅ: Therese råkade odla helt galna tomater

Hemma hos familjen Baker

Här bor: Margareta och Per Baker.

Gör: Per är konstsmed och Margareta är undersköterska med ett uppdrag som regionalt skyddsombud.

Trädgården: Cirka 600 kvadratmeter. Ligger i det lilla samhället Smedstorp på Österlen.