Egentligen är det ganska otroligt att det ens fick plats med ett växthus i Margaretas och Pers lilla trädgård. Men ytorna är noggrant och effektivt planerade, så att det mesta får plats: olika trädgårdsrum, ett magnifikt vårdträd, fantastiska rabatter och två dammar med tillhörande liten bäck. Liksom otaliga små sittplatser, för att kunna njuta av härligheten ur alla möjliga vinklar.
Är konstsmed
Per är dessutom konstsmed och hans fina, rostiga växtstöd och skulpturer bidrar också till en levande och uttrycksfull trädgård året om. Pers yrke var en av anledningarna till att han och Margareta flyttade hit. De bodde tidigare i Simrishamn, men behövde något större, där Per kunde ha utrymme för sin verksamhet. Den lilla byn Smedstorp var allmänt betraktad som världens ände på Österlen, men på husvisningen var det kärlek direkt.
- Vi stod nere vid parkeringen och tittade upp mot huset, och var helt eniga om att det här stället ville vi ha, konstaterar de båda i en mun.
Trädgården lämnade en hel del övrigt att önska, igenväxt och ogräshärjad som den var. Men både Per och Margareta är mycket trädgårdsintresserade, och såg inga omöjligheter. Här kunde det bli fantastiskt, även om det skulle kräva både handkraft och noggrann planering.
- Vi började trädgårdsplaneringen med att sätta oss på olika ställen utomhus och fundera över hur ljuset föll. Vilken gång hade solen? Var var det skuggigt? Vårdträdet i mitten blev ett slags nav, som vi utgick ifrån, berättar Margareta.
LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta för att odla i pallkrage
Tuktade trädet
Det yviga vårdträdet, för övrigt en ovanlig sort - acer velutinum - fick dock tuktas ganska hårt, eftersom det stal mycket ljus. Per kapade mängder av grenar, och stammade även upp det, så att det blev ståhöjd under.
Vatten visste de att de ville ha i trädgården. Liksom en stenlagd sittplats runt trädet. Och det som från början var tänkt att bli en liten damm, blev till slut två med en bäck emellan.
Organiska, böljande former liksom en upphöjd stor rabatt skulle också göra susen i trädgården, som var helt platt. Med jorden som blev över av dammgrävandet, byggde Per upp en stor rabatt intill den ena dammen, där de satte både perenner och mindre träd. De hämtade även stenar från omgivningarna, som hjälpte till att hålla ihop och variera rabatten.
LÄS OCKSÅ: Trender i trädgården 2017
Valt växter med omsorg
Några särskilt udda eller extraordinära växter har inte Margareta och Per i sin trädgård. Däremot är de som finns valda med omsorg. Margareta tycker om växter som binder ihop rabatterna även innan de blommar. Funkior, nävor, salvia, kärleksört, myntor och olika sorters alunrot är därför några av favoriterna.
- Bladen är jätteviktiga, eventuella blommor är mer en bonus. Men det är svårt när man går till plantskolan att se framför sig hur de växter, hur de växter man väljer ska ta sig ut i rabatten hemma. Man får verkligen tänka till, planera och använda sin fantasi.
Margareta har därför också valt rodgersia, stora gräs, dagliljor och små rhododendron som bidrar till variation och olika höjd i en stor rabatt.
- Att bygga på höjden med ställningar för klätter- växter har hjälpt oss att på ganska kort tid skapa volym. Vi har till exempel en mängd olika sorters klematis och med en ställning syns ju resultatet efter ett par år.
Tipasar om barrväxter
Hon tipsar också om vintergröna barrväxter, som ger fin volym på vintern.
- Det finns ju många fina uppstammade varianter som passar små trädgårdar. Man kan förresten stamma upp många typer av växter som blir vackra i rabatterna eller i stora krukor - vi har till exempel lärk, tall, buxbom och brokbladig benved.
En viktig ingrediens för en vacker rabatt är att lämna lite luft mellan växterna här och där, i form av naken jord, menar Per. Tvärt emot alla tips om att välja täckande perenner så att man slipper ogräsrensningen, alltså.
- Det blir gärna ett alldeles för kompakt intryck annars. Dessutom måste man hela tiden hålla på och dela växterna när de står tätt. Att man ser lite jord här och där gör att rabatten ser luftigare ut.
LÄS OCKSÅ: Så övverlever växterna din semester
Besöks av busslaster
Att deras egna, privata trädgård nu blivit föremål för busslaster av besökare, är delvis tack vare Pers fantastiska smideskonst som pryder utomhusmiljön och samverkar med växtligheten. Det började med att Margareta inte kunde hitta några lämpliga klematisstöd, och bad Per smida något som funkade. Sedan blev det mer och mer av Pers rostiga trädgårdsskapelser, och de som besökte Pers verkstad blev också nyfikna på träd-gården. På den vägen är det - nu deltar de både i Tusen trädgårdar, Österlen lyser, Konstrundan på Österlen och tar emot bokade grupper.
- Det känns väldigt roligt att kunna kombinera Pers konsthantverk med trädgården - det trodde vi aldrig när vi först hittade det här huset. Men det är otroligt inspirerande med alla möten som det ger!
LÄS OCKSÅ: Therese råkade odla helt galna tomater