Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Enkla knep som får din pelargon att frodas

Gun-Maries monster-pelargoner är över två meter

Gun-Marie Nyström Jonsson är 160 centimeter lång.

Blommorna på hennes uteplats är längre. 

– De har aldrig varit så här stora. För två sedan var de kanske 40 centimeter kortare, säger hon.

För åtta, tio år sedan köpte Gun-Marie Nyström Jonsson, 70, några blomplantor till sommarstället i Järbo, knappt två mil från Sandviken väster om Gävle. 

Nyligen mätte hon pelargonerna till 2,2 meter. 

– De högsta är appleblossom. De har varit villigast, säger Gun-Marie. 

Men även mårbackan och ytterligare en blomma hon inte minns namnet på har växt flitigt. De är alla över 1,5 meter. Nytt rekord, enligt Gun-Marie som uppskattar att de växt nästan en halvmeter på två år.  

– Jag har satt dit blompinnar och de högsta blommorna har jag fått hänga upp på korkar i taket för annars faller de ner. 

Extra jord, vatten och skydd

Gun-Marie har strött på lite ny jord i krukorna varje år, men aldrig planterat om eller klippt blommorna som nästan snuddar glastaket vid det här laget. Hon springer inte heller med vattenkannan eller extranäring stup i kvarten för att de ska växa till sig. 

– De är ganska misskötta egentligen. Gullar man för mycket med dem så blir det bara blad, inga blommor. Det är som att när de tror att de ska dö kastar de ut alla blommor de har, säger hon. 

– De får inte så mycket omsorg. Jag plockar bort döda blad och så får de vatten när jag har tid. Sjövatten. Och så får de näring någon gång på sommaren, men inte regelbundet för det glömmer jag oftast bort. Det är som att de mår bättre av att växa som de vill.

”Jag har inte kunnat klippa ner dem eller slängt dem för de har varit fina. Och så tänker jag att i naturen är det ingen som klipper dem. Där får de växa fritt”, säger Gun-Marie Nyström Jonsson om blommorna på uteplatsen. Foto: Privat

När temperaturen sjunker i slutet på året tar hon fram pirran och kör in blommorna i sommarstugan som håller runt 10 grader på vintern. Går några stjälkar med blommor av sticker Gun-Marie ner dem i jorden. 

– De tar sig faktiskt, säger hon. 

Intresset för blommor och växter kom först efter 50 då hon upptäckte dess lugnande effekt.  

– När man har ett stressigt jobb med mycket tidsbokningar och det är intensivt blir det sån meditation att hålla på med blommor, säger den nyblivna pensionären som jobbat som frisör i många år. 

”Går det av en lång stjälk med blommor på så sticker jag ner den i jorden. De tar sig faktiskt”, säger Gun–Marie. Foto: Privat

LÄS MER: Älskade pelargon! Allt om hur du sköter vackra blomman 

LÄS MER: Marie-Louises smarta knep för att slippa fästingar