1 AV 3
Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 AV 3
Är det en väldigt torr sommar så spara vatten när du kokar exempelvis pasta och använd till att vattna blommorna med senare.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
”Det viktigaste man kan göra är att se till att man har bra jord”, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne, som ger fler tips här nedan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så får du trädgården att överleva en torr sommar

Brukar torkan bli ett problem för dig och dina växter sommartid? Lugn, det finns flera saker du kan göra för att öka chanserna att lyckas hålla trädgården vid liv. 

– Det viktigaste man kan göra är att se till att man har bra jord, säger trädgårdsmästaren Bo Rappne. 

Bra jord till rabatten är A och O 

Bosse Rappne jämför dålig jord med en betongvägg, bra jord med en skiva mineralull. Den ena är tät och kompakt, den andra är luftig och lätt – likt isolering som står emot såväl kyla som värme.

– Är det svalare i jorden så dunstar det inte lika mycket, och det torkar inte lika hårt när det är varmt, säger Bosse Rappne om jorden med den eftertraktade strukturen. 

– En dålig jord är ofta en sån där jord som blir jäkligt hård när det är torrt. Då är det väldigt svårt att rensa ogräs och sånt där. 

För att förbättra jorden, ge den rätt struktur och mullhalt som klarar hettan kan du blanda i lite kompost eller lägga två, tre lager kogödsel i rabatten, tipsar han. 

Stora krukor i stället för små

Men det räcker inte bara med att ha en bra jord. Jorden måste också finnas på rätt plats. Stora krukor är bättre än små eftersom de har större jordvolym vilket innebär att det är enklare att sköta växten. Jorden lagrar vatten och näring till växten. Och i små krukor torkar det snabbare. 

Ställ fram alla tunnor, större hinkar och kärl som håller tätt och placera ut runt husets alla stuprör. Foto: Shutterstock

Samla regnvatten till trädgården

Börja samla regnvatten tidigt på säsongen. Ställ fram alla tunnor, större hinkar och kärl som håller tätt och placera ut runt husets alla stuprör. Vill man göra det smidigt för sig finns det plasttunnor med kran i botten som man kan köpa. Placera dem högt så blir det sedan lätt att tappa upp vatten i en kanna.

Har man en stor trädgård kanske man har plats för att anlägga en liten damm att samla upp regnvatten i. 

Är det en väldigt torr sommar är det en bra idé att ta tillvara även vatten du använder i hushållet. Kokar du exempelvis pasta eller ägg kan du hälla av vattnet från kastrullen i en spann och sedan använda för att vattna blommorna i rabatten. Många bäckar små...

Börja samla regnvatten tidigt på säsongen. Ställ fram alla tunnor och hinkar som håller tätt så kan du använda det att vattna med. Foto: Shutterstock

Vattna tidigt på morgonen

Trädgårdsmästaren tipsar även om att vattna blommorna och växterna tidigt på morgonen, i stället för på kvällen eller mitt på dagen när solen gassar.  

– Att vattna på morgonen är att föredra om man haft problem med mördarsniglar för det är då de är aktiva. Vattnar du på kvällen så kommer natten och det kan bli så att vattnet blir stående i bladveck, i bladfästen och på marken, och det gillar ju sniglar. 

Det kan också vara en bra idé att blanda i flytande näring i vattnet som du vattnar dina krukor med. Det räcker med en liten dos som man använder vid varje vattning. 

– Om du måste vattna, så ska du vattna ordentligt. Då hinner vattnet tränga längre ner på djupet och du behöver därmed inte vattna lika ofta. Om du har en vattenspridare, låt den stå på ett par timmar. Är växterna etablerade sedan många år har de ett djupt rotsystem, och kanske inte behöver lika mycket vatten. Är de nyplanterade kan de behöva lite mer. Det viktiga är att ha uppsikt över växterna hela tiden. 

Foto: MARTIN CEDERBLAD

Skugga rabatten och måla växthuset med skuggpasta

Kanske behöver du se över var du anlagt dina rabatter. Försök hitta platser i trädgården där den naturliga vattenhållningen är som bäst och undvik att plantera känsliga växter i extremt soliga lägen. 

Ett annat tips från trädgårdsmästaren är annars att försöka skugga växterna då det är väldigt varmt ute. Man kan antingen sätta upp en parasol eller lägga på en odlingsväv, så blir inte det utsatta området lika varmt.

– Har man ett växthus kan man måla det med skuggpasta. Ett växthus eller inglasad balkong fungerar nämligen som en solfångare, vilket innebär att det kan bli upp mot 40-50 grader där inne. Med skuggpasta får du ner temperaturen, och då mår växterna bättre. Ha som regel, att om du själv tycker det är för varmt, tycker ofta växterna också det. 

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård 

Välj växter som klarar värme

Växter som har djupgående rötter, krypande växter eller växter som har tjocka blad, klarar värmen bättre än många andra, vilket kan vara bra att ha i åtanke om man vet att ens rabatter inte får skugga under stora delar av dygnet. 

Även om blommorna ser ledsna ut i slutet av sommaren behöver man inte ge upp hoppet. 

– Många växter överlever även om det ser tråkigt ut i trädgården. Det är sällan de torkar ihjäl totalt. 

Snabba tips till trädgården under sommaren

Fyll på med kogödsel i rabatterna så att jorden inte torkar lika lätt. 

Plantera växter med djupgående rötter, som kryper, har tjocka blad och kommer från länder med varmt klimat. De klarar hettan bättre. 

Vattna inte när solen är uppe, då dunstar vattnet. 

Ställ krukväxter i skuggan eller plantera känsligare växter i skuggan från träd.

Låt vattenslangen ligga och rinna en stund om en buske slokar.

LÄS MER: Stor guide: Så väljer du rätt gräsklippare 

LÄS MER: Så maxar du din pallkrage – 8 oslagbara tips 

LÄS MER: 14 fina planteringsbord till trädgård och balkong