ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så får du ljungen att hålla hela vintern

Den fleråriga ljungen Calluna är vanligast och kan klara hela vintern utomhus.

Den fleråriga ljungen Calluna är vanligast och kan klara hela vintern utomhus.

1/3

Foto: TOMAS SÖDERGREN

Ljung trivs i ett ljust och soligt läge, och dricker mycket vatten.

Ljung trivs i ett ljust och soligt läge, och dricker mycket vatten.

2/3

Foto: Colourbox

Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man sköter den rätt.

Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man sköter den rätt.

3/3

Foto: Istock

Så får du ljungen att hålla hela vintern

Ljungen är säsongens populäraste uteväxt, men den blir lätt ful. Hur ska man sköta den för att den ska bevara sin vackra rosa färg hela vintern? Här ger trädgårdsexperten sina bästa tips!

Nu är det högsäsong för ljung. Blomman är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar.

 

LÄS OCKSÅ: Höstplantera – här är sensommarens vackra blommor

Så ofta ska ljungen vattnas

Se till att vattna ljungen ofta så att den inte blir brun och tråkig.

 – All ljung dricker mycket vatten. Den är känslig för uttorkning och därför är det viktigt att hålla jorden fuktig, säger Johan Orre, hortonom och talesperson för Plantagen.

Vid normalt höstväder bör ljungen vattnas ungefär en gång i veckan. Känn på jorden så att den inte är torr. När det blivit minusgrader ute ska ljungen dock inte vattnas.

– Om man vill att ljungen ska hålla hela vintern är det bra att direkt plantera om blomman i en större kruka eller låda direkt efter att du har köpt den. Då kan plantan suga åt sig mer vatten från jorden. Tänk också på att ljungen trivs där det är ljust och soligt.

LÄS OCKSÅ: Orkidéer – här är bästa tipsen för fina blommor

 

Olika sorters ljung

Det finns olika sorters ljung, som klarar sig olika bra utomhus under vintern. Här är sorterna du ska välja – eller avstå – om du vill att ljungen överlever hela säsongen.

 • Erica

Erica har roströda klockor och är ofta lite billigare att köpa.

– Sorten var väldigt vanlig för 25-30 år sedan. Den tål inte frost och dör därför så fort den första frosten kommit. Erica är alltså inte en bra sort att köpa om du vill att din ljung ska klara sig hela vintern, säger Johan Orre.

 • Calluna

Calluna heter den ljungsort som är perenn, alltså lever mer än ett år och kan klara sig ute under vintern. Calluna finns i vita, rosa och röda nyanser.

– Calluna är vanligare nuförtiden. Det är en variant på vanlig svensk ljung som växer ute i naturen och klarar i stort sett allt – från frost och regn till sol.

Knoppblommande ljung

– En grupp jag gärna vill slå ett extra slag för är knoppblommande ljung, som brukar säljas under namnet Garden Girls. Den slår aldrig ut, men har en mängd små knoppar som gör att den ser ut som att den blommar hela tiden, berättar Johan Orre.

Eftersom att den knoppblommande ljungen aldrig slår ut kan den heller inte vissna, och ser därför fin ut hela vintern om den vattnas ordentligt så länge det är plusgrader ute.

Färgad ljung

Har du sett ljung som är blå, lila eller orange och funderat över vad det är för sort?

– Om ljungen har en annan färg än rosa, vit eller röd beror det på att man har färgat plantan. Vissa tycker att det är jättefint medan andra inte gillar det alls. Det är en smaksak, helt enkelt.

 


LÄS OCKSÅ: 5 blommor du kan plantera nu i höst

Välj sur jord till ljung

Ljung som växer ute i naturen trivs i kalkfattig jord med lågt pH-värde. Om du ska plantera om ljungen bör du därför välja rhododendronjord, som är sur.

Foto: Colourbox

 

LÄS OCKSÅ:

ANNONS Odla.nu
Odla - false

Relaterat