Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Samla små vaser med luktärter – ju mer du plockar desto mer blommar de.
Samla små vaser med luktärter – ju mer du plockar desto mer blommar de.
Samla små vaser med luktärter – ju mer du plockar desto mer blommar de.
Luktärter trivs bäst i ett soligt och varmt läge.
Luktärter trivs bäst i ett soligt och varmt läge.
Luktärter trivs bäst i ett soligt och varmt läge.
1 AV 2
Samla små vaser med luktärter – ju mer du plockar desto mer blommar de.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2
Luktärter trivs bäst i ett soligt och varmt läge.
Foto: Shutterstock

Ljuvliga luktärter! Så enkelt lyckas du med blomman

Luktärter hör verkligen sommaren till. De är lättodlade och många av dem doftar underbart! Plocka blommor ofta och sätt i små buketter – ju mer du plockar desto mer blommar luktärter. 

När kan man börja så luktärt? Går de att odla i kruka? Och hur ska de skötas?  

Här får du svar på dina frågor och tips för att lyckas med ljuvliga blomman!

LEVA&BO Redaktionen
Karina Brozinic

Luktärter som doftar

Luktärtsfröer går att köpa på de flesta ställen där man köper fröer eller på stormarknader. Men trots namnet är det inte alla luktärter doftar. Vissa förädlade luktärtsorter har tagits fram för sin vackra blomma, dessvärre på bekostnad av doften. Vill du ha doft så välj ettåriga luktärter (Lathyrus odoratus), gammeldags sorter som är kända för sin doft. Eller samodla om du vill ha både och. 

När kan man förså luktärter?

Luktärter går att så direkt på friland. Man gör det samtidigt som andra ärtor planteras. Men blomningen blir tidigare och säsongen längre om man försår. Starta sådden ca fem veckor före utplantering (mars-april, i sydligaste delarna av landet kan man starta redan i februari).

Hur sår man luktärter?

Lägg luktärterna i blöt över natten, så gror de snabbare. Det funkar även att slipa med sandpapper eller snitta lätt i skalet på motsatta sidan mot det ljusa streck, som visar var grodden kommer.

Luktärter har lång och känsliga rötter. Använd därför en lite djupare såkruka, toarullar eller root trainer. Då slipper du störa de späda plantorna med för tidiga omplanteringar. Fyll halva krukan med planteringsjord och resten med såjord. Peta ner luktärterna 1 centimeter, täck och vattna. 

Luktärter gror vid 16-20 grader efter ca 10-20 dagar. Men sen föredrar de att stå i ett svalt rum bara de har mycket ljus. Har du växtbelysning är det toppen. Om rummet är varmt och belysningen svag blir plantorna rangliga. 

Luktärter har lång och känsliga rötter. Använd därför djupa såkrukor eller toarullar när du förodlar. Foto: Shutterstock

Förodla och plantera om – hur många luktärter per kruka?

Det går bra att så flera luktärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik att dra upp plantorna då rötterna är känsliga). När luktärterna kommit upp en bit är det dags att nypa av vid tredje bladparet. Det kan tyckas brutalt, men plantan kommer att förgrena sig. Kapa gärna två eller tre omgångar till, så får du en kraftigare planta. När rötterna inte längre får plats är det dags att skola om luktärterna så att var och en av plantorna får en egen kruka.

När kan luktärter planteras ut?

Luktärter tål lite frost och några minus, så du kan börja avhärda dem relativt tidigt (i april i sydligaste Sverige). Då kan man ställa dem i ett kallväxthus, drivbänk eller odlingstunnel några veckor innan utplantering. Alternativt har man dem ute några timmar under dagen och bär in dem nattetid. Plantera ut luktärterna på växtplatsen när nattemperaturen håller minst åtta grader.

När kan man direktså luktärter – på friland och i kruka?

Luktärter som ska sås direkt på friland, sås i maj när frostrisken är över och jordtemperaturen är över 12 grader. Det går även att så i krukor. Bottna krukan med krukskärvor och starkare jord redan från början men lägg en yta på cirka 5 centimeter där du använder en näringsfattig såjord. Så två frön bredvid varandra, ta bort den ena om båda gror. Cirka 10 centimeters mellanrum är lagom. Sätt en pyramid av tunna pinnar när plantorna blir större och vill klättra.

Vattna igenom ordentligt innan du sår. Sätt luktärterna på ett avstånd av 5-8 centimeter. När plantorna börjar komma upp kan du gallra så att det är 20-30 centimeter mellan dem. Toppa småplantorna precis som du skulle göra om du förodlat, så blir plantorna tätare och ger fler blommor. Cirka 10 veckor efter sådd börjar luktärterna blomma.

Luktärt är en vacker blomma som förgyller hösten och doftar gott. Den trivs där det är soligt och vindskyddat och ju mer du plockar desto mer blommar luktärter. Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Var trivs luktärter och vilken jord och gödsel vill de ha?

Luktärter älskar värme och bör planteras soligt. Undvik vindutsatta platser, då stänglarna lätt kan brytas av. Ställ gärna i ordning växtplatsen någon vecka innan sådd eller utplantering.

Jorden ska vara djup, väldränerad och mullrik. Mylla ner kompost och brunnen kogödsel. De gillar en näringsrik bädd. 

Luktärter bör inte växa på samma plats mer än två år på raken. De kan med fördel ingå i ett växelbruk i köksträdgården, vilket innebär att man roterar växternas placering varje år för att undvika jordtrötthet. I krukor är det bara att byta jord.

Skötsel av luktärter: vatten, näring och stöd att klättra på

Se till att luktärterna har jämn vattentillgång. De gillar inte uttorkning. Ha gärna en svag dos näring vid varje vattning under säsongen. 

Det finns hängande luktärter, men alla andra kräver klätterställningar som stöd att klättra i. Se till att dessa är på plats i mycket god tid, helst redan vid utplantering eller när plantorna är 10-15 centimeter. Annars riskerar man att bryta av de sköra stjälkarna om man ska binda upp plantorna i efterhand. 

Att bygga egna spaljéer till luktärterna är inte så svårt. Avklippta grenar i en rund cirkel som knyts ihop i toppen som ett torn, blir ett vilt och vackert stöd. 

Plocka luktärter ofta för mer blommor

Plocka blommorna regelbundet, så kommer det nya luktärter hela säsongen. Unna dig färska buketter ofta. Överblommat knipsas av direkt, så undviks baljbildning, som tar kraft från blomningen.

Välj ett soligt och varmt läge och plocka blommorna ofta, så bildas nya knoppar. Ta även bort överblommande luktärter så att de inte hinner bilda fröbaljor. Då slutar de att producera nya knoppar. Foto: Istock

Bladlöss och mjöldagg på luktärter

Det händer att luktärter råkar ut för ohyra. Se upp för bladlöss under varma och torra somrar. Spreja med såpvatten på bladlössen om de dyker upp – här kan du läsa mer om hur du blir av med bladlöss. 

Ibland drabbas luktärter av gråmögel och mjöldagg. Bäst är att ta bort angripen planta, så att svamparna inte sprider sig.

LÄS MER: Maxa blomningen i maj – här är växterna du ska välja 

Se även: