Luktärter hör sommaren till. Så här fina kan de vara! Foto: Shutterstock

Ljuvliga luktärter! Så enkelt lyckas du med blomman

Luktärter hör verkligen sommaren till. De doftar underbart och är tämligen lättodlade. Att plocka in små buketter som sprider väldoft är verkligen sommar.

Här är alla tips du behöver för att lyckas med ljuvliga blomman!

Luktärtsfröer går att köpa på de flesta ställen där man köper fröer eller på stormarknader. Den ettåriga sorten, som du sår på våren, doftar helt fantastiskt och kommer i många färger – från ljust pastelliga till djupt vinröda och blå nyanser. Den fleråriga sorten doftar inte men kommer år efter år med rosa eller mörkrosa blommor.

Victoria Skoglund på Zetas trädgård tipsar

Victoria Skoglund jobbar som trädgårdsmästare på Zetas trädgård i Stockholm. Hon berättar att hon brukar så luktärter i april.

– Luktärter är mycket lätta att lyckas med. De ger mycket skönhet och glädje för pengarna, säger Victoria Skoglund. 

– Som regel gror de fort så starta inte för tidigt. Jag lägger fröna i blöt ett dygn före sådd. Sedan fyller jag krukor med hälften blomjord och resten såjord som är lätt sandblandad. Då slipper jag störa plantan med för många omplanteringar.

När groddarna bildat två-tre bladpar ska man plantera om dem i nya krukor i vanlig blomjord.

– Men var försiktig, rötterna är känsliga vid flytten. Sätt dem lite djupare i andra omplanteringen, eller omskolningen, så bildas rötter vid stjälken. Jag brukar sätta ut mina luktärter i stora krukor när frosten är över.

”Luktärter är mycket lätta att lyckas med. De ger mycket skönhet och glädje för pengarna”, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund. Foto: LENA GRANEFELT
Ge stöd åt luktärterna med vackra böjda grenar. Foto: Shutterstock

Stötta upp och gödsla luktärter

– Eftersom luktärter behöver stöd tycker jag att det är fint att sätta ihop avklippa grenar i en rund cirkel. Sedan knyter jag ihop topparna så att de bildar ett torn. Jag gödslar med biokol och även med ett flytande gödsel som heter bokashi.

Luktärter trivs inte med att odlas på samma ställe år efter år. Så byt odlingsställe eller all jord. Välj ett soligt och varmt läge och plocka blommorna ofta, så bildas nya knoppar. Ta även bort överblommande luktärter så att de inte hinner bilda fröbaljor. Då slutar de att producera nya knoppar.

Här är alla tips hur du lyckas med dina luktärter:

När sår man luktärter?

Luktärter sår du till och med slutet av maj. Du som bor i zon 1-2 kan dock prova på en extra tidig direktsås redan i april. Fröerna blötläggs först cirka ett dygn och sås sedan enligt anvisningarna på förpackningen. Eventuellt behöver man täcka med fiberduk om det blir frost.

Förså luktärter – så förkultiverar du 

• Lägg fröna i blöt i ljummet vatten, man ska bara använda de frön som har spruckit upp. Häll lite lecakulor i en bred högsmal kruka, eller ta roskrukor av plast som också är höga men smala.
• Häll sedan i blomjord och fyll på med såjord. Så ett frö i varje kruka, cirka 1 centimeter djupt. Vattna. Ställ krukorna på en bricka eller liknande.
• Om du har växthus med värme ska det vara cirka 5-10 grader.
• Lägg en tidning över tills fröna har grott. Då är det bäst att ställa fröna under en växtlampa annars blir de rangliga.
• Knipsa av toppen när plantorna har två riktiga bladpar. Redan här måste man ge plantorna ett växtstöd.
• Vattna, ibland med en svag dos gödning. Vänj plantorna vid att vara ute, några timmar i taget. Plantera sedan ut på växtplatsen.

Plantera i en stor kruka

Gör som ovan, men bottna krukan med krukskärvor och starkare jord redan från början men lägg en yta på cirka 5 centimeter där du använder en näringsfattig såjord.
Så två frön bredvid varandra, ta bort den ena om båda gror. Cirka 10 centimeters mellanrum är lagom. Ställ krukan svalt och ta ut när det blir varmare, se punkten ovan.
Sätt en pyramid av tunna pinnar när plantorna blir större och vill klättra.
Om du vill förkultivera på ett traditionellt sätt, gör som i beskrivningen till hur du försår ovan men börja senare.

Luktärter trivs där det är soligt och vindskyddat. Foto: Shutterstock
Ju mer du plockar desto mer blommar luktärter. Samla små vaser med luktärter i en fin grupp på bordet. Foto: EVA LIE
Luktärter vill ha mycket vatten, men inte för mycket och vill inte stå i vatten. Foto: Shutterstock

Sköta luktärter: jord, gödsel och vatten

Landet ska vara cirka en halv meter djupt. Luktärter trivs inte i lerjord, utan vill helst ha en väldränerad växtplats. Blommorna trivs där det är soligt och vindskyddat. I botten kan man grunda med hästgödsel, aska och benmjöl. Häll på jord av god kvalitet, blanda blomjord med såjord ordentligt. Plantera ut när frostrisken är förbi, eller direktså när björken har små musöron.

Luktärter vill ha mycket vatten, men inte för mycket och vill inte stå i vatten. De trivs inte heller om det är för torrt. Gödsla med någon form av näring för att blommorna ska hålla ut hela sommaren.

LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips

LÄS MER: Maxa blomningen i maj – här är växterna du ska välja 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!