Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vilda bin trivs i håligheter. För att skydda dem mot fåglar kan man sätta hönsnät över sitt bihotell.
Vilda bin trivs i håligheter. För att skydda dem mot fåglar kan man sätta hönsnät över sitt bihotell.
Vilda bin trivs i håligheter. För att skydda dem mot fåglar kan man sätta hönsnät över sitt bihotell.
Vilda bin trivs i håligheter. För att skydda dem mot fåglar kan man sätta hönsnät över sitt bihotell. Foto: Shutterstock

Så hjälper du bina – och får dem att trivas i din trädgård

Flera av Sveriges vildbin är utrotningshotade. Vi är helt beroende av dem för vår överlevnad och de behöver nu vår hjälp. 

Här får du veta hur enkelt du kan bygga ett insektshotell och tips på vilka blommor som humlor och andra bin gillar!

Veronica Lundström Kristensen

Det finns i dag 273 olika arter av vildbin i Sverige och en tredjedel av dem är rödlistade och hotade eller minskar kraftigt. Inte alla vet att vi är beroende av bin för vår överlevnad. En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver nämligen pollineras av vilda eller odlade bin. 

Vad bina gör är att pollinera blommor så att det blir bär, frukt och mer blommor. Våra jordbruk, blomsterängar och trädgårdar är helt beroende av pollinerare, utan dem blir det inget och för en fruktodlare är bin till och med helt avgörande för en bra skörd. 

Vilda bin trivs i sandgropar och håligheter

Vilda bin trivs i sandgropar och håliga plankor, kvistar, bambu och andra små krypin. Men eftersom vårt landskap blir allt mer monotont, med färre ängar och hagar, har antalet hål de kan ta skydd i minskat. 

Men det fina är att du nu kan hjälpa till att minska på vildbinas bostadsbrist genom att bygga vildbihotell, en slags fågelholk för insekter. Då får de en chans att överleva vintern – och kommer som tack få din trädgård eller balkong att blomstra! 

Vilda bin trivs i sandgropar och håliga plankor, kvistar, bambu och andra små krypin. Foto: Shutterstock

Så enkelt bygger du ett bihotell:

Det är enkelt att bygga ett bihotell. Allt du behöver är en träbit och en borrmaskin.
1. Du behöver en träbit som är minst 6 centimeter tjock och en borrmaskin, med 3-10 millimeter borr. Eller bygg det av bamburör eller andra ihåliga växter. Tänk på att det finns 273 olika vilda biarter i Sverige – så variera storleken på hålen! Använd helst miljövänliga material som bina gillar.
2. Om du vill kan du måla ditt insektshotell med giftfri färg, men måla inte i hålen.  
3. Man kan sätta ett kycklingnät framför vildbihotellet för att hindra småfåglar att nå bina.
4. Välj en plats med söderläge, gärna som är skyddad från regn, där du kan sätta upp ditt bihotell. Och du! Solitärbin är ofarliga för oss människor då deras gaddar är för svaga för att tränga igenom vår hud. Häng upp bihuset under taket på huset, på balkongen eller i ett träd där det skyddas från regn och blåst.

Bygga bihotell i stan

Hur gör man om man bor i stan och inte har en stor trädgård att hänga upp sitt bihotell? Ingen fara! Har du balkong kan du hänga upp det där. Du behöver inte vara rädd att bli stungen – till skillnad från många getingar är bin fredliga. 

Har du inte en balkong kan du gå och hänga upp ditt insektshotell i en park. Gör det enkelt – några genomborrade träbitar eller en bunt bambupinnar funkar bra.

Gör en sandbädd på balkongen eller i trädgården:

Man kan också göra en sandbädd där bina kan ta skydd.
1. Välj en solig plats med söderläge.
2. Lägg väldränerad jord med sand i en kruka på balkongen eller i en limpa som är 40-50 centimeter hög på tomten.
3. Om du vill kan du plantera några blommor i sandbädden, men låt större delen vara orörd. Lägg inte dit någon markduk under.

Hur funkar ett bihotell?

• Många vilda bin behöver hål att bo i, 3-10 millimeter i diameter och minst 5 centimeter djupa. Hålen ska inte vara genomgående.

• Vildbihotellet kan användas under hela året av olika biarter och andra steklar av olika storlek. Det ska sitta uppe hela året och behöver inte rensas.

• Bina lägger flera ägg och matpaket till sina ungar i varje rör och bygger skiljeväggar. Ungarna utvecklas och flyger ut.

• Var inte rädd att bli stungen – de ensamlevande vildbina är mycket fredliga.

• Du ser om det är bebott genom att rören är igenmurade med blad eller lera. 

• Placera det i söderläge, gärna regnskyddat men synligt så att du enkelt kan spana efter små bin vid boet. 

Plantera gärna även blommor och kryddor, i trädgården eller på balkongen, som bina gillar. Foto: Shutterstock

Blommor som bin gillar

Förutom att bygga insektshotell kan den som har en trädgård tänka på att inte klippa gräsmattan så ofta och att plantera blommor och växter som bin gillar – även fjärilar och småfåglar kommer blir fler!

En remsa med klövervall har visat sig ha stor betydelse för humlornas överlevnad. När det gäller vildbin finns det några blommor de gillar särskilt mycket för polleninsamling. Det är blommor som trivs på lite magrare, sandiga marker – samma ställen som de flesta vildbin gillar att bygga bo i. Väddklint, fibblor, blåklocka, blåmunkar, getväppling, sälg och åkervädd är några växter de gillar mycket.

Vilka blommor gillar humlor?

Humlor, som också är bin men tjocka och håriga, behöver få tag på mat under en längre period på året. På våren och försommaren är det ofta sälg, hagtorn och fruktträd som bygger upp humlesamhället. Under högsommaren behöver de olika ängs- och vallväxter så som klöver, käringtand, väddklint, getväppling och åkervädd. Under sensommaren är det kryddlandet de kan söka sig till och då är det kungsmynta/oregano, isop, salvia och lavendel producerar mycket nektar.  

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård 

LÄS MER: Tipsen hur du lyckas med din kryddodling hemma