Så enkelt bygger du ett bihotell – steg för steg

Vilda bin trivs i håligheter. För att skydda dem mot fåglar kan man sätta för hönsnät.

Foto: Shutterstock

1 av 4: Vilda bin trivs i håligheter. För att skydda dem mot fåglar kan man sätta för hönsnät.

Petter är en av flera kändisar som skaffat sig ett bihotell för att rädda vildbina och stötta Naturskyddsföreningens kampanj.

2 av 4: Petter är en av flera kändisar som skaffat sig ett bihotell för att rädda vildbina och stötta Naturskyddsföreningens kampanj.

Artisten Miss Li har också engagerat sig för de vilda binas överlevnad.

Foto: Naturskyddsföreningen

3 av 4: Artisten Miss Li har också engagerat sig för de vilda binas överlevnad.

Det finns flera sätt att hjälpa bina: ”Ha ett eget bihotell, gör om en del av gräsmattan till äng, plantera blommor, köp ekologisk mat och uppmuntra kommunen att agera”, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.

Foto: FREDRIK HJERLING

4 av 4: Det finns flera sätt att hjälpa bina: ”Ha ett eget bihotell, gör om en del av gräsmattan till äng, plantera blommor, köp ekologisk mat och uppmuntra kommunen att agera”, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.

De utrotningshotade vildbina har kommit att bli en riktigt stor snackis. Vi är helt beroende av dem för vår överlevnad och de behöver nu vår hjälp. 

Oavsett om du bor i hus på landsbygden eller lägenhet i stan kan du bygga ett hem åt dem. Till skillnad från honungsbin är de nämligen inte särskilt kräsna.

Allt som behövs är en borrmaskin och en bit trä!

Ämnen i artikel:

Det finns i dag 270 olika arter av vildbin i Sverige och en tredjedel av dem är rödlistade och hotade eller minskar kraftigt. Inte alla vet att vi är beroende av bin för vår överlevnad. En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver nämligen pollineras av vilda eller odlade bin. 

Vad bina gör är att pollinera blommor så att det blir bär, frukt och mer blommor. Våra jordbruk, blomsterängar och trädgårdar är helt beroende av pollinerare, utan dem blir det inget och för en fruktodlare är bin till och med helt avgörande för en bra skörd. 

Vilda bin trivs i håligheter

Vilda bin trivs i sandgropar och håliga plankor, kvistar, bambu och andra små krypin. Men eftersom vårt landskap blir allt mer monotont, med färre ängar och hagar, har antalet hål de kan ta skydd i minskat. 

Men det fina är att du nu kan hjälpa till att minska på vildbinas bostadsbrist genom att bygga vildbihotell. Då får de en chans att överleva vintern – och kommer som tack få din trädgård eller balkong att blomstra! 

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård 

Foto: Shutterstock

Vilda bin trivs i sandgropar och håliga plankor, kvistar, bambu och andra små krypin.

Så enkelt bygger du ett bihotell:

Det är enkelt att bygga ett bihotell. Allt du behöver är en träbit och en borrmaskin. 

1. Du behöver en träbit som är minst 6 centimeter tjock och en borrmaskin, med 3–10 millimeter borr. Eller bygg det av bamburör eller andra ihåliga växter. Tänk på att det finns 270 olika vilda biarter i Sverige – så variera storleken på hålen! Använd helst miljövänliga material som bina gillar. 

2. Ett vildbihotell kan också målas med giftfri färg, men måla inte i hålen.  

3. Man kan sätta ett kycklingnät framför vildbihotellet för att hindra småfåglar att nå bina.

4. Välj en plats med söderläge, gärna som är skyddad från regn, där du kan sätta upp ditt bihotell. Och du! Solitärbin är ofarliga för oss människor då deras gaddar är för svaga för att tränga igenom vår hud. Häng upp bihuset under taket på huset, på balkongen eller i ett träd där det skyddas från regn och blåst.

Gör en sandbädd på balkongen eller i trädgården:

Man kan också göra en sandbädd där bina kan ta skydd. 

1. Välj en solig plats med söderläge. 

2. Lägg väldränerad jord med sand i en kruka på balkongen eller i en limpa som är 40–50 centimeter hög på tomten.

3. Om du vill kan du plantera några blommor i sandbädden, men låt större delen vara orörd. Lägg inte dit någon markduk under.

Källa: Naturskyddsföreningen 

Foto: Getty Images

I dag har vildbin svårt att hitta en naturlig plats att övervintra på och det hotar att utrota flera arter.

LÄS MER: Superenkla knepet som skrämmer bort getingarna 

Hur funkar ett bihotell?

• Många vilda bin behöver hål att bo i,  3–10 mm i diameter och minst 5 centimeter djupa. Hålen ska inte vara genomgående.

• Vildbihotellet kan användas under hela året av olika bi-arter och andra steklar av olika storlek. Det ska sitta uppe hela året och behöver inte rensas.

• Bina lägger flera ägg och matpaket till sina ungar i varje rör och bygger skiljeväggar. Ungarna utvecklas och flyger ut.

• Var inte rädd att bli stungen – de ensamlevande vildbina är mycket fredliga.

• Du ser om det är bebott genom att rören är igenmurade med blad eller lera. 

• Placera det i söderläge, gärna regnskyddat men synligt så att du enkelt kan spana efter små bin vid boet. 

Bygga bihotell i stan

Enligt Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, anmälde 6 600 personer att de byggt och satt ut bihotell förra året.

Vad har du för tips till dem som vill hjälpa de vilda bina och som bor i stan?

– Bor man i lägenhet i stan så kanske man har en balkong där man kan plantera blommor eller hänga upp ett bihotell. Har man inte balkong kan man gå till en park för att hänga upp det. Man kan göra det väldigt enkelt. Det räcker med några genomborrade pinnar, till exempel bambu, säger Karin Lexén.

– Visst är det lite svårare att göra det i parken. Men man kan försöka. 

De som har en trädgård kan tänka på att inte slå gräsmattorna så hårt, att lämna kvar lite klöver och låta blommor som lavendel, krokus och guldvivor växa. Att odla kryddor är också bra för att locka bin.

– Bara en procent av ängarna som fanns för hundra år sedan finns kvar, poängterar Karin Lexén.

LÄS MER: Så lyckas du med din kryddodling hemma

LÄS MER: Spraya ättika runt fönstret och slipp insekter 

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård. (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande