Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård

Publicerad 13 okt 2017 15:10

Så blir du av med grävlingen i trädgården

Grävlingar är som mest aktiva i skymningen och på natten.

Grävlingar är som mest aktiva i skymningen och på natten.

1/2

Foto: Shutterstock

2/2

Har din soptunna välts omkull? Finns det spillning och gropar i trädgården? 

Då är det nog en grävling som är i farten. Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att grävlingar bygger gryt. 

Viltvårdaren ger sina bästa tips och råd.

Om du upptäckt att du har grävlingar i din trädgård finns det en sak du ska göra först. Säkra soptunnan – använd spännband så att grävlingen inte kan välta omkull den. 

– Sedan är det viktigt att det är rent och städat i trädgården. Grävlingar är förtjusta i fallfrukt så se till att sådan inte ligger och skräpar, berättar Jan Johansson, viltvårdare på Tyresö kommun i Stockholm. 

Det är också viktigt att se över sin husgrund och täppa till alla möjliga hål. Grävlingens gryt kan bli flera våningar och bebos i flera generationer. Det är minst sagt svårt att bli av med den.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så blir du av med dem 

Grävling i skogen.

Foto: Shtterstock

Locka ut grävlingen ur grytet

Om du inte lyckats förhindra grävlingen från att flytta in under huset finns det flera saker du kan göra. Grävlingar har riktigt bra luktsinne. Därför kan man dränka in en trasa med parfym, diesel eller lösningsmedel och lägga den i en burk med hål i och kasta in den i grytet.

– Då kommer grävlingen försöka få ut den, men doften kommer sprida sig och då vill den inte bo där, berättar Jan Johansson.

Om det är en hane kan du försöka hitta ett tillfälle, förslagsvis på kvällen och natten då den är aktiv, när hanen är ute och då täppa igen hålen så att han inte kommer in i grytet igen. 

LÄS OCKSÅ: Råttinvasion i Sverige – ökar explosionsartat 

Råd? Kontakta viltvårdare

Om det är en hona bör du vara försiktig då hon kan ha valpar. Hösten är bästa tiden för att bli av med den. Valparna är tillräckligt stora då.

– Det här är levande varelser och vi värnar om dem, så om man har försökt bli av med dem är det bäst att kontakta viltvårdare och jägare. Det sista utvägen är att avliva djuret, säger Jan Johansson.

Du kan kontakta en viltvårdare för råd, men det är varje hushålls ansvar att bli av med grävlingen. 

LÄS OCKSÅ: Spindlarna invaderar ditt hem i höst 

LÄS OCKSÅ: Problem med bananflugor? Så blir du av med dem fort 

Odla - false