Så blir du av med grävlingen i trädgården

Grävlingar är som mest aktiva i skymningen och på natten.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Grävlingar är som mest aktiva i skymningen och på natten.

2 av 2

Har din soptunna välts omkull? Finns det spillning och gropar i trädgården? 

Då är det nog en grävling som är i farten. Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att grävlingar bygger gryt. 

Viltvårdaren ger sina bästa tips och råd.

Andra har också läst

Om du upptäckt att du har grävlingar i din trädgård finns det en sak du ska göra först. Säkra soptunnan – använd spännband så att grävlingen inte kan välta omkull den. 

– Sedan är det viktigt att det är rent och städat i trädgården. Grävlingar är förtjusta i fallfrukt så se till att sådan inte ligger och skräpar, berättar Jan Johansson, viltvårdare på Tyresö kommun i Stockholm. 

Det är också viktigt att se över sin husgrund och täppa till alla möjliga hål. Grävlingens gryt kan bli flera våningar och bebos i flera generationer. Det är minst sagt svårt att bli av med den.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så blir du av med dem 

Foto: Shtterstock

Grävling i skogen.

Locka ut grävlingen ur grytet

Om du inte lyckats förhindra grävlingen från att flytta in under huset finns det flera saker du kan göra. Grävlingar har riktigt bra luktsinne. Därför kan man dränka in en trasa med parfym, diesel eller lösningsmedel och lägga den i en burk med hål i och kasta in den i grytet.

– Då kommer grävlingen försöka få ut den, men doften kommer sprida sig och då vill den inte bo där, berättar Jan Johansson.

Om det är en hane kan du försöka hitta ett tillfälle, förslagsvis på kvällen och natten då den är aktiv, när hanen är ute och då täppa igen hålen så att han inte kommer in i grytet igen. 

LÄS OCKSÅ: Råttinvasion i Sverige – ökar explosionsartat 

Råd? Kontakta viltvårdare

Om det är en hona bör du vara försiktig då hon kan ha valpar. Hösten är bästa tiden för att bli av med den. Valparna är tillräckligt stora då.

– Det här är levande varelser och vi värnar om dem, så om man har försökt bli av med dem är det bäst att kontakta viltvårdare och jägare. Det sista utvägen är att avliva djuret, säger Jan Johansson.

Du kan kontakta en viltvårdare för råd, men det är varje hushålls ansvar att bli av med grävlingen. 

LÄS OCKSÅ: Spindlarna invaderar ditt hem i höst 

5 fakta om grävlingar

1.  Grävlingen är allätare och äter insekter, smågnagare, ägg, rötter, lökar och frukt.

2. Grävlingen sover under vintern, men det är ingen riktig dvala som björn, utan den sover i sitt gryt och de överlever tack vare det fettlaget de byggt upp under hösten.

3. Gryten kan vara stora (med många in- och utgångar, flera våningar) och gryten kan bebos av familjer och flera generationer. 

4. Grävlingen är mest aktiv i skymningen och på natten.

5. Det latinska namnet för grävlingen är "meles meles".

Källa: Naturvårdsverket

LÄS OCKSÅ: Problem med bananflugor? Så blir du av med dem fort 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande