Så binder du en bukett lika fint som floristen

Bind en fin sommarbukett och ge bort när du blir bortbjuden. Till vänster: Trädgårdslewisia och daggkåpa är de enda blommorna i denna bukett. För att ge en liten och nätt känsla är den kompakt bunden. Till höger: en stor, fylld papegojtulpan fick bli blickfånge i denna bukett, som är byggd utifrån den.

Foto: Emelie Ekborg

1 av 3: Bind en fin sommarbukett och ge bort när du blir bortbjuden. Till vänster: Trädgårdslewisia och daggkåpa är de enda blommorna i denna bukett. För att ge en liten och nätt känsla är den kompakt bunden. Till höger: en stor, fylld papegojtulpan fick bli blickfånge i denna bukett, som är byggd utifrån den.

I den här buketten utgick vi från några långa lupiner och buketten fick då en hög form. Övriga blommor som vi har använt är flox, akleja, grässtrån, ormbunkar och fröställning från backsippa.

Foto: Emelie Ekborg

2 av 3: I den här buketten utgick vi från några långa lupiner och buketten fick då en hög form. Övriga blommor som vi har använt är flox, akleja, grässtrån, ormbunkar och fröställning från backsippa.

Denna bukett består av många blålila blommor som syrén, blåklint, lupin, akleja och gräslöksblomma. Mellan blommorna har vi använt grönt i form av ormbunkar och pionblad.

Foto: Emelie Ekborg

3 av 3: Denna bukett består av många blålila blommor som syrén, blåklint, lupin, akleja och gräslöksblomma. Mellan blommorna har vi använt grönt i form av ormbunkar och pionblad.

Vad är mer avkopplande och somrigt än att plocka blommor och binda buketter i kvällningen?

Vi har gjort några buketter att inspireras av.

Dessutom guidar vi dig, steg för steg, hur du binder din egen sommarbukett.

Andra har också läst

Att plocka och binda buketter är både rofyllt och kreativt. Under vår och sommar prunkar naturen och trädgårdarna med underbara blomster, perfekta till buketter. Gå först en promenad och plocka blommorna och ställ dig sedan i lugn och ro med alla blommorna framför dig och skapa buketterna.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig blomsterspråket – det betyder blomman

Glöm inte grönt i buketten

Ta gärna med dig ett kärl med vatten och en vass kniv eller sax när du går ut och plockar blommorna. Snitta och sätt blommorna i vatten allt eftersom de plockas, på så sätt kan du förlänga deras hållbarhet.

Plocka inte enbart blommor, utan även grönt. Knepet för att få stora och frodiga buketter är att inkludera mycket grönt. Använd gröna blad både mellan blommorna och runt om buketten, som en bladmanschett. Olika sorters grässtrån är också fina att ha med som detaljer.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa sättet att få fina orkidéer

Blanda blommor med olika former

För att skapa harmoni och balans i buketten är det bra att blanda blommor med olika former, några storblommiga, några spretiga och några höga. Använder du bara blommor med samma form blir buketten lätt rörig och man ser inte varje enskild blomma.

Ett annat sätt att undvika att buketten blir allt för rörig är att inte blanda för många färger. Håll dig till två eller tre närliggande färger och ta eventuellt in en kontrastfärg för att liva upp.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska blommande buskar – skötselråd och kul fakta

 

Binda en bukett som floristen:

1. Ta bort blad nertill

Foto: Emelie Ekborg

Rensa stjälkarna från blad. Ta två blommor och lägg stjälkarna i kryss mot varandra. Fyll på med grönt och lägg alla stjälkarna åt samma håll.

 

2. Vänd buketten

Foto: Emelie Ekborg

Snurra buketten i handen och fortsätt lägg stjälkarna åt samma håll, så att de går runt i en spiral.

 

3. Fyll på med grönt

Foto: Emelie Ekborg

Håll buketten stadigt i handen men snurra ofta, så att buketten byggs på jämnt på alla sidor.

 

4. Bind ihop stjälkarna

Foto: Emelie Ekborg

Bind buketten med ett snöre när den är färdig. Kolla en extra gång så att alla stjälkarna är rena från blad.

 

5. Skär av snett

Foto: Emelie Ekborg

Korta av stjälkarna genom att ge varje stjälk ett diagonalt snitt med en vass kniv.

 

6. Färdig för vasen

Foto: Emelie Ekborg

Vill du så kan du binda om ett vackert band utanpå snöret. Sätt buketten i vatten med en gång!

 

LÄS OCKSÅ: 16 roliga saker du inte visste om de vackra syrenerna

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer