Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Epsilon styropor från Svenska poolfabriken går att bygga i olika storlekar. Stommen består av frigolitblock med extra förstärkt insida som du bygger ihop, armerar och fyller med betong.
2 AV 3
Nedsänkt pool från Folkpool. Här i ett insynsskyddat läge med lite skugga från omgivande växtlighet.
Foto: Malin Cropper
3 AV 3
Det finns flera alternativ för att värma upp poolen. Här Rektangulär miljöpool från Poolkungen.

Pool i trädgården – 9 tips du bara måste ha

Pool – visst vore det härligt att ha en egen pool, eller ett eget spabad i sommar?

Här får du bästa tipsen inför ett poolköp.

Det är bara att börja planera och kolla bland olika modeller som finns på marknaden.

1. Markpool – lyxigt med nedgrävt pool

En nedgrävd markpool är den lyxigaste varianten av pooler. Men smakar det så kostar det. Denna typ av pool kräver grävningsarbeten och är betydligt dyrare än en ovanmarkspool

Tomten får heller inte vara speciellt sluttande. Räkna med en totalkostnad på mellan 200 000 kronor och 500 000 kronor. Du behöver inget byggnadslov men eventuellt kan det behövas ett marklov eller bygganmälan. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller vid byggande av markpooler.

 

2. Olika typer av markpool: betong, stål och trä

De vanligaste typerna av markpool är glasfiberpool, stålpool med liner, gjuten betongpool klädd med kakel, murstenspool av lecablock med liner, tryckimpregnerad träpool med liner samt Thermopool – polystyrenblock med liner.

Glasfiberpoolen är jämförelsevis enkel att installera och tålig, men den kräver fullgod dränering och är inte lämplig där grundvattnet kan vara högt.

Stålpoolen har en flexibel konstruktion, men det finns risk för rostangrepp.

Betongpoolen ger ett lyxigt intryck men är känslig för sättningar.

Murstenspoolen tillhör de billigare av markpoolerna men byggnadsarbetet är tungt.

Träpoolen är relativt lätt att bygga, men det finns risk att konstruktionen ruttnar.

Thermopoolen isolerar bra mot markkyla, men har inte lika flexibel poolstomme som plåt- och träpoolerna.

 

Sverigepoolen från Svenska poolfabriken kan fås både nedgrävd och som ovanmarkspool.

 

3. Placering av pool – dra nytta av solen

Placeringen av en pool är mycket viktig. Träd som sprider skugga eller fäller löv ska inte stå för nära. Det ideala är om poolen står i söderläge och på en vindskyddad plats. Då kan du dra lite extra nytta av solen när du ska värma upp din pool. Om du dessutom placerar poolen på baksidan av huset – där det för det mesta är mer insynsskyddat – så behöver du inte tänka på en eventuell publik när det är dags att bada.

Du ska också välja utseende på poolen. Vanligaste formerna är rund, oval eller rektangulär. Men här sätter bara fantasin gränserna. Det mesta i poolform är möjligt.

 

Det ideala är om poolen står i söderläge och på en vindskyddad plats. Då kan du dra lite extra nytta av solen när du ska värma upp din pool. Här rektangulär modell från Poolkungen.

 

4. Underhåll och skydda poolen under vintertid

En pool behöver regelbunden vård för att hålla sig fräsch. Förutom speciella kemikalier behöver poolen underhåll genom dammsugning och eventuellt borttagning av alger genom borstning. Det finns många olika hjälpmedel och tillbehör inom poolvård.

En poolrobot kan användas för att städa poolens botten samt trappa och väggar. En pooldammsugare kan klara att rengöra både plana och lutande poolbottnar.

 Löv, frön och annat som blåst ner i poolen går lätt att plocka upp med en speciell långskaftad håv. När vintern kommer behöver poolen skyddas med en ordentlig vintertäckning.
 

 Ett starkt och vävt vinteröverdrag släpper igenom vatten för att förhindra sjöar samtidigt som det håller borta skräp från poolen. Det spänns fast med kraftiga gummiband.
 

 Ett alternativ är så kallade vinterplåtar. De monteras med en liten lutning så att vatten och snö rinner av.
 

 

Med ett pooltak minimerar du underhåll och skyddar poolen. Här pool från Svenska poolfabriken.

 

5. Uppvärmning av poolen – förläng badsäsongen

För att din pool ska bli riktigt skön att bada i behöver du värma upp den. Det finns olika varianter.

 Först och främst elvärmare. De följer ofta med i olika poolpaket som ett standardalternativ.
 

 Vill du värma upp poolens vatten med naturens hjälp finns solfångare att tillgå. En sådan kan förlänga badsäsongen med upp till en månad.
 

 Har du ett vattenburet värmesystem och vill använda det till pooluppvärmningen så kan du investera i en värmeväxlare. Då bidrar husets uppvärmningssystem till att poolvattnet håller en behaglig temperatur.
 

 Föredrar du värmepumpar så finns speciella poolvärmepumpar. De är konstruerade för att värma upp poolens vatten och ska vara både lättinstallerade och tysta.
 

 

Läs också: Allt du behöver veta om robotgräsklippare

Läs också: Stort test av nio bästa robotgräsklipparna

 

6. Ovanmarkspool – enkel och lättbyggd

En pool kan byggas ovanför eller i marken. Ett tredje alternativ är att den är delvis nedgrävd. Den enklaste formen av pool är den som helt byggs ovanför marken. Då behövs ingen mark­beredning eller schaktning för att få poolen gjord.

En ovanmarkspool är som en jättestor badbalja med omgivande ram och passar speciellt bra på sluttande tomter. Den är relativt enkel att installera och bygga. Nackdelen är att den tar upp stor plats i träd­gården. En vanlig storlek är fyra gånger åtta meter. En ovanmarkspool kan också komma att skymma utsikt från huset.

Totalkostnaden ligger på mellan cirka 50 000 kronor och 200 000 kronor. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun ifall bygglov krävs.

 

En ovanmarkspool ska stå helt plant. Här Colorado premium ovanmarkspoolen från Trademax.

 

7. Ovanmarkspool – så byggs den

Det är viktigt att grunden är stadig. Ovanmarkspoolen ska stå helt plant. Materialet som används vid bygget av ramen är vanligen trä. Ramen håller poolen stabil. Stag eller andra stabiliserande stöttor är också vanliga för att få poolens konstruktion att hålla. Till det kommer ytskiktet, den så kallade linern, vilken klär poolens insida. Det är viktigt med bra belysning eftersom det kan vara svårt att skapa en omgivande belysning som lyser upp poolkanten. Till en komplett ovanmarkspool hör också trappor till kanten både på utsidan och insidan.

 

Läs också: 7 helt otroligt söta miniträdgårdar

 

8. Spabad – badtunna är vanligast

Ett spabad kan beskrivas som en vidare­utvecklad bubbelpool, byggd för att användas utomhus. Den har inbyggt reningsverk, massagemunstycken och belysning.

Spabad finns i flera olika modeller, den så kallade badtunnan är vanligast. Generellt kan sägas att alla spabad med måtten 226 x 226 centimeter eller större passar bra för personer som är över 185 centimeter och vill kunna sträcka ut sig i badet. De mindre modellerna lämpar sig bättre för personer under 185 centimeter. Provsitt och provligg alltid spabadet innan du bestämmer dig. Kolla att det finns säten med rätt sittdjup. Ett spabad kostar mellan 45 000 kronor och 240 000 kronor beroende på märke, modell och utrustningsnivå.

 

Provsitt och provligg alltid spabadet innan du bestämmer dig. Här Nordic hot tub från Folkpool.

 

9. Spabad – placera i lä

När du ska placera spabadet ska du helst hitta en plats i lä och den måste vara plan. Ett trädäck är idealiskt. Eller marksten. Aldrig direkt på gräsmatta. Det ska vara nära till ditt hus och – om möjligt – en fin utsikt. Designmässigt är det vanligt med en grå utsida och en vit insida. Skötseln av ett spabad är enkel. Dosera 20 gram klor efter varje bad. Låt alltid locket vara av minst 15 minuter när klor doserats. Byt vatten två till fyra gånger per år ifall du badar en till tre gånger i veckan. Tvätta filtret en gång i månaden. Stäng aldrig av badet. Utrustningen mår bäst av att alltid vara i drift.

 

Läs också: Spabad och tunnor – så väljer du rätt