Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

1 av 2

Ljung är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar.

Foto: Istock

2 av 2: Ljung är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar.

Omge dig med blommor och växter och håll kvar sommarkänslan. Genom att förnya balkongen med planteringar i ljuvliga färger kan du fortsätta att njuta länge.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Så lyckas du med höstplanteringen

• Att plantera i en bra balkonglåda eller en kruka är viktigt för ett lyckat resultat. Välj en låda med så stor jordvolym som möjligt – minst 20 centimeter bred och 20 centimeter hög. Då får rötterna bra utrymme och jorden torkar inte ut så lätt. Det går också bra att plantera i trälådor, korgar eller zinklådor. Men se till att det finns hål i botten så att vatten kan rinna bort.

• Om du planterar nya växter i en balkonglåda eller kruka, där det har vuxit andra växter under sommaren, ska du först rensa bort överblommade växter. Ta bort rötterna och byt eller fyll på med ny jord. Välj jord av hög kvalitet.

• Välj en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit.

• I höstplanteringar är det smart att fokusera på växter med vackra blad i stället för blommande växter eftersom blomningen inte varar så länge.

• Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut från början – eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir minimal.

• Välj växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i svalare höst­temperaturer och knoppiga växter kan ha svårt att slå ut.

• Vattna sparsamt. Ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs.

LÄS MER: Så enkelt gör du en vacker ljungboll

Växter som klarar kyla:

Silverfärgade växter som ­silvergirland och grå helgonört

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner intrycket. Då passar silverfärgade växter perfekt. Välj till exempel ­silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, ­silvergirland eller grå helgonört.

Foto: Erika Wallin

Hängande silvernjurvinda, mörklila alunrot, spretig silvergirland, småblommig lavendel och färgstark salvia.

Alunrot och blommande ljung

Alunrot är en av de mest användbara växterna för höstplanteringar. Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser. Alunrot är fin hela vintern och kan senare på hösten kompletteras med exempelvis blommande ljung.

LÄS MER: Så får du ljungen att hålla hela vintern

Prydnadsgräs med ax och vippor

Prydnadsgräs är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna har hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika nyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de rörelse i planteringen. De är även dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor.

Hängande och slingrande växter som murgröna och stor slideranka

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. ­Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka.

Foto: Erika Wallin

Astilbe med vita vippor, ljusblå hortensia, taranta med persikofärgade blommor, färgstark salvia, gräs och silvergirland.

Tåliga blommor som klarar de första frost­nätterna:

Aster Aster

Söta blommor i blålila och rosa nyanser.

Blåblomma Ceratostigma plumbaginoides

Blommor med en fantastiskt blå färg. Bladverket skiftar i röda färger när det blir kallare.

Cyklamen Cyclamen persicum

Blomma som finns i mängder av rosa nyanser och storlekar, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har karaktäristika foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. ­

Foto: Erika Wallin

Det är fint att blanda lila cyklamen med hortensior i olika rosa toner och silverfärgade blad av alunrot.

Krysantemum Chrysanthemum

En klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar.

Kärleksört, Hylotelephium

En robust och volymskapande blomma som gillas av bin. Läs mer här hur du lyckas med kärleksört.

Foto: Blomsterfrämjandet

Kärleksört är en robust och volymskapande blomma – perfekt för höstplanteringen.

Taranta, Kalankoe Taranta-Serien

En serie med ­lättskötta, robusta växter med grova blad.

Foto: Erika Wallin

Taranta med mörkrosa blommor och matchande hortensia, vit cyklamen, silvernjurvinda, alunrot, silvergirland och vitlysing med små spiror.

LÄS MER: Så enkelt binder du en vacker blombukett

 

Av Blomsterfrämjandet

levabo@expressen.se

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer