1 av 2
2 av 2: Ljung är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar. Foto: Istock

Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

Bara för att sommaren är slut och hösten har kommit betyder det inte att du måste sluta ha fina planteringar ute.

Plantera vackra höstblommor i krukor och fortsätt njuta av växterna länge.

Så här gör du för att lyckas – och här är växterna du ska välja om du vill att de ska tåla kyla och frost och klara sig länge.

Plantera på hösten – kan man det?

Självklart! Det finns ingen anledning att sluta njuta av växter och planteringar bara för att sommaren är slut. Men ska du göra en höstplanering är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Så lyckas du med höstplanteringen

• Att plantera i en bra balkonglåda eller en kruka är viktigt för ett lyckat resultat. Välj en låda med så stor jordvolym som möjligt – minst 20 centimeter bred och 20 centimeter hög. Då får rötterna bra utrymme och jorden torkar inte ut så lätt. Det går också bra att plantera i trälådor, korgar eller zinklådor. Men se till att det finns hål i botten så att vatten kan rinna bort.

• Om du planterar nya växter i en balkonglåda eller kruka, där det har vuxit andra växter under sommaren, ska du först rensa bort överblommade växter. Ta bort rötterna och byt eller fyll på med ny jord. Välj jord av hög kvalitet.

• Välj en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit.

• I höstplanteringar är det smart att fokusera på växter med vackra blad i stället för blommande växter eftersom blomningen inte varar så länge.

• Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut från början – eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir minimal.

• Välj växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i svalare höst­temperaturer och knoppiga växter kan ha svårt att slå ut.

• Vattna sparsamt. Ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs.

LÄS MER: Så binder du en vacker höstbukett 

Tips på växter som tål kyla

Hängande silvernjurvinda, mörklila alunrot, spretig silvergirland, småblommig lavendel och färgstark salvia. Foto: Blomsterfrämjandet/Görgen Persson

Silverfärgade växter som silvergirland och grå helgonört

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner intrycket. Då passar silverfärgade växter perfekt. Välj till exempel ­silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, ­silvergirland eller grå helgonört.

Prydnadsgräs med ax och vippor

Prydnadsgräs är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperatur och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse och planeringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Gräsen skapar också höjd och volym, vilket är en grund för alla lyckade planteringar.

Alunrot och blommande ljung

Alunrot är en av de mest användbara växterna för höstplanteringar. Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser. Den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra uppfyllnadsväxt. Alunrot är fin hela vintern och kan senare på hösten kompletteras med exempelvis blommande ljung.

Prydnadskål klarar sig till jul

En tålig växt som kan klarar sig ända till jul är prydnadskål. Den finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en planering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal prydnadskål tillsammans, exempelvis i en låg trälåda.

Hängande och slingrande växter som murgröna och stor slideranka

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka.

Astilbe med vita vippor, ljusblå hortensia, taranta med persikofärgade blommor, färgstark salvia, gräs och silvergirland. Foto: Blomsterfrämjandet/Görgen Persson

Tåliga höstblommor som även klarar frost

Aster

Söta blommor i blålila och rosa nyanser.

Blåblomma

Blommor med en fantastiskt blå färg. Bladverket skiftar i röda färger när det blir kallare.

Cyklamen

Blomma som finns i mängder av rosa nyanser och storlekar, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har karaktäristika foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. ­Läs mer om hur du lyckas med cyklamen här. 

Hortensia

Hortensian ger volym och färg till planeringen. Den finns i många fina nyanser av rött, vinrött, rosa, blått och vitt. Här får du reda på hur du sköter om hortensian.

Krysantemum

En klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar.

Kärleksört

En robust och volymskapande blomma som gillas av bin. Läs mer här hur du lyckas med kärleksört. 

Taranta, Taranta-Serien

En serie med ­lättskötta, robusta växter med grova blad.

Det är fint att blanda lila cyklamen med hortensior i olika rosa toner och silverfärgade blad av alunrot. Foto: Blomsterfrämjandet/Görgen Persson
Taranta med mörkrosa blommor och matchande hortensia, vit cyklamen, silvernjurvinda, alunrot, silvergirland och vitlysing med små spiror. Foto: Blomsterfrämjandet/Görgen Persson
Kärleksört är en robust och volymskapande blomma – perfekt för höstplanteringen. Foto: Blomsterfrämjandet

LÄS MER: Tåliga blommor för kruka och balkong 

LÄS MER: Zandra gjorde en vacker höstkrans av hortensia – på en kvart

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande