1 AV 2
2 AV 2
Ljung är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosa ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar.
Foto: Istock

Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

Bara för att sommaren är slut och hösten har kommit betyder det inte att du måste sluta ha fina planteringar ute.

Plantera vackra höstblommor i krukor och fortsätt njuta av växterna länge.

Här är växterna du ska välja om du vill att de ska tåla kyla och frost.

LEVA&BO Redaktionen

Plantera på hösten – kan man det?

Självklart! Det finns ingen anledning att sluta njuta av växter och planteringar bara för att sommaren är slut. Men ska du göra en höstplanering är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Så lyckas du med höstplanteringen

• Att plantera i en bra balkonglåda eller en kruka är viktigt för ett lyckat resultat. Välj en låda med så stor jordvolym som möjligt – minst 20 centimeter bred och 20 centimeter hög. Då får rötterna bra utrymme och jorden torkar inte ut så lätt. Det går också bra att plantera i trälådor, korgar eller zinklådor. Men se till att det finns hål i botten så att vatten kan rinna bort.

• Om du planterar nya växter i en balkonglåda eller kruka, där det har vuxit andra växter under sommaren, ska du först rensa bort överblommade växter. Ta bort rötterna och byt eller fyll på med ny jord. Välj jord av hög kvalitet.

Högt och lågt. Med alunrotens vackra blad, högt vippande prydnadsgräs, cyklamens lysande blommor och hängande växter kan du skapa en vacker höstplantering som håller sig vacker länge. Foto: Blomsterfrämjandet

• Välj en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit.

• I höstplanteringar är det smart att fokusera på växter med vackra blad i stället för blommande växter eftersom blomningen inte varar så länge.

• Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut från början – eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir minimal.

• Välj växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i svalare höst­temperaturer och knoppiga växter kan ha svårt att slå ut.

• Vattna sparsamt. Ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. 

Tips på höstblommor och växter som klarar kyla:

Silverfärgade växter som silvergirland och grå helgonört

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner intrycket. Då passar silverfärgade växter perfekt. Välj till exempel ­silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, ­silvergirland eller grå helgonört.

Hängande silvernjurvinda, mörklila alunrot, spretig silvergirland, småblommig lavendel och färgstark salvia. Foto: Erika Wallin / Blomsterfrämjandet

Prydnadsgräs med ax och vippor

Prydnadsgräs är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperatur och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse och planeringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Gräsen skapar också höjd och volym, vilket är en grund för alla lyckade planteringar.

Fjäderborstgräs är ett ettårigt prydnadsgräs som skapar liv och rörelse i krukorna. Foto: Blomsterfrämjandet

Alunrot och blommande ljung

Alunrot är en av de mest användbara växterna för höstplanteringar. Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser. Den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra uppfyllnadsväxt. Alunrot är fin hela vintern och kan senare på hösten kompletteras med exempelvis blommande ljung.

Alunrot ger fin volym i samplanteringar. Foto: Blomsterfrämjandet
Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser. Foto: Blomsterfrämjandet

Prydnadskål klarar sig till jul

En tålig växt som kan klarar sig ända till jul är prydnadskål. Den finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en planering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal prydnadskål tillsammans, exempelvis i en låg trälåda.

Prydnadskål finns i både i vitt och rosalila nyanser och står sig till jul. Foto: Linda Lomelino / Blomsterfrämjandet

Hängande och slingrande växter som murgröna och stor slideranka

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka.

Fler tips! 7 tåliga växter som klarar frost:

1. Höstaster

Höstaster har söta blommor i blålila, rosa och vita nyanser och ger härlig fägring i samplanteringar ända till frosten kommer. Plantera den fuktighetshållande jord och placera den på en solig plats så trivs den bäst. Höstaster är perenn och klarar övervintring bäst om den planteras i rabatt. 

Höstaster. Foto: Blomsterfrämjandet

2. Blåblomma

Blommor har en fantastiskt blå färg och när det blir kallare ute skiftar bladverket i röda färger. Blåblomma trivs i alla väderstreck och passar fint både som kantväxt och i samplanteringar. Växten är perenn och övervintrar i rabatt. 

Blåblomma med rödskiftande bladverk. Foto: Shutterstock

3. Cyklamen

Blomma som finns i mängder av rosa nyanser och storlekar, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har karaktäristika foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. ­HÄR får du veta mer om hur du sköter cyklamen på bästa sätt

Cyklamen finns i många olika rosa och vita färger. Här en cerise tillsammans med ljung och murgröna. Foto: Blomsterfrämjandet
Vit cyklamen tillsammans med alunrot. Foto: Minna Mercke Schmidt / Blomsterfrämjandet

4. Hortensia

Hortensian ger volym och färg till planeringen. Den finns i många fina nyanser av rött, vinrött, rosa, blått och vitt. HÄR kan du läsa mer om hur du sköter vackra blomman.

Rosa hortensia, alunrot och prydnadsgräs passar fint tillsammans. Foto: Erika Wallin / Blomsterfrämjandet

5. Krysantemum eller bollkryss

Krysantemum är en klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar. Till samplanteringar med exempelvis alunrot, passar de mindre krysantemum bäst. Medan de stora klotformade bollkrysantemum, även kallade bollkryss, står praktfulla i sig själva.

Bollkrysantemum är en formstark växt och passar fint ensam i en korg. De mindre krysantemum passar fint i samplanteringar. Foto: Blomsterfrämjandet

6. Taranta, Taranta-Serien

Taranta är en serie med ­lättskötta, robusta växter med grova blad. Blommorna är små hjärtformade och finns i rött, rosa, orange, gult och vitt. 

Taranta (längst till vänster) med mörkrosa blommor och matchande hortensia, vit cyklamen, silvernjurvinda, alunrot, silvergirland och vitlysing med små spiror. Foto: Erika Wallin / Blomsterfrämjandet

7. Kärleksört

En robust och volymskapande blomma som gillas av bin. Läs mer här hur du lyckas med kärleksört. 

Kärleksört är en robust och volymskapande blomma – perfekt för höstplanteringen. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Så enkelt gör du en ljungboll – fina höstdekorationen