Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hakonegräs, miskantus och björnsvingel – tre vackra sorter prydnadsgräs.Hakonegräs, miskantus och björnsvingel – tre vackra sorter prydnadsgräs.Hakonegräs, miskantus och björnsvingel – tre vackra sorter prydnadsgräs.
Hakonegräs, miskantus och björnsvingel – tre vackra sorter prydnadsgräs. Foto: Malin Björkholm/Shutterstock

Plantera prydnadsgräs – skötsel och tips på fina sorter

Stora och böljande, höga och sirliga eller låga och vippiga. Prydnadsgräs har mängder av olika utryck som förgyller en trädgård. Hitta din favorit till krukan eller rabatten! 

Här är tipsen hur du planterar och sköter om dem.

Det är en förlegad myt att prydnadsgräs främst hör hemma i strikt moderna trädgårdar med raka kanter och mycket stenläggning. I verkligheten finns det lika många olika sorters prydnadsgräs som det finns användningsområden. Gräs ger både höjd och rörelse till en plantering, de grönskar tacksamt om de får rätt skötsel och kärlek, de har vackra siluetter på vintern och de stimulerar vårt hörselsinne genom sitt mysiga prassel och sus i vinden. Har man väl fått ett favoritgräs att trivas i sin trädgård kommer man få stor utdelning i både skönhet och växtglädje. 

Olika gräs trivs i olika miljöer och med olika förhållanden. Vissa gillar skugga och fukt, andra trivs bara i soligt läge med varm och väldränerad jord kring rötterna. Att välja sort efter vilka förhållanden du har i just din trädgård är nyckeln till en framgångsrik gräsodling. 

Många trivs i soliga och torra lägen

En typiskt bra hemvist för vissa gräs är den så kallade prärieplanteringen, som ligger i full sol eller vandrande skugga och har väldränerad jord. Här kombineras gärna höga, vajande gräs som tuvrör och elefantgräs med perenner som röd rudbeckia och blodormrot. Formationerna kan vara naturliknande, med stora sjok av gräs och blommor snarare än enstaka plantor. 

Elefantgräs och tuvrör 'Karl Forester' är höga gräs som skapar en fantastisk fond åt andra växter.Elefantgräs och tuvrör 'Karl Forester' är höga gräs som skapar en fantastisk fond åt andra växter.Elefantgräs och tuvrör 'Karl Forester' är höga gräs som skapar en fantastisk fond åt andra växter.
Elefantgräs och tuvrör 'Karl Forester' är höga gräs som skapar en fantastisk fond åt andra växter. Foto: Malin Björkholm

Bra prydnadsgräs vid damm

Vill man i stället låta prydnadsgräs växa kring en damm eller i en fuktig miljö väljer man gräs som vippstarr och veketåg. De ger en vackert naturlig inramning och frodas om de får leva i sin rätta miljö. 

Perenna prydnadsgräs i stället för gräsmatta

Rätt gräs på rätt plats kan bli en räddare i nöden. För den som har en stor yta att fylla ut, men inte vill eller kan ha en klassisk gräsmatta, kan ett prydnadsgräs göra jobbet. Resultatet blir både vackert och lättskött, då perenna prydnadsgräs kräver mycket mindre skötsel än en gräsmatta. För en mjukt böljande matta kan man exempelvis välja bronsstarr, och har man en skuggig plats fungerar storfryle ofta utmärkt som marktäckare. Den tål till och med konkurrens från träd och buskar.

Storfryle och bronsstarr.Storfryle och bronsstarr.Storfryle och bronsstarr.
Storfryle och bronsstarr. Foto: Malin Björkholm

Odla prydnadsgräs – så gör du 

Plantera i rabatt: 

Luckra och förbättra alltid jorden innan du börjar plantera. Gräv en ordentlig grop. Ta till ordentligt – inte bara på djupet utan också på bredden eftersom rötterna i regel söker sig utåt sidorna. Använd planteringsjord av god kvalitet och blanda ner ett långtidsverkande naturgödsel så att gräset får en bra start.

Plantera gräset på samma djup som det står i sin kruka, inte djupare – då riskerar det att ruttna. Ge den nya plantan en ordentlig rotblöta efter planteringen och vattna regelbundet den första tiden. 

Beskärning – så klipper du ner prydnadsgräs:

Det absolut bästa och lättaste är att låta prydnadsgräsen stå kvar som de är över vintern. Det är både dekorativt och praktiskt. De torra bladen skyddar växten mot kyla, fukt och rotröta. På vården klipper man sedan ner det vissna gräset till 5-10 centimeters höjd över marken innan det börjar växa. Om man inte beskär gräset på våren kan tillväxten försämras och gräset riskerar att se halvvisset ut hela säsongen. Vintergröna gräs behöver bara klippas om de har fått bruna och vissna partier. 

Odla prydnadsgräs i kruka:

Använd bra, näringsrik jord vid plantering, exempelvis u-jord (urnjord, särskilt avsedd för krukor).
Gödselvattna under växtsäsongen.
Se till att krukan har hål i botten så överskottsvatten kan rinna ut.
Välj en stor, tung kruka till gräs som blir höga, annars riskerar krukan välta vid blåst. 

Fina prydnadsgräs i kruka:

Japansk starr

Japansk starr trivs i skugga.Japansk starr trivs i skugga.Japansk starr trivs i skugga.
Japansk starr trivs i skugga. Foto: Malin Björkholm

Japansk starr Carex morrowii blir 30 - 40 centimeter högt och trivs i skugga till halvskugga. Bladen är hårda, spetsiga och vintergröna. Trivs i de flesta sorters jord, men håll koll så att den inte torkar upp för länge mellan vattningarna.

Björnsvingel

Björnsvingel får täta smaragdgröna tuvor.Björnsvingel får täta smaragdgröna tuvor.Björnsvingel får täta smaragdgröna tuvor.
Björnsvingel får täta smaragdgröna tuvor. Foto: Malin Björkholm

Björnsvingel Festuca gautieri är en härdig sort med täta smaragdgröna tuvor som ser ut som inbjudande mjuka kuddar, cirka 15 - 30 centimeter höga. Blommar i juni - juli med guldgula vippor. Gillar väldränerad och mager jord i halvskuggigt läge. 

Randgräs

Randgräs sprider sig lätt.Randgräs sprider sig lätt.Randgräs sprider sig lätt.
Randgräs sprider sig lätt. Foto: Malin Björkholm

Randgräs Phalaris arundinacea 'Picta' är en randig skönhet. Det är otroligt härdigt och sprider sig aggressivt, så begränsa det gärna till en kruka i stället för att släppa lös det i rabatten! Blir runt 80 centimeter högt och växer bra i både soligt och halvskuggigt läge. 

Fina gräs för rabatten:

Miskantus

Miskantus får vackra, rödrosa plymer.Miskantus får vackra, rödrosa plymer.Miskantus får vackra, rödrosa plymer.
Miskantus får vackra, rödrosa plymer. Foto: Malin Björkholm

Glansmiskantus Miscanthus sinensis 'Dronning Ingrid' är ett gräs som blir runt 110-140 centimeter högt. Det trivs i sol och lätt skugga, gillar väldränerad jord och får vackra rödrosa plymer i september, oktober. Fint både som hög solitär eller som bakgrund i en perennrabatt.

Pärlhirs

Pärlhirs är ett lättodlat, ettårigt gräs.Pärlhirs är ett lättodlat, ettårigt gräs.Pärlhirs är ett lättodlat, ettårigt gräs.
Pärlhirs är ett lättodlat, ettårigt gräs. Foto: Istock

Pärlhirs Pennisetum glaucum 'Purple Baron' är ett lättodlat, ettårigt gräs som man kan så själv. Det har mörka, runt 30 centimeter långa blomkolvar och långa, breda blad. Gillar värme. Unga plantor är gröna, men blir mörkt lila i soligt läge. Växer till runt 110 centimeter, och blir ett läckert, exotiskt inslag i rabatten. (Ettårigt.) 

Blodgräs

Japanskt blodgräs bladtoppar blir knallröda.Japanskt blodgräs bladtoppar blir knallröda.Japanskt blodgräs bladtoppar blir knallröda.
Japanskt blodgräs bladtoppar blir knallröda. Foto: Malin Björkholm

Japanskt blodgräs Imperata cylindrica 'Red Baron' är ett mycket dekorativt gräs vars bladtoppar blir knallröda. Blir runt 40 centimeter högt och trivs i mullrik, fuktig jord. Bör inte torka ut. 

Andra växter att samplantera med prydnadsgräs

Prydnadsgräs är den bästa samplanteringsväxt man kan tänka sig. Rätt kombinerad lyfter den fram perenner, vårblommande lökar eller sommarblommor på ett fantastiskt sätt. Ett högt gräs i bakkant i rabatten ger en pampig och inramande känsla, medan ett medelhögt och yvigt gräs väver ihop en rabatt som känns gles och stel. Dahlior och prydnadsgräs med skira ax, exempelvis ekorrkorn, är en ljuvlig kombination, och ettåringen jätteverbena passar fint med högre gräs som tuvrör och miskantus. 

Det randiga zebragräset lyfter fram den söta stjärnflockan.Det randiga zebragräset lyfter fram den söta stjärnflockan.Det randiga zebragräset lyfter fram den söta stjärnflockan.
Det randiga zebragräset lyfter fram den söta stjärnflockan. Foto: Malin Björkholm

En annan anledning till att plantera in prydnadsgräs är att det ser trevligt ut på hösten och vintern. Många gräs ändrar helt karaktär på sensommaren och början av hösten, dels genom att skifta i färg och dels genom storslagen blomning. Glansmiskantus är gräset som ofta väljs utifrån sina vackra vippor i lila och silver, och bladens färgskiftning från grönt till gult, orange och till och med vinrött. Även när gräsen har blommat ut och höstfärgerna falnat kan de torra, gulbruna, upprättstående tuvorna bidra till vinterträdgården genom att vara ett vackert blickfång. Andra vintergröna prydnadsgräs är bland annat storfryle och jättefjädergräs. 

Fler fina prydnadsgräs:

Hakonegräs

Hakonegräs.Hakonegräs.Hakonegräs.
Hakonegräs. Foto: Malin Björkholm

Ormskägg

Ormskägg här med vit rosenplister.Ormskägg här med vit rosenplister.Ormskägg här med vit rosenplister.
Ormskägg här med vit rosenplister. Foto: Malin Björkholm

Silverfryle

Silverfryle.Silverfryle.Silverfryle.
Silverfryle. Foto: Malin Björkholm

Vårälväxing

Vårälväxing och vitsippor i bakgrunden.Vårälväxing och vitsippor i bakgrunden.Vårälväxing och vitsippor i bakgrunden.
Vårälväxing och vitsippor i bakgrunden. Foto: Malin Björkholm

Blåsvingel

Blåsvingel skimrar i blått och är fint i kruka.Blåsvingel skimrar i blått och är fint i kruka.Blåsvingel skimrar i blått och är fint i kruka.
Blåsvingel skimrar i blått och är fint i kruka. Foto: Malin Björkholm

Darrgräs

Prova gärna några ax av darrgräs i buketten!Prova gärna några ax av darrgräs i buketten!Prova gärna några ax av darrgräs i buketten!
Prova gärna några ax av darrgräs i buketten! Foto: Malin Björkholm

Fjäderborstgräs

Minsta vindpust sätter fart på det yviga fjäderborstgräset.Minsta vindpust sätter fart på det yviga fjäderborstgräset.Minsta vindpust sätter fart på det yviga fjäderborstgräset.
Minsta vindpust sätter fart på det yviga fjäderborstgräset. Foto: Malin Björkholm

Miskantus

Miskantus är fin både ensam och som fond åt perenner.Miskantus är fin både ensam och som fond åt perenner.Miskantus är fin både ensam och som fond åt perenner.
Miskantus är fin både ensam och som fond åt perenner. Foto: Malin Björkholm

Se även: