1 AV 2
Krokus, tidiga tulpaner, vårstjärnor, pärlhyacinter, narcisser, kejsarkronor... Är du flitig med att plantera lökar och knölar nu kan du ha blommande lökväxter från mars in i juni.
Foto: Istock
2 AV 2
Tulpanerna är en klassiker i trädgården. Vi har odlat dem sedan 1600-talet när de kom till Europa från sina hemtrakter i Turkiet och Centralasien.
Foto: NINA BERGSTRÖM

Plantera för vårblomningen – här är 10 nya lökar

Ett av höstens viktigaste och roligaste jobb är att plantera de lökar och knölar som ska blomma i trädgården i vår. 

Här får du tips om några fina och nya lökar och hur du ska bädda på bästa sätt för en vacker blomning i vår.

Nina Bergström

Tidigt på våren, efter en lång och mörk vinter, när träd och buskar ännu inte har några blad och gräset inte hunnit bli grönt blir man extra glad över några vintergäck som sticker upp i rabatten med sina gula blommor eller nickande snödroppar alldeles vid kanten där snön har börjat smälta. Krokus, tidiga tulpaner, vårstjärnor, pärlhyacinter, narcisser, kejsarkronor... Är du flitig med att plantera lökar och knölar nu kan du ha blommande lökväxter från mars in i juni. 

Skilj på lökar och knölar

Man skiljer på lökar och knölar, även om de gemensamt har underjordiska delar som lagrar vatten och näring. En lök är en kort skivliknande jordstam och har alltid en lökplatta i botten och tätt packade lökfjäll som hos tulpaner, narcisser och snödroppar till exempel. 

En knöl är homogen rakt igenom och kan bestå av en rotstam eller en uppsvälld rothals som till exempel hos krokus, vintergäck och knölbegonia. Här kommer vi lite slarvigt att kalla alla dessa växter för lökar eller lökväxter. 

Tulpanlökar kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. Foto: NINA BERGSTRÖM

Lökar som planteras på hösten

De här växterna planteras på hösten så att de hinner rota sig innan den stränga vintern kommer. I början av säsongen är utbudet som störst i butiker och på nätet och du har stor chans att få tag på det du vill ha. När du fått hem dem ska du plantera dem så fort som möjligt. Låt dem inte ligga och torka hos dig. Det är särskilt viktigt med narcisser, hyacinter och de flesta andra. Tulpanerna är inte lika kinkiga, de kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. 

Hur planterar man lökar?

De flesta lökväxter vill ha en näringsrik och väldränerad jord. Den ska vara fuktig på våren, torr och varm under sommaren och inte för blöt under hösten och vintern, då riskerar lökarna att ruttna.  

Vill du till exempel skapa stora bestånd av narcisser, blåstjärna och botaniska tulpaner i gräsmattan eller under buskar och träd ska du plantera de enkla ursprungliga arterna som lättare förvildar sig än de mer kultiverade sorterna. 

Det är bra att gödsla med benmjöl eller lökgödsel vid planteringen. Under våren efter blomningen kan du lägga på lite stallgödsel, funkar utmärkt med gödsel på påse. 

Plantera inte i rader, det ser aldrig naturligt ut. ”Släng” i stället ut lökarna och gräv ner dem där de hamnar. Om du ska plantera i gräsmattan är ett sätt att skära bort en bit grässvål, luckra jorden, strössla ut lite benmjöl, plantera lökarna och lägg tillbaka grässvålen. 

En tumregel är att löken ska ner tre gånger så djupt som den är tjock om midjan. Små lökar ganska grunt och stora lökar djupare alltså. Den spetsiga änden ska vara uppåt.

Kejsarkronor vill stå riktigt djupt och löken ska tiltas lite grand så att inte vatten rinner ner i hålet upptill. 

En tumregel är att löken ska ner tre gånger så djupt som den är tjock om midjan. Små lökar ganska grunt och stora lökar djupare alltså. Den spetsiga änden ska vara uppåt. Foto: NINA BERGSTRÖM

När ska man plantera tulpaner?

Tulpanerna är en klassiker i trädgården. Vi har odlat dem sedan 1600-talet när de kom till Europa från sina hemtrakter i Turkiet och Centralasien. 

Tulpanlökar planterar man från september och går alltså att plantera så länge det går att gräva i jorden. 

Det finns massor av arter och förädlade sorter. De brukar delas in i grupper utefter utseende och egenskaper. Om du planerar lite klokt kan du ha blommande tulpaner från mars, april till mitten av juni. 

Tulpanlöken blommar bara en gång, kommande år är det sidolökarna som bildas på huvudlöken som blommar. 

Små botaniska tulpaner, darwintulpaner och liljeblommande tulpaner har lättare att komma igen år efter år. Moderna förädlade sorter blommar oftast bara en gång. 

Fakta om tulpaner

Tulpaner finns i många olika färger och former. Så här delas de in: 

• Darwintulpaner har stora enkla blommor, mellantidig.
• Fransblommiga har en frans längs kanten på kronbladen.
• Tidiga/sena enkelblommande.
• Tidiga/sena fylldblommiga.
• Triumftulpaner har enkla rundade blommor.
• Liljeblommande har spetsiga lite bakåtböjda kronblad.
• Papegojtulpaner har buckliga kronblad.
• Viridiflora eller grönbandade tulpaner har gröna band på kronbladen.
• Rembrandttulpaner har randiga och fjädermönstrade blommor.
• Fosterianatulpaner kallas också kejsartulpaner.
• Greigiitulpaner är tidiga med enkla stora blommor och fläckiga, randiga eller vågkantade blad.
• Övriga. Här finns de botaniska eller de små vilda tulpanerna. Blommar ofta tidigt och rikligt.

Tulpanlöken blommar bara en gång, kommande år är det sidolökarna som bildas på huvudlöken som blommar. Foto: NINA BERGSTRÖM

Hur planterar man narcisser?

Det finns ungefär 100 arter i släktet narcisser. Av dem har man korsat fram uppemot 25 000 registrerade sorter. 

Narcisser är det vetenskapliga namnet på flera arter där påskliljor, pingstliljor, stjärnnarcisser, jonkviller med flera ingår. 

Påskliljor blommar från april och har ofta en stor trumpet. De finns i både vitt och gult och de delas in i enkla och fylldblommiga. 

Pingstliljor har vita kronblad och en kort trumpet som ofta är gul med en röd kant och de doftar ofta gott. Blommar i maj, juni.

Stjärnnarcisser är hybrider av påskliljor och pingstliljor.

Plantera narcisserna så fort du får hem lökarna. Sätt dem i grupper om tio. Narcisser är långlivade och kommer igen år efter år. Men när blomningen börjar avta är det dags att gräva upp dem, bryta loss sidolökarna och sedan plantera tillbaka dem med cirka 10 centimeters avstånd. 

Gödsla med lökgödsel eller benmjöl när du planterar och gärna lite stallgödsel på våren efter blomningen. 

En stor fördel med narcisserna förutom att de är vackra och lättodlade är att de inte gillas av rådjur. 

Pingstliljor har vita kronblad och en kort trumpet som ofta är gul med en röd kant och de doftar ofta gott. Blommar i maj, juni. Foto: NINA BERGSTRÖM

Hur planterar man snödroppar?

Snödroppar är speciella. De vill planteras ”in the green” alltså strax efter blomningen på våren, när bladen fortfarande är gröna. Försök få tag på snödroppar i kruka, eller be att få några lökar av grannen. Risken är stor att lagrade snödroppslökar torkat under sommaren. 

Snödroppar är inte som andra lökar. De vill planteras strax efter blomningen på våren, när bladen fortfarande är gröna. Foto: NINA BERGSTRÖM

Ta hand om lökar efter blomning 

Efter blomningen vill lökväxterna stå kvar tills bladen har vissnat ner. Då har näringen i bladen gått tillbaka till löken och gör den redo för nästa års blomning eller för att producera sidolökar. Det ser inte alltid så vackert ut med de vissnande bladen. 

Plantera lökar med perenner

Plantera lökväxter tillsammans med perenner så kan deras växande blad dölja de vissnande. Välj perenner som har ungefär samma krav på näring och fuktighet. Perennerna får inte växa fortare är lökväxterna, då tappar man hela vitsen med samplanteringen. 

Rabatt med perenner och lökar för skugga

I en rabatt med lite skuggigt läge kan du kombinera tulpaner och narcisser i bakkanten med perenner som hostor, ormbunkar och astilbe framför. 

Rabatt med perenner och lökar för sol

Nävor, alunrot, nepeta, förgätmigej, jättedaggkåpa, fänrikshjärta och löjtnantshjärta är andra perenner som gillar ett soligare läge och som är fina att kombinera med tulpaner och narcisser. Prydnadsgräs och buxbom blir också fina att kombinera med tulpaner. Små lökväxter som pärlhyacinter, balkansippa, krokus, vårstjärnor med flera passar i framkanten av rabatterna, deras vissnande blad är inte så störande. 

Här är 10 nya och ljuvliga vårblommande lökar!

1. Allium Silver Spring

Allium Silver Spring.

En blomma som får närmare decimeterstora, doftande flockar av vita, stjärnformade blommor med rosalila mitt. Blommar i maj, juni, gillar soligt läge och blir omkring 70-80 centimeter höga. (Lökar & knölar) 

2. Armenisk pärlhyacint Fantasy Creation

Armenisk pärlhyacint Fantasy Creation.

Muscari armeniacum 'Fantasy Creation' får fluffiga, tätt fyllda blomställningar i blått. Blommar i april, gillar halvskugga och blir omkring 15 centimeter höga. (Lökar & knölar)

3. Påsktazett Narcissus Tête Rosette

Påsktazett Narcissus Tête Rosette.

Blommar i april, maj med gula blommor och en fylld trumpet. Det är en variant av den vanliga, lilla gula narcissen 'Tête-à- tête'. Gillar soliga eller halvskuggiga lägen och blir omkring 15-20 centimeter. (Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik)

4. Japansk vintergäck Eranthis pinnatifida

Japansk vintergäck Eranthis pinnatifida.

En vitblommande vintergäck med blå ståndare, som trivs där det är halvskuggigt, humusrikt och väldränerat. Blommar i april, maj och blir omkring 10 centimeter höga. (Lökar & knölar) 

5. Stor nunneört Corydalis solida Firecracker

Stor nunneört Corydalis solida Firecracker.

En blomma som får lysande, mörkt orangerosa blommor mot grågröna blad. Blommar i april, maj, gillar skuggiga eller halvskuggiga lägen och blir omkring 15-20 centimeter. (Lökar & knölar) 

Nya tulpanlökar:

6. Papegjojtulpan Amazing Parrot

Amazing Parrot.

En tulpan som får intensivt rosaröda blommor med en orange söm runt de fjäderlika, aningen buckliga kalkbladen. Blommar i maj, juni och blir omkring 35 centimeter höga. Gillar soliga och halvskuggiga lägen. (Lökar & knölar) 

7. Darwinhybridtulpan Salmon Impression 

Salmon Impression.

En långlivad, hög sort med kalkblad som skiftar i milt laxrosa och aprikos. Blommar i maj, juni, gillar sol och halvskugga och blir mellan 40-60 centimeter. (Nelson Garden)

8. Tidig fylld tulpan Palmyra

Palmyra.

Fyllda, pionlika blommor i mörkaste vinrött. Kalkbladen har en fin sammetslyster. Blommar i april, maj, gillar sol och halvskugga och blir omkring 40 centimeter höga. (Nelson Garden)

9. Tidig fylld tulpan Amazing Grace

Amazing Grace. Foto: ERICBREED / ERICBREED

Amazing Grace är aningen lilarosa som nyutslagen, för att bli allt mer mörkrosa när den slår ut. De fyllda blommorna har även en gnutta grönt på utsidan. Blommar i april, maj, gillar sol och halvskugga och blir omkring 35 centimeter höga. (Lökar & knölar) 

10.  Italiensk tulpan Tulipa Clusiana 

Tulipa Clusiana.

Tulipa clusiana får eleganta blommor i vitt och rött på smala stänglar. Brukar återkomma år från år. Blommar i maj, gillar sol och blir omkring 25-30 centimeter. (Lökar & knölar) 

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård!