1 av 3: Myggor kan vara riktigt obehagliga – så här blir du av med dem
2 av 3: Lavendel håller myggor och andra insekter borta tack vare sin höga koncentration av kamfer. Foto: Erwin Wodicka, Colourbox
3 av 3: Myntablad är också bra för att slippa myggor. Dessutom kan eterisk myntaolja hjälpa till att döva insektsbett. Foto: Colourbox

Plantera dig fri från mygg – här är 5 växter myggorna inte gillar

Sommar betyder ofta otäcka flygfän och myggbett.

Men det går att råda bot på, på ett helt naturligt sätt.

Plantera dig fri från både mygg och andra insekter!

Myggor är ofta inte jättehärliga att ha och göra med. De flesta av oss slipper gärna myggor både utomhus och inomhus.

Det finns flera knep för att bli av med myggor. Du kan till exempel göra med myggfälla. Men det går också att slippa myggor på ett ännu härligare sätt – genom att plantera rätt sorts blommor.

LÄS OCKSÅ: 11 sätt för att slippa myggor i sommar

1. Lavendel

Foto: Erwin Wodicka, Colourbox

Den bästa sorten är lavandin, som har en hög koncentration av kamfer, vilket håller både myggor och andra insekter borta.

LÄS OCKSÅ: 8 blommor som är dödligt giftiga

2. Citronmeliss

Den påtagliga citrondoften påminner om citronella (men på ett mycket mer aptitretande sätt för insekterna). På grund av dess höga nivåer av citronella avskyr både mygg och andra insekter denna växt.

3. Basilika

Foto: Nina Bergström

Denna ört som vi använder i matlagning kan verkligen hjälpa dig att få en mygg- och insektsfri fri kväll. En av få plantor som släpper ifrån sig en stark doft utan att man måste krossa bladen.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att odla basilika

4. Kattmynta

Foto: Colourbox

Här finns bara en sak att skriva: framför allt myggor hatar catnip! Men som det hörs på namnet kommer din katt däremot att bli som galen av lycka. De älskar denna doft. Många köper sprayer i djuraffären för att spraya på kattmöbler och leksaker. Så vill man kan man köpa en sån spray mot myggen.

5. Mynta

Foto: Colourbox

Det som är bra för din mojitodrink är tydligen också bra för din hud. Myntablad kan hålla myggen borta och eterisk myntaolja kan hjälpa till att döva insektsbett som du får.

Källa: Goodhousekeeping.com

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag när du odlar egna kryddor