Älskade pelargon! Allt om hur du sköter vackra blomman

1 av 5: Enkla knep som får din pelargon att frodas

Viktigt är att inte vattna pelargonerna för mycket.

Foto: Blomsterfrämjandet

2 av 5: Viktigt är att inte vattna pelargonerna för mycket.

'Katy 13' blev Årets ­pelargon 2014. Tvåfärgade blommor i djupt ceriserosa med en ­ljusare rosa ytterkant.

Foto: Blomsterfrämjandet

3 av 5: 'Katy 13' blev Årets ­pelargon 2014. Tvåfärgade blommor i djupt ceriserosa med en ­ljusare rosa ytterkant.

Pelargoner är i regel lättskötta. Låter man dem övervintra ska de helst stå svalt och lite ljust inomhus, och behöver ingen direkt tillsyn.

4 av 5: Pelargoner är i regel lättskötta. Låter man dem övervintra ska de helst stå svalt och lite ljust inomhus, och behöver ingen direkt tillsyn.

Dekorera vackert och somrigt med några pelarognkvistar i glasvaser och flaskor.

5 av 5: Dekorera vackert och somrigt med några pelarognkvistar i glasvaser och flaskor.

Pelargon är en av våra mest älskade blommor. De ger färg och passar lika bra inomhus som utomhus.

De finns i hundratals olika varianter. Och bäst av allt – de blommar villigt.

Här tipsar vi om allt hur du bäst sköter om dina pelargoner och får dem att hålla sig fina länge.

Andra har också läst

Många förknippar pelargoner med mormorsblommor och den har stämplats som både gammaldags och omodern. Men bilden är på väg att ändras: på senare år har det dykt upp så många sorter att det numera finns en pelargon för varje smak.

Några har blommor som liknar små knoppande tulpanbuketter, andra leder tankarna till äppelblom. De engelska pelargonerna med tvåfärgade blomställningar är som ett fyrverkeri av konfetti medan en doftgeranium imponerar med sina parfymerade blad.

Pelargonen har funnits sedan 1800-talet

En anledning till att pelargonerna är så populära är att släktet är variationsrikt och att mycket s­pännande förädling sker. Men det är inte bara nya sorter som lockar, även intresset för historiskt ­intressanta sorter ökar. Få andra blommor kan framkalla samma nostalgi och ljuva barndomsminnen som just ­pelargonen.

Foto: Malin Björkholm

Klassiker. I den vackra blåvita porslinskrukan på hyllställningen står en ­klassisk ljusrosa 'Mårbacka', en av våra mest välkända och älskade zonalpelargoner.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet. Den blev snabbt en älskad blomma i hemmen, inte minst tack vare Carl Larssons konst. Mårbackapelargonen förekommer flitigt i hans tavlor. Pelargonen förknippas gärna med inredning från denna tidsepok men passar lika bra i det moderna hemmet.

Många olika typer av pelargoner 

Pelargon­släktet rymmer otroligt stor variation i både utseende och användningsområden. Variationen i växtsätt, ­blomfärg, blomform, bladverk och doft är fantastisk och gör att det finns pelargoner för alla smaker. Pelargoner kan vara både romantiska och tuffa och för den inbitne samlaren finns udda pelargoner.

För att synliggöra mångfalden hos pelargon­släktet utses varje år Årets pelargon. Hedersbetygelsen tilldelas en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde och ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

LÄS MER: Här är årets pelargon 2019: Chokladpelargon

Foto: Malin Björkholm

Vild sort. Den nätta vildpelargonen 'Australia' har små vita blommor och oansenligt växtsätt.

I dag odlas många olika sorter, vanligen hybrider och ursprunget är ofta okänt eller komplext. Sorterna hör till olika grupper som doftpelargoner, hängpelargoner, unikpelargoner och änglapelargoner.

De flesta sorter i handeln tillhör zonalpelargonen som vi ofta betraktar som den vanliga pelargonen. Zonal­pelargonen är mångformig och sorterna kan delas in i grupper efter utseende. Här hittar vi till exempel vanliga zonalpelargoner, äggskalspelargoner, rosenknoppspelargoner och stjärnpelargoner.

Pelargonguide

Pelargon, Pelargonium zonale-hybrider – för fönsterbrädan

Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. Det är upprätta sorter med något håriga stammar och blad.

Hängpelargon, Pelargonium peltatum-hybrider – till ampeln och balkonglådan
I motsats till zonalpelargoner har hängpelargoner ofta vaxartade, glänsande blad.

Korsningar mellan häng- och zonalpelargon – perfekta för svenska somrar
Korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon kallas interspecifika. Dessa ganska nya sorter har blivit mycket populära, med positiva egenskaper både från häng- och zonalpelargon.

Brokbladiga sorter – ögongodis
Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull. Färgerna på bladen varierar från grönt och gult till brunt eller vitt.

Engelska pelargoner – om man vill starta säsongen tidigt
Engelska pelargoner har stora, intensivt färgade blommor, ofta med ett mörkt centrum, och de blommar rikligt redan tidigt på våren.

Änglapelargoner – fin som snittblomma
Änglapelargoner påminner lite om de engelska men de har till storleken mindre blommor och blad. Bladen är oftast lite krusiga och blommorna är många.

Doftpelargoner – för ljuvlig doft
Under de senaste åren har doftande pelargoner blivit alltmer populära. I jämförelse med många andra pelargoner har de relativt små och mindre pråliga blommor.

Pelargoner är en lättodlad blomma

Att pelargonen är en av våra mest populära och älskade krukväxter är inte så konstigt. De är lättodlade, friska och många sorter blommar hela sommaren och långt in på hösten.

Många sorter trivs lika bra inne på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren kan de placeras ut på balkongen, altanen eller utanför entrén. Ge pelargonen en klassisk placering som mormorsväxt på glasverandan eller i det inglasade uterummen eller använd i den Medelhavsinspirerade trädgården. Flera av doftpelargonerna kan även användas till att smaksätta eller dekorera bakverk och maträtter med.

LÄS MER: Läckra citrusträd! Så lyckas du med vackra växten

Foto: Blomsterfrämjandet

Så här sköter du om pelargoner

Gillar ljust och luftig läge

Pelargoner älskar ljus och värme och trivs utmärkt i varma och soliga lägen. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga, men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra. Planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.Vid samplantering av pelargoner, tänk på att inte plantera dem för tätt. Pelargoner vill ha ljus och växer med tiden. Låt det vara lite luft runt dem.

Ge pelargoner näring ofta

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka, låda eller annat kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Foto: Blomsterfrämjandet

Pelargoner blommar ivrigt nästan var de än planteras. Använd fantasin och hitta nya ställen att placera dem på.

Vattna soliga dagar

Varma dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.
Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och de ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.
Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Putsa vissna blad

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Pelargoner inomhus

De flesta pelargoner är uteväxter men det finns också många som fungerar fint inne. Framförallt är det tidiga engelska och änglapelargoner liksom olika doft och brokbladiga sorter. Pelargoner som står inne vill ha gott om ljus men full sol i ett söderfönster kan ändå bli för mycket eftersom den hetta som byggs upp bakom glaset blir väldigt stark. Skugga därför mot den värsta solhettan eller placera pelargonen i fönster med vandrande skugga. Vattna först när jorden torkat ut och glöm inte att tillsätta näring till vattnet regelbundet.

Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Årets pelargon 2018: "Picotee Pink".

Så tar du sticklingar på pelargoner

Att ta en stickling är en hel vetenskap. Så här gör du bäst på pelargoner:

1. Klipp. Klipp cirka fem till sju centimeter långa ­toppsticklingar från de mjuka skott som inte har några ­blomanlag. Ta bort de nedersta bladen så att det blir en topp och ytterligare ett bladpar och en bit stam kvar.

2. Vattna. Sätt sticklingarna i små krukor med såjord som först vattnats med ljummet vatten. Sätt e­ventuellt en plastpåse över så att jorden håller sig fuktig, men inte dyblöt, tills rötterna bildats. Stammen är känslig för röta.

3. Toppa. Efter tre till fyra ­veckor har sticklingen rotat sig. Toppa plantan när den är cirka 15 centimeter hög och ­plantera om i större kruka. Den kommer att grena sig och få ett kompakt och buskigare växtsätt.

4. Plantera om. Du kan behöva toppa plantan ­ytterligare en gång. Plantera om i större krukor allteftersom den nya pelargonen blir större.

Foto: Nina Bergström

Kan man så egna pelargoner?

Man kan så egna pelargoner. Bäst är att börja i februari om de ska hinna blomma till sommaren.

Tänk på att frön som du tar från egna pelargoner kan bli lite vad som helst eftersom de korsar sig med varandra. Köper du frön är det oftast så kallade F1 hybrider med kontrollerade föräldrar som garanterar att det blir rätt sort.

Du kan blötlägga fröna i ljummet vatten först, så gror de lite snabbare. Det tar en till två veckor innan de första hjärtbladen visar sig. Om du har möjlighet att ge dem lite extraljus i början så blir det finare plantor.

Var noga med att inte övervattna i krukorna, då kan fröna lätt ruttna. Sen skolar du om efter hand och ställ inte ut dem förrän frostrisken är över.

Foto: Blomsterfrämjandet

Klassisk växt. 'Velvet Red' blev Årets pelargon 2013. Oslagbar ­färgkombination, sammetsröd blomma, mörkt gröna blad med en ton av purpur och mörka, vackra s­tjälkar.

Så löser du vanliga problem med pelargoner

Pelargonen blommar inte

Den kan ha fått för lite ljus. Eller så står den i för stor kruka, så den bara bildar blad - plantera om i en mindre. Man kan även byta gödning till en som innehåller mindre kväve.

Pelargon som fått ohyra

Såpvatten är effektivt mot både bladlöss och vita flygare.

Pelargon som vissnar

Om man har otur och får infekterad jord, kan vissnesjuka drabba pelargoner. Först vissnar bara ett skott men senare hela plantan.

Gulaktiga fläckar på pelargonens bladen

Tecken på pelargonrost. Angripna blad plockas bort och förstörs. En mycket sjuk planta kan kastas, men den går att rädda genom att ta bort alla blad och sedan isolera den från andra plantor.

Mögel i jorden

Beror förmodligen på för hög luftfuktighet. Vädra om plantan står i växthus. Prova med att pudra jorden med kanel, som är antiseptiskt och förhindrar tillväxt av bakterier, virus, mögel och svamp.

Vita kryp runt fötterna på pelargonen

Rotlöss är vita, några millimeter långa och kryper. De kan göra att pelargonens tillväxt hämmas. Undvik dem genom att titta noga på rötterna innan du skaffar en ny planta. Använd inte en begagnad kruka utan att först diska den.

LÄS MER: Årets pelargon – alla vinnare genom tiderna

Foto: Blomsterfrämjandet / LINA ARVIDSSON

'Chokladpelargoner', blev Årets pelargon 2019.

Övervintra pelargoner

Att övervintra pelargoner är något som man gjorde längre tillbaka i tiden när man inte kunde köpa nya till varje sommar. Pelargoner gick till och med i arv flera generationer. Faktum är att den till och med blir ännu större och vackrare nästa sommar, om du tar hand om den rätt under vintervilan. Här kan du läsa allt om hur du gör när du ska övervintra pelargoner!

 

LÄS MER: 20 roliga saker du inte visste om pelargoner

 

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård. (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande