Så håller du påskliljorna fina så länge som möjligt

Om du sköter påskliljorna rätt kan du få dem att blomma även nästa år.

Foto: Getty Images/iStockphoto / EmmaIsabelle

1 av 2: Om du sköter påskliljorna rätt kan du få dem att blomma även nästa år.

Blommor med mjuka stjälkar vill ha kallt vatten. Dit hör påskliljor. Blandade buketter placeras alltid i ljummet vatten.

Foto: Getty Images/iStockphoto

2 av 2: Blommor med mjuka stjälkar vill ha kallt vatten. Dit hör påskliljor. Blandade buketter placeras alltid i ljummet vatten.

Påsken är årets första riktiga blomstertid. Och av alla påskblommor är nog påskliljan den mest givna.

Här får du tips på hur den håller sig länge, även till nästa år!

Andra har också läst

Påskliljan är den blomma som blivit en av de svenska symbolerna för påskfirandet i Sverige, en lökväxt i familjen amaryllisväxter som kommer som vit och gul i olika nyanser.

Den är både billig, vacker, lättskött och doftar gott, så kosta på dig en stor vacker bukett nu i påsk. Tyvärr är den inte den mest hållbara av snittblommor (3-6 dagar), vilket kompenseras av det låga priset. Men det finns olika tricks att få påskliljorna att hålla sig fin längre.

LÄS MER: 4 tips för att få tulpanerna att hålla sig fina länge

Foto: Annika Christensen

Minipåskliljor blir fina dekorationer till påskbordet.

Så sköter du påskliljor – snittblommor och i kruka:

1. Snitta stjälkarna

Ge stjälkarna ett diagonalt snitt med en vass kniv. Sätt blommorna i vatten direkt efter att du snittat stjälkarna så inte snittytorna torkar.

2. Kallt vatten

Blommor med mjuka stjälkar vill ha kallt vatten. Dit hör påskliljor. Blandade buketter placeras alltid i ljummet vatten.

3. Placera inte nära färsk frukt

Undvik att placera buketten i närheten av färsk frukt. Dessa utsöndrar gasen etylen som påskyndar blommornas mognadsprocess och får dem att vissna fortare.

4. Blommorna vill stå svalt

Placera den så svalt som möjligt på nätterna, dock ej svalare än 5 plusgrader. Ju svalare blomman står desto längre håller den sig.

LÄS MER: Populära krukväxterna – så sköter du om dem

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

5. Låt blommorna dra för sig själva

Ska du blanda påskliljor med andra blommor bör du, efter att ha snittat dem, låta dem stå och dra vatten för sig själv ett par timmar. Spola därefter av stjälkarna innan du gör buketten, då narcisser avger ett slemmigt sekret som försämrar vattnets kvalitet vilket riskerar att täppa till de andra blommornas snittyta. Det gör det svårare för dem att dra vatten.

6. Titta till efter tre-fyra dagar

Ge buketten service efter 3-4 dagar. Snitta om stjälkarna, rensa bort eventuella vissna blad eller blommor. Diska vasen och byt till nytt fräscht vatten.

7. Ta bort blad från vattnet

Ta bort alla blad som hamnar i vattnet. Dessa bildar bakterier och alger i vattnet och gör att blommorna får svårare att dra upp vatten.

LÄS MER: 7 bilder som gör att vi bara älskar tulpaner

8. Använd blomsternäring

Blomsternäring som man oftast får med från floristen förhindrar bakterietillväxt i vattnet och förlänger hållbarheten. Har du inte näring i vattnet bör du byta vatten i vasen ofta, gärna varannan dag.

Foto: Annika Christensen

9. Löken får inte övarvattnas

Köper du en med lök finns allt lagrat i löken och den kräver endast lite vatten, den får absolut inte övervattnas. Står de i full sol kan de få solsting precis som vi människor.

10. Påskliljor i kruka kan planteras ute

Påskliljor som odlas i kruka har en hållbarhet inomhus som motsvarar en snittbukett, men efter blomningen inomhus kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år.

11. Sköta påskliljor i kruka utomhus

Har man krukpåskliljan utomhus kan den hålla tills värmen kommer i maj. De små, låga påskliljesorterna lämpar sig bäst om placeringen är blåsig. Stöd gärna blad och blommor med några små björkkvistar som sticks ner i krukan.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

 

LÄS MER: Så giftiga är dina påskilljor – extra farligt för barn och djur

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande