Ovanligt många fjärilar invaderar Sverige

1 av 3

Tycker du att du har sett ovanligt många tistelfjärilar den senaste tiden? Du är inte ensam om iakttagelsen.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Tycker du att du har sett ovanligt många tistelfjärilar den senaste tiden? Du är inte ensam om iakttagelsen.

Tistelfjärilen övervintrar framför allt i Medelhavsområdet och Nordafrika.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Tistelfjärilen övervintrar framför allt i Medelhavsområdet och Nordafrika.

De kommer i tusental, fladdrande över ängar och trädgårdar. Även i centrala Stockholm har mängder av tistelfjärilar rapporterats den senaste tiden.

– Det är spektakulärt mycket på många ställen, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

Andra har också läst

Tycker du att du har sett ovanligt många tistelfjärilar den senaste tiden? Du är inte ensam om iakttagelsen. Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, har också uppmärksammat invasionen. Många frågor har kommit in till museet och han har även sett dem med egna ögon.

– Det är spektakulärt mycket på många ställen, just där fjärilarna har flugit in i landet, längs kuster och ute på öar. Jag är just nu uppe i Kirunatrakten, och har sett dem här också, berättar han för TT.

Tistelfjärilen övervintrar vid Medelhavet

Tistelfjärilen övervintrar framför allt i Medelhavsområdet och Nordafrika.

– De kommer flygande till Sverige varje år, men hur många kan variera. I år är det ovanligt mycket, säger Didrik Vanhoenacker.

I Norden lägger tistelfjärilen ägg och på sensommaren är en ny generation fjärilar klara. Tidigare trodde man att alla fjärilarna dog i kylan och att nya migrantfjärilar anlände från södern på våren, men nyare rön tyder på att det även sker en återflyttning söderut. I hur stor utsträckning tistelfjärilen flyttar tillbaka är osäkert, enligt Didrik Vanhoenacker.

LÄS MER: Så enkelt bygger du ett bihotell – steg för steg 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande