Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Få fler härliga vinrankor genom att ta sticklingar vid beskärning.
Få fler härliga vinrankor genom att ta sticklingar vid beskärning.
Få fler härliga vinrankor genom att ta sticklingar vid beskärning.
Få fler härliga vinrankor genom att ta sticklingar vid beskärning. Foto: Adobe Stock

Föröka vinranka genom att ta sticklingar vid beskärning

Vindruva förökas enklast genom att ta sticklingar. Passa på när det är dags att beskära dem på hösten – eller ta sticklingar i slutet av sommaren. 

Här beskriver vi två metoder att ta sticklingar från vinrankor.

Anders Stålhand

Ta sticklingar från vinstockar på hösten

Man kan beskära vinrankor under senhösten när de har gått i vila, fram till jul. Då kan man spara material från det man klipper bort, men se till att det har minst två noder (platsen på grenen där knoppen finns och bladen kommer). Man sticker sedan kvisten i sandblandad jord och placerar den skyddat. Det kan vara in mot någon vägg, gärna på en skuggig plats. Se till att den sandblandade jorden är fuktig när det börjar bli varmt på våren. Framåt midsommar bör sticklingarna ha fått både blad och rötter.

Ta sticklingar av vindruvor:

1. Vinsticklingen, med eller utan klack, ska ha minst två noder.

2. Stick ner sticklingen i sandblandad jord.

3. Håll jorden fuktig, så bildas rötter efter 2-3 veckor.

Passa på att ta sticklingar från vindruva när du beskär plantan på hösten. När de rotat sig kan du plantera ut dem på friland. Foto: Adobe Stock
Det går också att ta sticklingar i slutet av sommaren från grenar som vuxit ut under säsongen. Foto: Adobe Stock

Föröka vindruva från sticklingar i augusti

Man kan även ta sticklingar i augusti, från grenar som vuxit ut sedan våren. Det bästa är att ta lite tjockare, halvt vedartade skott och riva av dem från stammen. Då får man med en så kallad klack (lite av barken) där det finns extra mycket rotanlag. Sedan klipper man av sticklingen ovanför en nod så att den blir 10 – 15 centimeter lång. Spara ett blad (om det är stort kan det vara en bra idé att klippa bort lite mer än hälften av det för att rötterna ska få mer kraft), sätt det i sandblandad jord och ställ på en fuktig plats. Håll jorden fuktig. Efter två till tre veckor bildas det rötter. De sticklingar som har slagit rot behöver övervintras frostfritt men svalt de första åren.

Tips: Det finns de som föredrar att rota vinsticklingar i vatten inomhus. Det går bra, men man måste byta vatten ofta och när det utvecklats rötter kan man plantera om sticklingarna i en kruka.

Se även: