Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns dahlior i en mängd färger och med olika färg och form på blomman.
Det finns dahlior i en mängd färger och med olika färg och form på blomman.
Det finns dahlior i en mängd färger och med olika färg och form på blomman.
1 AV 2
Så delar du dina knölar – och får fler
2 AV 2
Det finns dahlior i en mängd färger och med olika färg och form på blomman.
Foto: Istock

Väcka och sätta ut dahliaknölar – så planterar du dahlia

När det dags att sätta ut dahliaknölar?

Först ska de väckas på våren. Och när sista frosten är över är det dags att plantera ut dem, ofta i maj.

Så här lyckas du plantera ut välmående dahlior.

När är det dags att väcka dahlior?

Ta fram knölarna i mars, april och kolla att de ser friska och fina ut. Sätt dem inte alltför grunt i krukor med plantjord och placera ljust, 10 till 15 grader är idealt, men det funkar också i rumsvärme.

Vattna mycket försiktigt, kanske räcker det med den fukt som finns i jorden, till att börja med. Innan knölen utvecklat sugrötter är det risk att den ruttnar om det är för blött. Så snart du märker att knölen har utvecklat rötter och det tittar upp gröna skott kan du öka på vattningen.

När risken för frost är över, avhärdar du plantorna genom att ställa ut dem ett par timmar i taget på dagarna, kanske behöver du skydda dem med lite odlingsväv i början. Öka tiden allteftersom och plantera sedan ut dem på sina platser efter ungefär en vecka.

LÄS MER: Kan man dela dahlior? Ja, så här gör du!

Säkrast är att vänta med att sätta ut dahliaknölarna i jorden tills risken för frost är över. Foto: Istock

När sätta ut dahliaknölar?

Lämplig planteringstid är i maj eller när den värsta risken för nattfrost är över. Rådet att vänta till efter sista frosten kommer från de tider när en frost på potatisfältet betydde liv eller död. Och ett helt potatisland kan man inte skydda mot frost. Men i en dahliarabatt är ju det mycket lättare.

Det går bra att sätta dahliaknölar i kruka redan i mars, och sedan sätta ut dem i mitten av maj, när frostrisken är över. Ska du sätta ut knölarna direkt, kan du vänta till slutet av april/mitten av maj. Om du bor i högre zoner och det fortfarande finns risk för frostnätter, så kan du täcka jorden med ett lager löv eller ris, kanske en duk eller matta.

Plantera dahliaknölar – bästa placering för rabatt och kruka

Knölen planteras, cirka 5-10 centimeter under jordytan på en solig och varm plats. Jorden bör vara väldränerad men ändå fuktighetshållande och näringsrik. Använd inte för mycket kvävegödsel. Det gynnar bladen på blommornas bekostnad.

Tänk på att placera högt växande dahlior långt bak i rabatten och placera lägre växter framför.

För att få plantan i blom tidigare kan man först driva den i kruka inomhus för att sedan plantera ut på plats en bit in i juni. Tänk på att först skydda en fördriven planta med exempelvis fiberduk så att inte flytten ut i solljuset blir för drastisk.

Vill du plantera dahlior i kruka är det viktigt att tänka på att välja en stor kruka. Dahlians rotsystem är stort och behöver mycket utrymme, porös och väldränerad jord för att trivas.

LÄS MER: Skötsel och odling av dahlia – så lyckas du med vackra blomman

Se även: