1 AV 3
Annakarin Nyberg och Clara Lidström släpper nu "Odla", tredje titeln i deras barnboksserie.
Foto: Emil Nyström
2 AV 3
"Försök att inte lägga er i för mycket", tipsar Clara "Underbara Clara" Lidström. När du odlar med barnen kan de få utforska på sina egna vis.
Foto: Emil Nyström
3 AV 3
Här är författarduons tredje boken för barn, "Odla".

Underbara Clara: Så odlar du med barnen

Clara Lidström är succébloggaren som tillsammans med författaren Annakarin Nyberg vill inspirera barn att skapa med händerna.

Vad sägs om att odla harpluttar eller spela med bönor?

Nu kommer den tredje boken i duons barnbokserie: Odla.

Emmy Lundström

Berätta lite om boken!

– I Odla ger vi en massa exempel på roliga saker att odla: tomater, solrosor eller varför inte prova att se vad som händer om man planterar harpluttar? Man får också lära sig hur man gör ett spel av bönor eller vitlöksost av den vitlök man själv har odlat. Det är barnens bok och vuxna får faktiskt försöka hålla sig undan tills barnen ber om hjälp.

LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera

Vem tycker ni ska läsa Odla?

Boken riktar sig till 6-9 åringar men eftersom alla instruktioner är rikt och pedagogiskt illustrerade passar de även mindre barn, säger Clara.

Ni har många finurliga förslag på odlingsprojekt i boken. Vilket är favoriten?

– Min äldsta sons favorit är att odla harlortar. Dels tycker han att det är kul att gå på jakt efter lortarna och dessutom finns det ett spänningsmoment i att se vad som kommer upp ur jorden. Vad har hararna ätit?, säger Clara.

– Hemma hos oss har vi nog haft vitlöksklyftor nedtryckta i varenda blomkruka! Eftersom vitlök växer så snabbt har barnen inte behövt vänta länge på resultatet. De har gillat att nypa små smakbitar direkt ur krukorna, säger Annakarin.

Vilka är era bästa tips för att ha kul i trädgården med sina barn?

– Försök att inte lägga er i för mycket. Låt barnen utforska på sina egna vis vad som kan hända med lite fröer och kärnor, en skvätt vatten och en näve jord. Det viktigaste är inte resultatet utan att känna glädjen när man gör något ihop, säger Clara.

Vad händer framöver?

– Just nu jobbar vi intensivt med ett nytt gemensamt bokprojekt som riktar sig till lite äldre barn och som lanseras senare i höst. Och eftersom denna bokserie blev en sådan succé är det också fler böcker inplanerade i serien, säger Clara.

 

LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera

LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips

Clara Lidström & Annakarin Nyberg

Ålder: Clara, 28, Annakarin, 39.
Bor: Clara bor på en gård i Västerbottens inland och Annakarin bor i radhus i Umeå.
Gör: Clara är författare, fotograf och bloggare. Annakarin är internetforskare, författare och föreläsare.
Aktuella med: Boken "Odla" (Rabén & Sjögren), den tredje boken i barnboksserien med tidigare titlarna "Baka" och "Fixa".