Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stora klasar av blommande hortensia är verkligen vackert!Stora klasar av blommande hortensia är verkligen vackert!Stora klasar av blommande hortensia är verkligen vackert!
Stora klasar av blommande hortensia är verkligen vackert! Foto: Swetlana Wall / Adobe Stock, Lisa Näs

Ta sticklingar av hortensia – så får du många blommor

Att ta stickling från hortensia är faktiskt inte alls svårt. Sköter du den rätt kan du ha lyckan att få ett helt gäng vackra blommor! Så här gör du.

Våren är en bra tid att ta stickling av hortensia, innan den börjar blomma och få massa nya blad. Då har den också maximal tid på sig för att bilda rötter innan plantan går i vila inför vintern. 

Stickling kan tas både från en vedartad stjälk (som är hård och träig) eller en så kallad toppstjälk (som är ny och grön). Använd en ren sekatör eller sax och se till att din stickling blir så lång att du får med minst tre bladpar. Ta bort de två understa bladparen och eventuella knoppar eller blommor. 

En toppstickling rotar sig lättast.En toppstickling rotar sig lättast.En toppstickling rotar sig lättast.
En toppstickling rotar sig lättast. Foto: Lisa Näs

Är bladen som blir kvar stora är det en god idé att klippa av de på hälften. På så vis minskas avdunstningen av vatten och din stickling kan fokusera på att bilda nya rötter. 

Stora blad kan klippas av på hälften.Stora blad kan klippas av på hälften.Stora blad kan klippas av på hälften.
Stora blad kan klippas av på hälften. Foto: Lisa Näs

Knepen för att ta stickling av hortensia

Klipp av sticklingen precis under den nedersta nodern. Rotningsmedel kan användas på den nedersta decimetern av din stickling. Du kan plantera flera sticklingar i samma kruka, se bara till att sätta sticklingen precis intill krukans kant. Stick ner den så långt i jorden att sticklingens två nedersta noder är under jord. 

Mager jord eller rhododendronjord med lågt ph-värde passar bra. För en del blåa hortensior är lågt ph ett måste för blommornas färg. Efter 2–4 veckor har förhoppningsvis dina sticklingar fått rötter. 

Jord med lågt ph-värde är ett måste för en del blå sorter av hortensia.Jord med lågt ph-värde är ett måste för en del blå sorter av hortensia.Jord med lågt ph-värde är ett måste för en del blå sorter av hortensia.
Jord med lågt ph-värde är ett måste för en del blå sorter av hortensia. Foto: Adobe Stock

Vattna krukan och ställ i skugga. Hela det första året är det viktigt att din nya planta inte torkar ut. Hortensian vill ha det fuktigt men inte blött. När hortensian väl etablerat sig gäller det att inte övervattna – då får den mer blad än blommor. 

Se även: