Odla vitlök själv är enkelt! Sätt vitlöksklyftorna i jorden efter sommaren så får du perfekt lök till sommaren efter.
1 av 2: Odla vitlök själv är enkelt! Sätt vitlöksklyftorna i jorden efter sommaren så får du perfekt lök till sommaren efter. Foto: Getty Images
Det går att odla fin vitlök i till exempel en pallkrage eller odlingslåda, se bara till att hålla avståndet mellan lökarna.
2 av 2: Det går att odla fin vitlök i till exempel en pallkrage eller odlingslåda, se bara till att hålla avståndet mellan lökarna. Foto: Getty Images

Så odlar du vitlök – proffsens enkla tips

Alla vet inte – men att odla vitlök är hur enkelt som helst. Och det är efter sommaren det ska göras.

Bara att sticka ner klyftor i jorden och sen får du smakrika vitlökar nästa sommar.

Här ger vi dig 5 smarta och enkla proffstips – bara att sätta igång!

Allt om att odla vitlök

• Varför odla egna? Den egenodlade vitlöken är oftast midlare och finare i smaken än den du köper i affären.

• Köp helst lökarna som är till för utsäde (i blomsterbutik) då vitlökarna i affären kan ha jordsjukdomar som du får med dig till ditt land. Skulle du få det är det absolut inte farligt men kan försämra dina odlingsmöjligheter. Ett bra tips är att byta växtplats varje år just för att undvika sjukdomar.

• Det blir en hel vitlök från varje klyfta.

• Du kan även odla vitlök inomhus men då kommer inga lökar – däremot får du de gröna bladen som också är goda.

Bästa tiden att sätta vitlök

Hösten är bästa planteringstid, september till november. Om du har styv lera är slutet av ­september eller oktober en bra tid att plantera vitlök. Om jorden i stället är sandig eller om du bor i norra Sverige kan du plantera en månad tidigare.

Det går även att plantera vitlök tidigt på våren, i april, skillnaden är att då blir lökarna inte lika stora när det är skördedags.

Vitlök gillar inte vatten och fukt men den är härdig och klarar sig bra under vintern.

Foto: Getty Images

Så här odlar du vitlök i 5 steg

1. Skapa bättre odlingsmöjligheter genom att blanda in kompost eller speciell planteringsjord i din befintliga jord.

2. Tillför näring, både kogödsel och hönsgödsel.

3. Börja med att dela vitlöken i klyftor och plantera ned varje klyfta 5-10 centimeter djupt. Håll 15 centimeter mellan varje lök och radavståndet på 25 centimeter. Kom ihåg att den spetsiga delen ska var uppåt.

4. Därefter fyller du igen fårorna och vattnar rejält. Nu kommer vitlöken att klara sig helt själv ända fram till våren. När sedan våren kommer kan du börja gödsla och vattna kontinuerligt ända fram till juli, augusti, september. När bladen börjar gulna/vissna är lökarna mogna. Du kan också skörda i början på sommaren men då är vitlöken fortfarande liten och har inte hunnit bilda några klyftor. Väntar du för länge med att skörda faller klyftorna isär.

5. Torka löken i solen med blasten kvar. Knippa sedan den torkade vitlöken och förvara den upphängd på en torr och luftig plats.

 

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

LÄS MER: Superenkla tricket för att odla egen avokado

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!