Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Att odla vitlök är roligt! Normalt sår man på hösten och skördar på sommaren därefter, men det går att skörda tidigare. Foto: Istock

Skörda och lagra vitlök så att den håller länge

När är det dags att skörda vitlök? Hur vet man att vitlöken är stor och utvecklad utan att dra upp den?

De vanligaste frågorna kring vitlöksodling är nog när det är dags att skörda.

Här får du tips som hjälper dig att veta – vi lär dig också hur du torkar vitlök och förvarar den på rätt sätt.

Karina Brozinic

När ska man skörda vitlök?

Vitlök kan skördas vid flera tillfällen och på olika sätt. Under våren kan blasten skördas och på senvåren kan man skörda färsk lök utan klyfter. Den färdiga vitlöken med klyftor skördas på sommaren.

En tumregel är att skörda vitlök när stjälken tippar lite och bladen börjat bli gula. Då har plantan fått bästa möjliga förutsättningar för att lagras. Blasten har helt enkelt gett all sin energi till löken som förbereds för lagring. Vill man lagra vitlöken ska man inte skörda för tidigt. Då har löken nämligen inte hunnit passera de stadier som är nödvändiga för att hållbarheten ska bli så bra som möjligt.

Har du planerat vitlök på hösten är den färdig att skördas följande sensommar.

Det går att skörda redan i början av sommaren också, då har vitlöken inte bildat klyftor men däremot fått en ljuv och mild smak. Har du odlat vitlök på våren kommer skörden bestå av vitlökar i mindre storlek och har inte hunnit bilda klyftor eller fått förutsättningar för lång hållbarhet. En del kanske inte har odlat en så stor mängd för att lagra och förvara vitlök – då gör det inget om man skördar lite tidigare.

Skörda färsk vitlök i juni

Vitlök går alltså utmärkt att äta även innan den har bildat klyftor, man kan till exempel klippa blast. Det går bra att skörda hel vitlök lite efterhand. I juni kan man ta upp färsk vitlök innan den bildat sina klyftor, när bladen ovan jord har blivit cirka 20 centimeter höga.

Skörda färdig vitlök i juli-augusti

De flesta odlar dock vitlök för den uppsvullna vita kroppens skull, och då vill man veta när den är klar och redo att skördas. Det varierar så klart mellan olika sorter och när man satt dem. Utvecklingstiden är cirka 150 dagar. Generellt planterar man vitlök på senhösten och då brukar de vara skördeklara i mitten av juli-augusti.

Skördad vitlök som ska torka i några veckor. Foto: Istock

Hur skördar man vitlöken?

Gräv fram löken ur jorden för att se till att inte skada den, du ska alltså inte dra ut den via stammen. Skaka försiktigt loss jord och borsta av smuts från löken.

Så testar man om klyftor bildats

Vill man vara säker på att klyftor bildats, ska vitlöken få ingå sin andra viloperiod (den första är under vintern) och det är under sommaren. När bladen börjar vissna är vitlöken färdigutvecklad. Krafsa försiktigt bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön är den omogen, är den vit går den att skörda. Låt inte vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skalet, vitlökens egna skydd mot mögelangrepp. Man riskerar även att löken utvecklar nya rötter och då är den inte lika lätt att lagra. Senast i september bör du ha skördat alla.

Torka, förvara och lagra vitlök

Det är torkningen efter skörden som avgör vitlökens hållbarhet. Låt lökarna torka utomhus eller inne, det spelar ingen roll. Luften ska kunna cirkulera, och det ska vara en torr varm plats som håller mellan 18-25 grader. Vitlöken ska torka i ett par veckor. Skalet och stjälken ska bli helt genomtorr. Låt vitlökens stjälkar vara kvar, så går de att fläta och man kan hänga upp vitlöken för förvaring.

När man sedan förvarar vitlök inomhus i rumstemperatur kan den klara sig i sex månader. Kylskåp är sämsta möjliga förvaring för en vitlök. Där är det kallt och relativt hög luftfuktighet. Det lurar löken till att börja gro och får den dessutom inte ljus så möglar den snabbt.

Se även: