Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Olika potatissorter skördas vid olika tidpunkter. Det finns sorter som lämpar sig bättre för vinterförvaring. Foto: Istock

Skörda och förvara potatis på bästa sätt

Det är få saker som är så goda som nyskördad kokt potatis med en liten smörklick. Man känner sig rik när man skattar landet på egen potatis. 

Men hur vet man när det är dags att skörda och hur förvarar man sina guldklimpar på bästa sätt så att de håller sig fräscha länge? 

Karina Brozinic

När är potatisen färdig att skörda?

Det är dags att skörda potatis beroende av vilken potatis man har satt. Det finns olika potatissorter som är lämpade för skörd vid olika tider. Tidigast är sorter som i handeln kallas för primör- eller färskpotatis. De har högre vattenhalt för att inte koka sönder lätt och är anpassade för snabb tillväxt. Förgror man dessa potatisar kan man skörda dem vid midsommar, även om de inte är fullt mogna. Skalet är så tunt att de inte behövs skalas. För att veta när potatisarna är okej att ta upp är det bara att gräva lite lätt i jorden i utkanten av plantan med en grep eller spade och titta om de verkar tillräckligt stora för upptagning. Då är det bara att ta upp, eller så skattar man plantan utifrån och in och tar de som är lagom stora, men utan att störa resten av växten som får växa klart.

Sommarpotatisar skördas som namnet skvallrar om under sommaren, och de äts direkt efter skörd precis som färskpotatisar, och är inte lämpliga att lagra en längre tid. Även här ser man på storleken på knölarna om de är klara. Gräv upp hela plantan vid skörd, och släng blasten på komposten. På sensommaren men i god tid innan höstkylan sätter in på allvar, tar man upp höst- eller vinterpotatis. Höst- och vinterpotatis är de sorter som lämpar sig för att långtidslagra.

Förbereda och slå av blast på höstpotatis

Några veckor innan man planerar att ta upp höst- eller vinterpotatis kan man sluta vattna dem. Blasten kan få självdö eller så slås den av en tid (cirka två veckor) innan upptagning sker och knölarna får mogna klart i jorden. Skalet blir på så sätt hårdare, köttet lite torrare och knölarna tål hantering och lagring bättre.

Upptagning bör ske vid torrt väder. Om knölarna är blöta när man lägger dem till förvaring finns risk för att sjukdomar lättare ska få fäste. Det är bäst att ta upp potatisen i god tid innan höstkylan sätter in, och försök att ta upp dem så varsamt som möjligt. En nedkyld eller ytskadad potatis gör av med onödigt mycket energi vid inlagringen.

Tips: Har man drabbats av bladmögel eller av någon annan anledning vill skörda tidigare – slå av blasten cirka 10-14 dagar före skörd.

Potatis skördas enklast med grep på friland, men spade går också bra. Börja gräva utifrån och in. Ta ett grepp om den blast som finns kvar och dra samtidigt som du bänder med grepen under. Foto: Istock

Inlagring av potatis ger bättre förutsättningar

En potatis fortsätter att andas, förbruka syre och bilda koldioxid även efter upptagning. Så det gäller att undvika skador på knölarna då de fortsätter att sårläka och då avges mycket vatten. Skador är inkörsportar för rötor. Inlagringstemperatur spelar stor roll för sårläkning, till exempel tar sårläkning vid 20 grader en dag, medan det vid 10 grader tar cirka tre dagar och vid 4 grader sker ingen skalåterbildning alls (ytan torkar bara in). De ska inte heller utsättas för ljus, för då bildas klorofyll och det giftiga ämnet solanin utvecklas.

Gnugga bort jord från knölarna med lätt hand och lägg dem i papplådor eller på tidningspapper i ett mörkt rum med normal rumstemperatur, gärna med lite högre luftfuktighet. Efter cirka 10 dagar bör de vara färdigläkta och redo för vinterförvaringen. Sortera noga bort knölar med skador, gröna fläckar eller mjuka områden.

Vinterförvaring av höstpotatis eller vinterpotatis

Efter inlagringsprocessen är det dags för den längre förvaringen och då ska man sträva efter en låg temperatur och hög luftfuktighet, och självklart mörkt. Bästa viloläget är i en lokal som håller mellan 4 och 7 grader, där luftfuktigheten är runt 90 procent. Är det möjligt bör ventilationen vara god, för att förhindra en förtidig groning. Ett mörkt garage eller en källare kan fungera bra, så länge det är frostfritt. Har man en jordkällare är detta idealiskt. Man kan även bygga en stuka (ett lagringshål i jorden, som isoleras med organiskt material). Under ultimata förhållanden håller potatis i upp till sex månader. Ju högre temperaturen är, desto lägre hållbarhet. Olika sorter har även olika lagringsmöjligheter. Rödskaliga potatisar är till exempel inte lika tåliga som gula/vita.

Se även: