Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Härlig färgkrock: Gulvit dahlia ’Seattle’ och knallgul ’Kelvin Floodlight’ möter bland annat lila ’Lavender Perfection’. I mitten orange ringblommor. Ovanför svävar stora dillkronor.
Härlig färgkrock: Gulvit dahlia ’Seattle’ och knallgul ’Kelvin Floodlight’ möter bland annat lila ’Lavender Perfection’. I mitten orange ringblommor. Ovanför svävar stora dillkronor.
Härlig färgkrock: Gulvit dahlia ’Seattle’ och knallgul ’Kelvin Floodlight’ möter bland annat lila ’Lavender Perfection’. I mitten orange ringblommor. Ovanför svävar stora dillkronor.
Härlig färgkrock: Gulvit dahlia ’Seattle’ och knallgul ’Kelvin Floodlight’ möter bland annat lila ’Lavender Perfection’. I mitten orange ringblommor. Ovanför svävar stora dillkronor. Foto: Ulrika Grönlund

Skapa en dahliarabatt – inspiration och tips på samplantering

Sagolikt sköna och varierade i både färg och form. Med dahlior i trädgården får du sprakande blomsterfröjd med minimal arbetsinsats – och det ända tills frosten kommer.

Låt rabattsymfonin nå nya höjder genom att kombinera dahlia med kontrasterande blommor, blad och gräs. 

Dahlior är verkligen vackra att kombinera med andra sorters växter. Framförallt är det spännande att skapa olika rabatter varje år och då är ettåringar tacksamma.

Luktärt, dill och jätteverbena är tre ettåringar som blir fantastiska ihop med dahlia. På bilden syns den stora dahlian ’Penhill Watermelon’, mångskiftande bolldahlian ’Wine Eyed Jill’ och mörkrosa bolldahlian ’Jowey Winnie’. Foto: Ulrika Grönlund

Jätteverbena

Jätteverbena ger en fin kontrast med sina höga tunna stjälkar och små, lila blommor. Vill du driva den från frö är det januari till mars som gäller, här kan du läsa hur du gör för att lyckas med frösådden. När säsongen är slut kan du gräva upp jätteverbenan och förvara den i en kruka på ett svalt men frostfritt ställe. Klipp sedan ner den på våren och plantera ut den igen. Jätteverbena frösår sig lätt i milt klimat, om du har lite koll på hur de små skotten ser ut riskerar du inte att rensa bort dem.

’Wizard of Oz’ är en söt, bubbelgumsrosa bolldahlia. Här tillsammans med den vackra lila jätteverbena. Foto: Ulrika Grönlund

Dill

Även dill är en hit. De sirliga dillkronorna tycks sväva över dahliorna som små moln. Förså dillen i april.

Dill är en ettåring växt som blir fantastisk fin ihop med dahlia. Foto: Ulrika Grönlund

Rosenskära

Tycker du om vita eller rosa rabatter är rosenskära alltid tacksam att odla. Liksom dahlior producerar den enorma mängder med blommor. ’Double Dutch White’, ’Double Dutch Rose’, ’Double Click Rose Bonbon’ och ’Fizzy White’ är några sortexempel. Rosenskära har också ett bladverk som liknar dillens, med en underbar grön nyans, vilket skapar dynamik.

Rosenskära och dahlior blir fina ihop. Foto: Adobe Stock
Vacker ihop med ljuslila luktärt. Bolldahlian ’Wine Eyed Jill’ bjuder på många olika nyanser i samma blomma. Foto: Ulrika Grönlund

Aster och luktärt

Aster finns i massor av olika varianter om du vill väva ihop rabatten med matchande blommor. Även luktärt är supersöt ihop med dahlia.

Ringblomma, zinnia och solrosor

Det finns många sorters dahlior med orange blommor. Till dessa är det vackert med ringblomma, till exempel ’Orange Flash’, och zinnior som ’Whirlygig Mix’, ’Cresto! Peachy Pink’ och ’Queen Lime Orange’ i framkanten. Eller varför inte så några solrosor som uppstickare?

Färgmatcha med solrosor och andra orange, röda och gula blommor för en färgsprakande höstrabatt. Foto: Istock

Sommarrudbeckia

Sommarrudbeckia ’Sahara’ har rostiga toner som är mycket fina tillsammans med dahlior i rosa och orange. Till sorten ’Café au Lait’ är den särskilt fantastisk.

Milda dekorativdahlian ’Café au Lait’ har blivit en av de allra mest omtyckta. Foto: Ulrika Grönlund

Prydnadsgräs

Förutom blommor är prydnadsgräs dekorativt tillsammans med dahlior. Två olika formspråk möts i rabatten när sirligt tunt och vajande kontrasterar mot kompakt bladverk och tät blomning.

Dahlia i potager

Dahlior är också vackra att plantera i potager – en odlingsbädd med blommor och grönsaker blandat. Förutom dill är tomater, grönkål, svartkål, örter, jordgubbar, bönor, mangold, gurka och indiankrasse några ätbara växter som skapar en härlig kombination ihop med dahlior.

Blanda blommor och ätbart i rabatten. Tänk på att placera de högsta växterna längst bak i rabatten, så riskerar inte låga dahlior att döljas. Foto: Ulrika Grönlund

Se även: