Sätt frö redan nu! Här är årets heta röda chilinyheter

1 av 4: Så här enkelt odlar du chili och paprika

2 av 4

Även om chilin är lättodlad och oftast klarar sig med naturligt ljus kan det ibland behövas extra växtbelysning.  Idag finns det många olika slags växtlampor på marknaden. Här en växthållare med växtljus, 399 kr, från Ikea.

3 av 4: Även om chilin är lättodlad och oftast klarar sig med naturligt ljus kan det ibland behövas extra växtbelysning. Idag finns det många olika slags växtlampor på marknaden. Här en växthållare med växtljus, 399 kr, från Ikea.

Led-lampa med skärm som riktar ljuset nedåt, 15 W, från Nelson Garden.

4 av 4: Led-lampa med skärm som riktar ljuset nedåt, 15 W, från Nelson Garden.

Färggranna, lättodlade och heta. För alla som längtar efter att få sätta årets första frö i jorden är chilin den perfekta starten. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Så lyckas du odla chili!

Så inomhus i januari–mars.

Tryck ner fröerna lätt i fuktig såjord. Ställ gärna i ett minidrivhus eller täck med klar plast med lufthål. Låt dem gro i 20–25 grader i ett soligt fönster. När andra blad paret syns och plantan blivit hanterlig kan den planteras om. Ge varje planta en egen kruka och gödslad jord. När plantorna är tre veckor gamla växer de bättre om de gödselvattnas en gång i veckan. 

Plantorna trivs bäst i krukor som rymmer 5–10 liter planteringsjord. Under våren mår de bäst i ett soligt fönster. I mitten av juni kan de ställas ut på ett varmt, soligt och vindskyddat ställe. Ta in igen om nattem­peraturen går under 8 grader.

Chili kan skördas efterhand, det stimulerar plantan att ge mer frukt. Det går att skörda omogna frukter, men de mogna smakar starkare. För­ odlar du på vårvintern brukar de första frukterna vara mogna i juli–augusti. 

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

”Mad hatter”

Den välsmakande chilipepparn 'Mad Hatter' har en rolig form och mild, krispig smak. De hattformade frukterna har gett växten dess namn. Blir god som tapas, ostfylld och gratinerad. Nyhet hos Weibulls. 

”Biquinho”

En ny sorts chilipeppar av spansk typ som är smakrik utan att vara alltför stark. Den lilla chilipepparn ’Biquinho’ blir översållad av pyttesmå, röda chilifrukter och är trots sitt eldiga utseende möjlig att äta rakt av, som den är. Kan skördas i vilket mognadsstadium man vill. Styrkan i scoville är 500-1000. Nyhet hos Nelson Garden. 

”Black Fangs”

”Black Fangs” har heta frön. Chilin skördas i juli – oktober beroende på hur tidigt man sått den. Nyhet hos Impecta.

Foto: SARA LARSEN

1 av 2: ”Black Fangs” har heta frön. Chilin skördas i juli – oktober beroende på hur tidigt man sått den. Nyhet hos Impecta.

Hela plantan av chilipepparn ’Black Fangs’ är mycket dekorativ och blir cirka 50 cm hög.

Foto: SARA LARSEN

2 av 2: Hela plantan av chilipepparn ’Black Fangs’ är mycket dekorativ och blir cirka 50 cm hög.

Black Fangs’ är en klassisk chilipeppar av cayennetyp. Frukterna är långsmala och läckert svarta, cirka 7 cm långa. Plantan blommar med mörkt lila blommor och ger många heta chilifrukter, Impecta.

Pikito

Foto: ANJO KAN

Den medelstarka chilipepparn ’Pikito’, har ett kompakt växtsätt, ger rikligt med 4-6 cm långa frukter. Lämpar sig bra för odling i kruka. Nyhet hos Weibulls.

5 heta chili-tips!

Se till att plantorna får så mycket ljus som möjligt. De mår bäst av naturligt ljus men ibland behövs växtbelysning. 

Så inte för många frön. Låt dem du sår ta plats och växa till stora plantor i stället. 

Skörda när frukten fått färg och börjar mjukna lite. Många sorter går också att skörda innan de mognat.   

Vissa sorter är oerhört starka. Börja med medelstarka sorter om du är nybörjare, de fungerar bäst i matlagningen.

Ta bort vita hinnor och frön om du vill dämpa styrkan hos en chili. Tvätta händerna efter kontakt med frukterna. 

”Chile de Ojochal”

”Chile de Ojochal” är en mycket använd chili på Costa Rica. Den är syrligt fruktig med liten hetta och har bra fruktsättning. Nyhet från Örtagården. 

”Dogs Tooth”/”Diente de Perro”

”Dogs Tooth” eller ”Diente de Perro” heter Capsicum frutescens på latin. Chilipepparn har en omedelbar hetta och fantastisk chilismak med en styrka på 50 000-10 0000 scoville. Frukten blir ca 2,5 cm lång och 1 cm i omkrets. Nyhet från Örtagården.

”Panajachel”

Capsicum annuum ”Panajachel” är en bra sort när du vill använda mycket chili för smaken och få en liten hetta i grytor och sallader. Nyhet från Örtagården.

LÄS MER: Penischili – sorten som får dig att rodna 

Visste du att:

Chilins styrka räknas i scovillegrader – ett mått på hur många delar sockerlösning som behövs innan den heta smaken försvinner. 

Capsaicin, ämnet som ger chilin styrka, är också den aktiva ingrediensen i pepparsprej, men då handlar det om 2 000 000–5 300 000 scoville. 

En vanlig tabascosås har en styrka på 2 500–5 000 scoville. 

Och några paprikor...

Paprika och chili tillhör samma spanskpepparsläkte, Capsicum, och kan odlas lika tidigt. 

”Xaro”

Den Krav-märkta paprikan ”Xaro” får söta, röda och välsmakande frukter. Nyhet hos Weibulls.  

”Zazu”

Paprikan 'Zazu' har söta, välsmakande ljusgula frukter. Fröna är Krav-märkta. Nyhet hos Weibulls. 

”Kyra”

Paprikan ”Kyra” har orange frukter med krispig smak. Paprikan gillar att stå varmt och skyddat i kruka. Placera i minidrivhus eller täck sådden med perforerad plast tills fröna grott.

LÄS MER: Fler tips för dig som vill odla chili 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande