Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jätteverbena kan klara sig över riktigt milda vintrar, men annars självsår den sig gärna. Ha lite is i magen med ogräsrensningen på våren, och håll utkik efter småplantor.
Jätteverbena kan klara sig över riktigt milda vintrar, men annars självsår den sig gärna. Ha lite is i magen med ogräsrensningen på våren, och håll utkik efter småplantor.
Jätteverbena kan klara sig över riktigt milda vintrar, men annars självsår den sig gärna. Ha lite is i magen med ogräsrensningen på våren, och håll utkik efter småplantor.
Jätteverbena kan klara sig över riktigt milda vintrar, men annars självsår den sig gärna. Ha lite is i magen med ogräsrensningen på våren, och håll utkik efter småplantor. Foto: Adobe Stock

Så och odla jätteverbena – så lyckas du med din frösådd

Jätteverbena är en effektfull blomma, både i rabatten och i kruka. De violetta blommorna svävar högt över de flesta andra växter, och trots att den kan bli över 1,5 meter klarar den sig utan stöttning. 

Dessutom sätter den nya blommor från juli till frosten.

Här får du veta hur du lyckas odla jätteverbena från frö!

Anna Lagerman Borgbäck

När ska man så?

I regel behöver jätteverbenans frö utsättas för en köldperiod för att gro (så kallad stratifiering). Det innebär att sådden måste stå utomhus eller i kylskåpet ett par veckor för att sedan tas in i värmen. Nuförtiden finns det dock förbehandlade fröer som inte behöver det. Läs på fröpåsen om just de frön du har köpt är förbehandlade. Om de är det kan du hoppa över köldsteget, men om fröna inte har grott efter 14 dagar kan du ändå försöka med att ställa sådden kallt en tid.

När fröna väl gror växer småplantorna långsamt till en början – räkna med runt 110 dagar från sådd till blomning. Man bör därför så jätteverbena redan i slutet av januari.

Hur ska man så?

Så fröna glest i fuktig såjord. Jätteverbenans frön är ljusgroende, så de ska inte täckas med jord – tryck bara fast dem på jordytan. Täck krukan med plast, eller lock om du använder en sålåda/minidrivhus. Låt sådden stå inomhus i två dagar så att fröna sväller upp något, och ställ den sedan utomhus eller i kylskåp i 14 dagar (om de inte är förbehandlade). Ta sedan in sådden och låt den stå i rumstemperatur, eller något lägre om det går.

Vill ha växtbelysning

När fröna väl har grott är det viktigt att småplantorna får mycket ljus för att inte bli bleka och gängliga. Dagsljuset räcker inte till förrän i april, så ställ dem på den svalaste fönsterbrädan, häng en bra växtbelysning över, och håll den tänd minst 10 timmar per dag – helst 16.

Jätteverbena är fin som svävare i rabatten, men att sätta många plantor i ett stort odlingskärl ger maximal effekt. Foto: Anna Örnberg

Plantera om

När småplantorna har fått några av sina riktiga blad skolar man om dem till var sin 7,5-centimeterskruka, i näringsrik planterings- eller blomjord.

Ta sticklingar

När plantorna har börjat förgrena sig kan man ta sticklingar. Om man beskär plantan får den ett buskigare växtsätt och man får fler plantor på köpet, även om blomningen försenas något. Klipp av topparna precis över ett bladpar och låt dem rota sig i krukor med fuktad blomjord. Låt inte jorden torka ut.

Plantera ut

Innan man sätter ut plantorna, när risken för frost är över, så måste de vänja sig gradvis vid utelivet. Ställ ut dem i ett skuggigt, skyddat läge under dagarna i en vecka, och ta in dem på kvällen.

Se även: