Odla i pallkrage – oslagbara tips som gör dig till proffs
Med lättskötta pallkragar kan du få din trädgård, altan eller balkong full av smakrika jordgubbar eller hallon, perfekt potatis, väldoftande kryddor och vackra blommor.
Men hur gör man då? Vad ska man tänka på när man vill odla i pallkrage? Och vad kan man plantera?
Här är 12 smartaste tipsen som maxar dina odlingar.
Att odla i pallkrage är ett väldigt smart sätt att odla på, särskilt om du är en glad amatörodlare. Odla i pallkrage innebär att ha kontroll över jord och vatten, ogräs och gödning. Vi kan odla på berg och gräsmattor, terrasser och balkonger. Inget är omöjligt.
1. Vad är egentligen en pallkrage?
En pallkrage är en transportlåda som kom till Europa från USA efter andra världskriget. Pallkragen är tillverkad som en ram i värmebehandlad furu eller gran. Den har ledade beslag av metall i hörnen, och låses med metallsprintar som bankas i. Pallkragarna kan staplas på varandra i flera lager. När de inte används går de att fälla ihop till platta paket.
Pallkragarna används tillsammans med lastpallar som botten, framför allt till transporter med tåg. På vilket bygge som helst nu för tiden kan du se massor av pallkragar med byggmaterial i.
Standardmåtten för en helpall är 120 x 80 x 20 centimeter. En halvpall har måtten 60 x 80 x 20 centimeter.
2. Kan jag odla vad jag vill i pallkrage?
Du kan i princip odla vad du vill i en pallkrage. Kanske inte stora träd, men bärbuskar som krusbär, vinbär, hallon med flera funkar utmärkt. Du kan odla perenner som rabarber, jordärtskockor, piplök och kryddor som salvia, timjan och andra. Blommor, både perenna och sommarblommor, trivs alldeles utmärkt i en pallkrage. Andra ettåriga grönsaker som rotfrukter, sallat, lök, bönor och kryddor är optimalt i pallkragen. Det enda du behöver tänka på är jordens sammansättning, hur stort jorddjup du behöver till de olika grödorna, om du ska ha en eller två eller fler kragar på varandra, och se till att de står så att de får sol eller skugga, allt efter behov.
Sedan kan du kombinera som du vill. Det ger utrymme för skaparglädje och kreativitet och det löser problem som om du till exempel vill ha kryddorna nära köket. Placera en pallkrage vid dörren till köket!
LÄS MER: Så lyckas du med tidig rabarber – här är allt du behöver veta
3. När kan man börja plantera i pallkrage?
Vill du odla i pallkrage kan du starta lite tidigare på våren eftersom pallkragar är upphöjda – jorden fortare blir varm och dräneringen är bättre. Läs anvisningarna på fröpåsarna och våga starta något tidigare när det är en pallkrage du ska så i. Det är bra om jorden är 6-8 grader varm.
Men! Vissa menar att odla i pallkrage är görbart året runt. Med en fiberduk eller ett lock på skyddas lådan mot de låga temperaturerna och det går att få en bra skörd trots kyla.
4. Placering av pallkragen – på gräsmatta eller annat plant underlag
En pallkrage har ingen botten. Det går att ställa den på jorden i köksträdgården – ett bra sätt att organisera den och få upphöjda bäddar och fasta gångar.
Startar du från scratch kan du ställa dina kragar på gräsmattan, ett berg och eller var som helst där det är någorlunda plant. Då får du bottna med ett tjockt lager tidningar, kartong, en gammal vaxduk, markduk eller vad du har.
Beroende på vad du ska odla behöver du en pallkrage på höjden. Till potatis, morötter och andra växter med djupa rötter behövs två på varandra, eller till och med tre.
5. Hur börjar man? Hur ska jag tänka när jag fyller pallkragen?
1. Jämna ut marken och placera ut pallkragen. Du kan ställa två pallkragar ovanpå varandra för att få bättre arbetshöjd.
2. Täck botten på pallkragen med markväv för att förhindra rotogräs, låt markväven upp en bit på insidan av kragen och häfta fast.
3. Fyll lådan till 2/3 med gödslad jord, cirka fyra säckar per pallkrage. Gärna en säck kogödsel som blandas med till exempel planteringsjord.
4. Så eller plantera. Glöm inte att vattna!
LÄS MER: Så bygger du en egen pallkrage – steg för steg
6. Hur planterar jag finast?
Potager är franska för en dekorativ köksträdgård, där man blandar grönsaker, ätbara blommor och snittblommor till en fin helhet. Grödorna är ofta planterade i mönster och man utnyttjar till exempel sallatssorternas olika färger som kontraster. Med pallkragar är det lätt att skapa en prydlig köksträdgård, en parterr, med bäddar och gångar och färggranna planteringar. Till nytta och nöje! Den behöver ju verkligen inte vara så stor som den berömda köksträdgården i Versailles till exempel. Du kanske bara behöver fyra eller sex pallkragar till att börja med, men eftersom de är billiga, lätthanterliga och produktiva vill du säkert utöka dina odlingar småningom.
7. Varför ska jag odla i pallkragar?
Att odla i pallkrage är ett billigt och effektivt sätt att ta kontroll över dina odlingar. Du kan styra kvaliteten på jorden, gödsling, vattning och ogräsrensningen blir lättare. Du kan starta tidigare på våren om du odlar i pallkrage, eftersom bäddarna i pallkragarna är upphöjda blir jorden blir fortare varm. Dräneringen är också bättre, vilket är viktigt. Få grödor vill stå blött och fuktigt under vintern.
Pallkragen sparar plats. Du kan odla mycket tätare och du kan utnyttja hela ytan ända ut i kanterna på kragen. Du behöver inte gå på jorden utan kan sköta odlingarna från kanterna. Det gör det lättarbetat på våren, ofta räcker det med att vända jorden med en grep.
Med pallkragar kan du odla på många ställen i trädgården, på berg, på terrassen eller om du bor i en lägenhet på en balkong, ställen som annars hade varit svåra att odla på.
LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen
8. Finns det nackdelar?
Det finns faktiskt inte många nackdelar med att odla i pallkrage, det är väl en av anledningarna till att så många har hakat på trenden. Kanske måste du passa lite extra med vattningen när det är varmt och soligt, då torkar jorden upp fortare i pallkragen. Pallkragarna är gjorda av trä och obönhörligen kommer de att förmultna. Du kan skjuta upp processen om du målar eller oljar in dem.
Lyfter du upp pallkragen på hösten och tar in den över vintern kommer den också att hålla längre. Sju, kanske upp mot tio eller elva år borde pallkragen hålla att odla i, även om den kanske inte är alldeles perfekt i framför allt nederkanten mot slutet.
Vill du odla i stor skala, hela vinterbehovet av morötter och potatis till exempel, är det bättre att göra som proffsen och odla på friland.
9. Hur skyddar jag odlingarna mot sniglar, rådjur och skadedjur?
Många vill åt dina pallkragar och odlingar. Katter, hundar, barn, fåglar, rådjur och sniglar – det finns flera knep för att skydda dina pallkragar. Ett kompostgaller eller ett rutnät av armeringsjärn ovanpå kragen kan hålla krafsande höns och katter borta. Barn och hundar brukar gilla att gå på gångarna kring kragarna, så de är inget större problem. Ett knep är att sticka ner elrör, eller de lite bredare vattenledningsrören i plast, i jorden och lägga odlingsväv över. Stabilare blir det med bambupinnar eller bitar av armeringsjärn som röränden träs över, eller så spikar du fast rörklamrar på utsidan av kragen. Odlingsväven håller rådjur och kaniner borta, den gör det varmare och skyddar mot blåst. Skadedjur som kålfjäril, morotsfluga med flera får svårare att komma åt. Men ljus och vatten kan passera igenom. Var så noga som möjligt och se till att det inte finns glipor i väven.
Nackdelen med odlingsväven är ju att det inte är så snyggt, men den gör verkligen nytta, så låt den ligga hela säsongen över till exempel kålplantorna.
10. Måste jag ha tak eller lock på pallkragen?
Nej, det är inget måste. Men ett tak eller ett lock kan vara praktiskt om det exempelvis kommer en lång period med mycket regn. Den som vill tidigarelägga odlingarna kan också ha hjälp av ett lock, då behålls värmen även på nätterna och det skulle komma tillbaka kyla fryser inte odlingen.
11. Hur får jag tag i en pallkrage/odlingslåda?
Billigaste pallkragen köper du begagnad av transport- och emballagefirmor. Då kostar de från 50 kronor och uppåt. Du kan också höra med något företag på orten som tar emot mycket gods i pallkrage, de brukar i bland vara glada att bli av med dem.
Du hittar dem också i trädgårdsbutiker och byggvaruhus. Då kallas de odlingslådor eller planteringslådor och kostar från en hundring och uppåt. På vissa håll kan du också hitta dem svartbetsade, eller målade i andra färger. Det finns också pallkragar i svart ABS-plast, kostar från 650 kronor.
På hösten är det inte ovanligt att hitta odlingslådor till reapris i trädgårdsbutiker och varuhus.
12. Vilka andra typer av pallkragar finns det?
Pallkrageodling är ju i princip detsamma som att odla i vilken låda eller upphöjd rabatt som helst. Pallkragen har några praktiska fördelar som att den är billig, går lätt att stapla och är lagom stor för att vara hanterbar. Du kan förstås bygga odlingslådor själv. Välj då obehandlat trä och använd gärna samma grundmått som pallkragen, 80 centimeter bred, så kan du lätt kombinera egensnickrade lådor med pallkragar. Det finns också flera andra system, som till exempel Hasselfors gardens designade lådor i olika storlekar och färger. Snyggt och elegant men dyrt. ”Evighetslådan” är ett system i återvunnen plast, som går att bygga på höjden och bredden.
LÄS MER: Stor guide till 10 fina växthus – hitta rätt drömhus för din trädgård
LÄS MER: Odla med barn! Tips på roliga och enkla saker att plantera
LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips
LÄS MER: Fina planteringsbord – tips och inspiration till trädgård och balkong