Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färska kryddor fyller trädgården med goda dofter och sätter smak på maten. Vem drömmer inte om en hel örtagård där man kan knipsa av det man behöver till sitt kök?Färska kryddor fyller trädgården med goda dofter och sätter smak på maten. Vem drömmer inte om en hel örtagård där man kan knipsa av det man behöver till sitt kök?Färska kryddor fyller trädgården med goda dofter och sätter smak på maten. Vem drömmer inte om en hel örtagård där man kan knipsa av det man behöver till sitt kök?
Marktäckare. Backtimjan doftar himmelskt och hör till de kryddväxter som trivs bra i stekande sol och torka.Marktäckare. Backtimjan doftar himmelskt och hör till de kryddväxter som trivs bra i stekande sol och torka.Marktäckare. Backtimjan doftar himmelskt och hör till de kryddväxter som trivs bra i stekande sol och torka.
1 AV 2
Färska kryddor fyller trädgården med goda dofter och sätter smak på maten. Vem drömmer inte om en hel örtagård där man kan knipsa av det man behöver till sitt kök?
2 AV 2
Marktäckare. Backtimjan doftar himmelskt och hör till de kryddväxter som trivs bra i stekande sol och torka.
Foto: Shutterstock

Så lyckas du med din kryddodling hemma

Färska kryddor fyller trädgården med goda dofter och sätter smak på maten. Vem drömmer inte om en hel örtagård där man kan knipsa av det man behöver till sitt kök?

Här är tipsen hur du lyckas med kryddodlingen!

Ett kryddland, litet eller stort, måste man ha i trädgården. Har du ingen trädgård planterar du med fördel kryddorna i krukor och ställer på balkongen. Eller ställ kryddkrukor på terrassen eller vid middagsbordet på uteplatsen.

Det viktigaste här är att de står nära maten och köket så att de finns lätt till hands.

Kryddor som klarar stark sol

Många av kryddväxterna, framför allt de gråbladiga och vedartade som salvia, lavendel, malört och timjan, är anspråkslösa och klarar stekande sol och torka. Bladkryddor som basilika och persilja kräver mer vattning och näringsrik jord.

I trädgårdsbutiken hittar du plantor. Numera är utbudet stort och det går att få tag i plantor av många sorters basilika, timjan och salvia med olika bladfärger. Liksom av koriander, kummin, citronmeliss, anis, libbsticka och mer udda kryddörter som johannesört och vinruta.

Kryddor i kruka. Här syns basilika av olika sorter, timjan och chiliplantor planterade i vackra terrakottakrukor.Kryddor i kruka. Här syns basilika av olika sorter, timjan och chiliplantor planterade i vackra terrakottakrukor.Kryddor i kruka. Här syns basilika av olika sorter, timjan och chiliplantor planterade i vackra terrakottakrukor.
Kryddor i kruka. Här syns basilika av olika sorter, timjan och chiliplantor planterade i vackra terrakottakrukor. Foto: Nina Bergström

Vill du så frön själv är det dags att börja under våren. Men att driva upp kryddväxter från frö är inte helt lätt, så ha tålamod – eller köp färdiga plantor.

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Kryddor gör sig bra som prydnadsväxter

Förutom att kryddväxter är nyttiga och goda är de också dekorativa och gör sig väl som prydnadsväxter. Välj dina favoriter utifrån smak och användning och skapa doft och välbehag i sommar. Var inte rädd att blanda olika kryddor, det är också fint att plantera dem tillsammans med grönsaker och blommor.

Så gör du en kryddträdgård

Om du har trädgård och vill bygga en kryddträdgård, välj en solig och torr plats i trädgården.
 

Ordna en bädd med porös trädgårdsjord, blandad med lite sand. Skapa en örtagård med små odlingsrutor eller låt den ena plantan växa in i den andra. I den ordnade örtagården är det lättare att hålla efter plantor som gärna sprider sig, till exempel mynta.
 

Se till att du kan jobba från alla håll med redskap eller lägg ut trampstenar.
Av höga växter behöver du bara ha en planta men av låga bör du ha minst tre.

 

Odla dill

Dill kan du direktså utomhus när jorden är minst 10 grader.Dill kan du direktså utomhus när jorden är minst 10 grader.Dill kan du direktså utomhus när jorden är minst 10 grader.
Dill kan du direktså utomhus när jorden är minst 10 grader. Foto: Shutterstock

Odla dillen för de smakrika bladen och för de vackra kronornas skull. Vad vore svensk sommar utan dill till potatisen? Dillen kan vara lite knepig att lyckas med och är känslig för torka.

När: Så direkt på friland när jorden är minst 10 grader.

Hur: Så fröna 1 centimeter djupt, med ett radavstånd på 30-40 centimeter. Så i omgångar så att du alltid har dill att skörda. Du behöver inte gallra om du är ute efter bladen, men om du vill ha krondill bör avståndet vara 15 centimeter.

Trivs i: Mullrik och näringsrik jord med bra tillgång till vatten. Om dillen inte skulle trivas kan du testa att odla i krukor eller lådor med planteringsjord.

Mår bra av: Fuktiga jordar. Först efter fyra år kan dill stå på samma ställe igen, dessförinnan bör du byta växtplats varje år. Dillkronorna kan även torkas.

Odla mynta

Mynta sprider sig lätt, så plantera den gärna i ett hörn eller i en egen odlingsruta där du har koll på den.Mynta sprider sig lätt, så plantera den gärna i ett hörn eller i en egen odlingsruta där du har koll på den.Mynta sprider sig lätt, så plantera den gärna i ett hörn eller i en egen odlingsruta där du har koll på den.
Mynta sprider sig lätt, så plantera den gärna i ett hörn eller i en egen odlingsruta där du har koll på den. Foto: Shutterstock

Myntornas värld är rik. Grönmynta, citronmynta, ananasmynta och krusmynta är bara några av dem. Alla är fleråriga och ingen sås från frön - du behöver en planta. Men den väldoftande växten sprider sig lika lätt som ogräs i rabatten.

När: Sätt plantor på våren eller försommaren.

Hur: Så inte, skaffa plantor i stället och plantera med ett avstånd på 20-30 centimeter. Mynta sprider sig lätt, så plantera den gärna i ett hörn eller i en egen odlingsruta där du har koll på den.

Trivs i: Accepterar alla jordar, men frodas i lucker jord och lätt halvskugga. Att det är meningslöst att så frön beror på att de flesta myntor är hybrider. Om du sår frön vet du inte vilken typ och vilken sort du får upp.

Mår bra av: Att jorden är gödslad och att du vattnar vid torka. Bladen skördas innan plantan går i blom.

Odla persilja

Persilja finns både som krusbladig och slätbladig.Persilja finns både som krusbladig och slätbladig.Persilja finns både som krusbladig och slätbladig.
Persilja finns både som krusbladig och slätbladig. Foto: Nina Bergström

En blygsam ört med många användningsområden i köket. Testa att blanda i några grovhackade blad i salladen. Överskottet av skörden fryser du in så att du har persilja långt in på vintern. Finns både som krusbladig och slätbladig, den slätbladiga anses ha rikare arom.

När: Så på friland när jorden går att bearbeta.

Hur: Så fröna direkt i jorden på 1 centimeters djup och med ett radavstånd på 30 centimeter. Det tar oftast ganska lång tid för fröna att gro. Gallra så att plantavståndet blir 5 centimeter.

Trivs i: Näringsrik och väldränerad jord, gärna kalkrik. Sol eller lätt skugga.

Mår bra av: Täck gärna med fiberväv tills fröna gror. Gödsla lite extra under sommaren. Tvåårig, blommar andra året. Knip av blomstjälkarna för att främja bladtillväxten. Låt några plantor gå i blom så självsår persiljan sig.

Odla basilika

Basilika kan du så i krukor på balkongen, i köksfönstret, på altanen - överallt där solen gassar.Basilika kan du så i krukor på balkongen, i köksfönstret, på altanen - överallt där solen gassar.Basilika kan du så i krukor på balkongen, i köksfönstret, på altanen - överallt där solen gassar.
Basilika kan du så i krukor på balkongen, i köksfönstret, på altanen - överallt där solen gassar. Foto: Nina Bergström

Basilikan finns i en mängd olika sorter - och kan smaka allt från citron till kanel. Så i krukor på balkongen, i köksfönstret, på altanen - överallt där solen gassar. Skörda basilikan genom att klippa av toppskotten regelbundet, det hindrar också plantan från att gå i blom.

Basilika tappar lätt smak om den steks eller koks, så i matlagning bör den tillsättas precis i slutet.

När: Så inomhus i mars-april. HUR: Så i små krukor med ett tunt lager jord över fröna. Duscha med vatten. Ställ i ett ljust fönster så fort fröna har grott. Jorden får inte torka ut eller bli dyngsur.

När plantorna har fått några bladpar är det dags att plantera om i större krukor, med 3-4 plantor i varje. När nattemperaturen är över 15 grader går det att ställa ut krukan. Plantera om i ännu större kruka när rötterna växt ut mot krukkanten.

Trivs i: Vill ha gassande sol och trivs i näringsrik planterings- eller blomjord.

Mår bra av: Gödselvattna regelbundet eller täck jorden med färskt gräsklipp som ger extra näring.

Odla koriander

Koriander sägs vara världens mest använda bladkrydda.Koriander sägs vara världens mest använda bladkrydda.Koriander sägs vara världens mest använda bladkrydda.
Koriander sägs vara världens mest använda bladkrydda. Foto: Istock

Det är koriander som ger asiatiska maträtter sin karaktär. Örten sägs vara världens mest använda bladkrydda och det brukar ta ett tag innan man vänjer sig vid den säregna smaken.

När: Förodla inomhus under våren eller så direkt så snart jorden går att bearbeta. Förodling är att föredra om man vill ha en lång växtsäsong. Fröavstånd 15 centimeter.

Hur: Så 1 centimeter djupt och täck med fiberväv, då gror fröna fortare. Håll jorden fuktig och gallra så att plantavståndet blir cirka 10 centimeter.

Trivs i: Lätt och näringsrik jord. Plantera i soligt läge och inte nära fänkål som kan skada korianderns utveckling. Växer även i lätt halvskugga. De övre bladen är skira och dilliknande, de undre bladen är breda och liknar bladpersilja till formen.

Mår bra av: Redan när plantorna är en decimeter höga kan du börja skörda blad. Hela plantan skördas när bladen i toppen visar en tendens att börja se ut som dill.

Odla oregano

regano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta.regano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta.regano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta.
regano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta. Foto: Istock

Oregano passar utmärkt att torka - många anser till och med att smaken blir ännu bättre då. Har ett brett användningsområde men är förstås pizzakryddan nummer ett!

När: Så inomhus redan i mars. HUR: Ställ sådden ljust, i ett soligt fönster eller under lysrör. Plantera om när ett eller några bladpar tittar fram. Avhärda, och när frostrisken är över kan du plantera ut dem med ett plantavstånd på 30 centimeter. Är flerårig och härdig i södra Sverige.

Trivs i: Soligt eller halvskuggigt läge. Oregano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta. Jorden ska helst vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik.

Mår bra av: Att du vårgödslar och vattnar vid torka. Om du vill ha mängder av blad knipsar du av blomställningarna. Förökning är mycket enkelt: det är bara att dela plantan och se till att det följer med några rötter.

Odla dragon

Smaken på dragon blir kraftigare om bladen torkas.Smaken på dragon blir kraftigare om bladen torkas.Smaken på dragon blir kraftigare om bladen torkas.
Smaken på dragon blir kraftigare om bladen torkas. Foto: Istock

Fransk dragon har en mild aromatisk smak med dragning åt lakrits. Oumbärlig till bearnaise och till ägg-, fisk- och kycklingrätter.

När: Plantera ut när risken för nattfrost är över.

Hur: Fransk dragon är en perenn som blir drygt en halvmeter hög. Fransk dragon är härdig upp till zon 4 och kan bara förökas med sticklingar eller plantdelning. Gallra så att det är 40-50 centimeter mellan plantorna.

Trivs i: Odla på en skyddad solig plats i väldränerad och mullrik jord.

Mår bra av: Grundgödsling på våren. Plantera om efter några år när rötterna utvecklats och blivit stora och yviga. Klipp ner de torra kvistarna på våren. Skörda de smala lansettliknande bladen efter hand, smaken blir kraftigare om bladen torkas.

Odla kryddsalvia

Kryddsalvians blå blommor är populära bland humlor.Kryddsalvians blå blommor är populära bland humlor.Kryddsalvians blå blommor är populära bland humlor.
Kryddsalvians blå blommor är populära bland humlor. Foto: Nina Bergström

Kryddsalvia, som är flerårig, ska du förstås odla för smakens skull. Men också för de silvergrå bladen och de blå blommorna som humlorna är galna i. Den starka smaken kommer bäst till sin rätt ihop med kyckling eller lamm.

När: Plantera ut så fort tjälen gått ur jorden och jorden torkat upp.

Hur: Köp en färdig planta i trädgårdsbutiken, det är enklast. Plantera gärna ut i kruka, plantavståndet för salvia ska vara ungefär 40 centimeter.

Trivs i: Gassande sol och i väldränerad, gärna sandig jord. Är den mager gödslar du försiktigt på våren.

Mår bra av: Salvia klarar inte alltid vintern. Men odlad i lätt jord och täckt med granris kan den klara lägre temperaturer, dock inte kylan längst upp i norr. Till våren skärs plantan ner så att knappt hälften återstår, då bryter nya blad fram.

Så tar du bäst hand om skörden

Skörda hela säsongen, mest smakar kryddorna precis före blomningen.
Torka kryddor genom att binda små luftiga buketter som får hänga i ett torrt, mörkt och luftigt utrymme.
Du kan också repa bladen och lägga ut dem på tidningspapper att torka.
För att frysa in, skölj kryddorna i vatten och finhacka. Frys gärna in i portionsstorlek i iskubsform. Förvara i burkar i frysen.
 

Det går också att skörda frön, till exempel från koriander och dill. Plocka stjälkar när fröna börjar mogna och häng inuti en papperskasse. Då kan du lätt samla upp fröna när de trillar av.

LÄS MER: Så enkelt gör du en självvattnande kruka

LÄS MER: Odla i pallkrage – här är alla tips du behöver

LÄS MER: Så enkelt odlar du egna solrosor