Med fröbomber kan du lyfta en tråkig plats till ett blomsterparadis. Foto: Istock

Så en härlig blomsteräng – med spännande fröbomber

Har du en plätt i din trädgård som skulle behöva fägring? Vill du test ett lite annorlunda sätt att så växter på? 

Testa att göra fröbomber och låt blommor ta sig upp på ett annars tråkigt ställe. Det kan bli fantastiskt vackert och dessutom blir det en härlig blomsterbuffé till hungriga bin.

Här får du veta hur enkelt du skapar en blomsterexplosion! 

Veronica Lundström Kristensen

Att göra fröbomber är både enkelt och roligt att göra och inte minst spännande att se vad som så småningom kommer upp ur jorden. En fröbomb är helt enkelt en boll av lera, jord och blomfrön. Ett perfekt kladdigt projekt om du vill odla med barnen!

Det är bra att välja frön från växter som finns i närheten och som kan ta sig utan skötsel, exempelvis ängsblommor. De blommar hela sommaren och lockar även till sig fjärilar och bin som behöver alla hjälp de kan få

1 AV 2
Rulla små bollar av lera, jord och frön...
Foto: Shutterstock
2 AV 2
... och låt dem självtorka innan du kastar ut dem. En tom äggkartong fungerar bra som förvaring.
Foto: Shutterstock

Fröbomberna lägger du på ett ställe som du tycker behöver livas upp, där det finns jord och där de får vara i fred. Leran kommer att skydda fröna från hungriga fåglar och från att blåsa bort. Men viktigt – tänk alltså på att inte placera dem där gräset klipps regelbundet, för då kommer de inte ha någon chans att växa. Och var noga med att inte förstöra någon annans plantering, så som en offentlig rabatt. 

Recept: Så gör du fröbomber

Till ungefär tio fröbollar behöver du:
Drygt en deciliter vatten.
Ett par deciliter kompostjord eller annan näringsrik jord.
• Cirka tre deciliter lera, ta från lerig jord, sjöbotten eller köp i affär.
• En halv deciliter blandade fröer, till exempel vallmo, ringblomma, tusensköna, aster, lejongap eller kamelia. Men också ängsblommor, solrosfrön (fågelmat), förgätmigej, gurkört och honungsfacelia. Du kan också ta frön från din egen trädgård.

Gör så här:
Blanda jorden, leran och fröna väl. Tillsätt vatten tills du får en degig konsistens. Dela upp lerklumpen i mindre delar och rulla dem i handen till små bollar. Låt dem självtorka i ett dyng, men inte i direkt solljus. Sedan är det dags att placera ut dem. Till exempel en tom plats under ett träd eller ett oanvänt område mitt emellan två hus. Sedan får solen och regnet göra jobbet i sex till åtta veckor och du får njuta av verket. 

Fröbomber vanligt vid gerillaodling

Att odla med fröbomber ska ha varit vanligt redan under antiken i Mellanöstern och norra Afrika. Metoden återupptäcktes på 1930-talet av en forskare i Japan som experimenterade med naturliga odlingstekniker under kriget. 

När man på 1970-talet startade gerillaodling i New York (”guerilla gardening”, en slags busodling som återigen fick en renässans i början av 2000-talet), var det vanligt att man använde fröbomber. Allt går ut på att ”pigga upp” kala och trista platser, outnyttjade ytor, göra dem gröna och levande genom att plantera växter och blommor där. Det kan vara refuger, rivningstomter eller nergångna industritomter.

Se även: