1 AV 2
Ringblomma, en färgglad klassiker som är lätta att sköta om.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 2
Höjden på ringblommor varierar från 50–70 centimeter till bara 20–30 centimeter höga.
Foto: GETTY IMAGES

Älskade ringblomman – en färgglad klassiker

Lättsamma och färggranna.

Ringblomman är en klassiker som passar alla blomsterälskare.

Här får du tips på hur du bäst tar hand om blomman!

Ingela Jagne

De flesta har någon gång sett en ringblomma. Klassisk och enkelt, men med stark färg som fångar ens uppmärksamhet.

Blomman är perfekt för alla som tycker det är krångligt att förodla inne, har svårt att skilja små plantor från ogräs när man direktsår och som bara vill ha lite färg i rabatten och i vasen på köksbordet.

Ringblomman kommer troligen från Medelhavsområdet men har odlats länge och redan de gamla egyptierna ansåg den ha föryngrande krafter. I många andra kulturer har den använts som krydda och färgsättare i olika maträtter och än i dag gör man sårvårdande salvor av dem.

Foto: GETTY IMAGES

Här trivs ringblomma

Ringblommor är inte särskilt kräsna och trivs i de flesta jordar, men de tycker inte om en alltför fuktig växtplats. De föredrar ett söderläge med mycket sol, men blommar villigt även i halvskugga. De små första bladen som sticker upp ur jorden är ovala, ljusgröna lätt håriga och något klibbiga. Rensa inte bort dem, men gallra om de står för tätt. Se till att vattna om vädret är mycket torrt de första veckorna. Har du en mager jord är de tacksamma för en släng hönsgödsel precis innan de börjar blomma.

Tänk så här när du ska plantera

Så de höga sorterna längst bak i rabatten, forsätt med mellanhöga och kanta sedan rabatten med en låg sort.
Du kan även så ringblommor i stora krukor, sår du en sort i varje kruka kan du lätt arrangera dem efter både höjd och färg. Ringblommor är mycket friska och drabbas sällan av sjukdomar, inte ens mördarsniglarna tycks vilja äta dem.

Foto: GETTY IMAGES

För- och nackdelar med ringblommor

En fördel för vissa, men nackdel för andra med ett mer ordningsamt sinne, är att ringblommor gärna frösår sig och dyker upp på ställen som passar dem. Har man en gång sått ringblommor dyker de upp som lysande små solar bland grönsaker och i rabatter.
Det är också väldigt enkelt att samla in frön och spara till nästa år om man själv vill bestämma var de ska växa. 

LÄS MER: Så enkelt gör du Emmas läkande ringblomssalva

Blommar länge

När ringblomman väl börjar blomma, runt midsommar beroende på när man sådde den, fortsätter den sedan långt in på höstkanten. Det latinska namnet är "Calendula officinalis" och Calendula antyder till att ringblomman får en ny blomma första dagen varje månad. Officinalis anger att den är en medicinalväxt. 

Ringblomman tillhör familjen Asteraceae, korgblommiga växter med de typiska rörformade små diskblommorna i mitten omgärdade av långa strålblommor. Andra familjemedlemmar är prästkrage, aster och solros.

Olika typer av ringblommor

Dagens ringblommor är väldigt variationsrika. De kan vara riktigt fyllda, som små krusiga kuddar, stora och lysande. Det finns även enkla, halvfyllda i en bränd rosa- aprikos färgskala. Höjden varierar från 50–70 centimeter till bara 20–30 centimeter höga.

För det mesta köper man fröpåsar med blandade färger men vill man göra mer sparsmakade färgkombinationer finns det även namnsorter med bara en färg.

LÄS MER: Odla och må bra – här är växterna som gör dig pigg

LÄS MER: 7 giftiga växter i din närhet – som du måste akta dig för