Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Plantera för vårblomningen – här är 18 nya blomlökar

Krokus, tidiga tulpaner, vårstjärnor, pärlhyacinter, narcisser, kejsarkronor... Är du flitig med att plantera lökar och knölar nu kan du ha blommande lökväxter från mars in i juni.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

1 av 3

Tulpanerna är en klassiker i trädgården. Vi har odlat dem sedan 1600-talet när de kom till Europa från sina hemtrakter i Turkiet och Centralasien.

Foto: NINA BERGSTRÖM

2 av 3

Underbara hyacinter och söta penséer.

Foto: NINA BERGSTRÖM

3 av 3

Ett av höstens viktigaste och roligaste jobb är att plantera de lökar och knölar som ska blomma i trädgården i vår. 

Här får du tips om några fina och odlingsvärda sorter och hur du ska bädda på bästa sätt för en vacker blomning i vår.

Andra har också läst

Tidigt på våren, efter en lång och mörk vinter, när träd och buskar ännu inte har några blad och gräset inte hunnit bli grönt blir man extra glad över några vintergäck som sticker upp i rabatten med sina gula blommor eller nickande snödroppar alldeles vid kanten där snön har börjat smälta. Krokus, tidiga tulpaner, vårstjärnor, pärlhyacinter, narcisser, kejsarkronor... Är du flitig med att plantera lökar och knölar nu kan du ha blommande lökväxter från mars in i juni. 

Scrolla längre ner för att se alla löknyheter!

Skilj på lökar och knölar

Man skiljer på lökar och knölar, även om de gemensamt har underjordiska delar som lagrar vatten och näring. En lök är en kort skivliknande jordstam och har alltid en lökplatta i botten och tätt packade lökfjäll som hos tulpaner, narcisser och snödroppar till exempel. En knöl är homogen rakt igenom och kan bestå av en rotstam eller en uppsvälld rothals som till exempel hos krokus, vintergäck och knölbegonia. Här kommer vi lite slarvigt att kalla alla dessa växter för lökar eller lökväxter. 

Foto: NINA BERGSTRÖM

Lökar som planteras på hösten

De här växterna planteras på hösten så att de hinner rota sig innan den stränga vintern kommer. I början av säsongen är utbudet som störst i butiker och på nätet och du har stor chans att få tag på det du vill ha. När du fått hem dem ska du plantera dem så fort som möjligt. Låt dem inte ligga och torka hos dig. Det är särskilt viktigt med narcisser, hyacinter och de flesta andra. Tulpanerna är inte lika kinkiga, de kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. 

Snödroppar planteras på våren

Snödroppar är speciella. De vill planteras ”in the green” alltså strax efter blomningen på våren, när bladen fortfarande är gröna. Försök få tag på snödroppar i kruka, eller be att få några lökar av grannen. Risken är stor att lagrade snödroppslökar torkat under sommaren. 

Foto: NINA BERGSTRÖM

Så planterar du blomlökar

De flesta lökväxter vill ha en näringsrik och väldränerad jord. Den ska vara fuktig på våren, torr och varm under sommaren och inte för blöt under hösten och vintern, då riskerar lökarna att ruttna.  

Vill du till exempel skapa stora bestånd av narcisser, blåstjärna och botaniska tulpaner i gräsmattan eller under buskar och träd ska du plantera de enkla ursprungliga arterna som lättare förvildar sig än de mer kultiverade sorterna. 

Det är bra att gödsla med benmjöl eller lökgödsel vid planteringen. Under våren efter blomningen kan du lägga på lite stallgödsel, funkar utmärkt med gödsel på påse. 

Plantera inte i rader, det ser aldrig naturligt ut. ”Släng” i stället ut lökarna och gräv ner dem där de hamnar. Om du ska plantera i gräsmattan är ett sätt att skära bort en bit grässvål, luckra jorden, strössla ut lite benmjöl, plantera lökarna och lägg tillbaka grässvålen. 

En tumregel är att löken ska ner tre gånger så djupt som den är tjock om midjan. Små lökar ganska grunt och stora lökar djupare alltså. Den spetsiga änden ska vara uppåt.

Kejsarkronor vill stå riktigt djupt och löken ska tiltas lite grand så att inte vatten rinner ner i hålet upptill. 

Foto: NINA BERGSTRÖM

Det här är bra att tänka på med blomlökar

Efter blomningen vill lökväxterna stå kvar tills bladen har vissnat ner. Då har näringen i bladen gått tillbaka till löken och gör den redo för nästa års blomning eller för att producera sidolökar. Det ser inte alltid så vackert ut med de vissnande bladen. Plantera lökväxter tillsammans med perenner så kan deras växande blad dölja de vissnande. 

Välj perenner som har ungefär samma krav på näring och fuktighet. Perennerna får inte växa fortare är lökväxterna, då tappar man hela vitsen med samplanteringen. I en rabatt med lite skuggigt läge kan du kombinera tulpaner och narcisser i bakkanten med perenner som hostor, ormbunkar och astilbe framför. 

Nävor, alunrot, nepeta, förgätmigej, jättedaggkåpa, fänrikshjärta och löjtnantshjärta är andra perenner som gillar ett soligare läge och som är fina att kombinera med tulpaner och narcisser. Prydnadsgräs och buxbom blir också fina att kombinera med tulpaner. Små lökväxter som pärlhyacinter, balkansippa, krokus, vårstjärnor med flera passar i framkanten av rabatterna, deras vissnande blad är inte så störande. 

Foto: NINA BERGSTRÖM

Plantera tulpaner

Tulpanerna är en klassiker i trädgården. Vi har odlat dem sedan 1600-talet när de kom till Europa från sina hemtrakter i Turkiet och Centralasien. 

Det finns massor av arter och förädlade sorter. De brukar delas in i grupper utefter utseende och egenskaper. Om du planerar lite klokt kan du ha blommande tulpaner från mars, april till mitten av juni. 

Tulpanlöken blommar bara en gång, kommande år är det sidolökarna som bildas på huvudlöken som blommar. 

Små botaniska tulpaner, darwintulpaner och liljeblommande tulpaner har lättare att komma igen år efter år. Moderna förädlade sorter blommar oftast bara en gång. 

Så här delas tulpaner in

• Darwintulpaner har stora enkla blommor, mellantidig.

• Fransblommiga har en frans längs kanten på kronbladen.

• Tidiga/sena enkelblommande.

• Tidiga/sena fylldblommiga.

• Triumftulpaner har enkla rundade blommor.

• Liljeblommande har spetsiga lite bakåtböjda kronblad.

• Papegojtulpaner har buckliga kronblad.

• Viridiflora eller grönbandade tulpaner har gröna band på kronbladen.

• Rembrandttulpaner har randiga och fjädermönstrade blommor.

• Fosterianatulpaner kallas också kejsartulpaner.

• Greigiitulpaner är tidiga med enkla stora blommor och fläckiga, randiga eller vågkantade blad.

• Övriga. Här finns de botaniska eller de små vilda tulpanerna. Blommar ofta tidigt och rikligt. 

Foto: NINA BERGSTRÖM

Plantera narcisser 

Det finns ungefär 100 arter i släktet narcisser. Av dem har man korsat fram uppemot 25 000 registrerade sorter. 

Narcisser är det vetenskapliga namnet på flera arter där påskliljor, pingstliljor, stjärnnarcisser, jonkviller med flera ingår. 

• Påskliljor blommar från april och har ofta en stor trumpet. De finns i både vitt och gult och de delas in i enkla och fylldblommiga. 

• Pingstliljor har vita kronblad och en kort trumpet som ofta är gul med en röd kant och de doftar ofta gott. Blommar i maj, juni.

• Stjärnnarcisser är hybrider av påskliljor och pingstliljor.

Plantera narcisserna så fort du får hem lökarna. Sätt dem i grupper om tio. Narcisser är långlivade och kommer igen år efter år. Men när blomningen börjar avta är det dags att gräva upp dem, bryta loss sidolökarna och sedan plantera tillbaka dem med cirka 10 centimeters avstånd. 

Gödsla med lökgödsel eller benmjöl när du planterar och gärna lite stallgödsel på våren efter blomningen. 

En stor fördel med narcisserna förutom att de är vackra och lättodlade är att de inte gillas av rådjur. 

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård! 

Här är 18 nya och ljuvliga vårlökar!

Lökar:

1.  Fritillaria stenanthera  – Skär hornlilja

Den här rosa raringen växer i bergsluttningar på upp till 2000 meters höjd. Varje stjälk har många ljusrosa blommor. Höjden är cirka 20 centimeter. Löken behöver en varm och torr sommar och odlas därför i en väldränerad och varm rabatt. Blommar i april. (Lökar & knölar)

2. Corydalis solida ’Beth Evans’ – Stor nunneört

Har läckra rosa blommor i flera nyanser. Blommar i april, maj Blir cirka 15 centimeter. Passar fint i kanten av en rabatt.

(Lilla Fiskaregatan, Lökar & knölar)

3. Crocus kotschyanus  – Septemberkrokus

De flesta krokusar blommar på våren. Men det finns några arter som blommar på hösten. Septemberkrokusen är en sådan som blommar i september, oktober. Den är vackert lila med ljusare mitt. Blir från 5 till 15 centimeter.  

(Lökar & knölar)

Foto: TREVOR SIMS / TREVOR SIMS NINA BERGSTRÖM

Narcisser:

4. Narcissus cyclamineus ’Wisley’  – Cyklamennarciss

En underbar vit narciss med gul trumpet. Den blir mellan 30 upp till 50 centimeter hög. Blommar i februari-mars.

(Lökar & knölar)

Foto: A. HOFSTRA NINA BERGSTRÖM

5. Narcissus jonquilla ’Lieke’  – Jonkvill

Vit jonkvill med gul trumpet och god doft.  Höjd blir mellan 25 till 40 centimeter. Blommar i april.

(Lökar & knölar)

Foto: NINA BERGSTRÖM

6. Narcissus incomparabilis 'Avalon' – Stjärnnarciss

Stilig vit och ljust citrongul narciss med en bred vit trumpet i mitten. Blombladen är vita längst in vid trumpeten för att sedan skifta i gult längre ut. Blommar under april, maj. Blir 35 centimeter hög.

(Zetas, Lökar & knölar, Lilla Fiskaregatan)

Foto: TONY LINDHOUT / TONY LINDHOUT NINA BERGSTRÖM

Tulpaner:

7. Tulipa kaufmanniana ’Ice Stick’ – Näckrostulpan

En mycket tidig tulpan, grundfärgen är vit med röda teckningar på kronbladen. Blir cirka 20 centimeter hög och förvildar sig gärna. Blommar i mars

(Lökar & knölar, Klostras, Lilla Fiskaregatan)

Foto: TONY LINDHOUT NINA BERGSTRÖM

8. Tulipa gesneriana ‘Acuminata’ – Spindeltulpan 

Gammal kulturform av tulpan med långa vridna kronblad i rött och vitt. Har odlats i flera hundra år. Blommar i maj, juni och blir ungefär 50 centimeter hög. 

(Lökar & knölar, Lilla Fiskaregatan)

Foto: CORA NIELE / CORA NIELE NINA BERGSTRÖM

9. Tulipa gesneriana ’Mistress Mystic’ – Triumftulpan

Härlig triumftulpan i en ovanlig färgkombination med blommor i rosa och lila. Fin både i rabatten och till snitt. Återkommer år efter år. Höjd cirka 40 till 50 centimeter.

(Lökar & knölar, Odla.nu)

10. ’Louvre Orange’  – Franstulpan

En ovanligt färgad franstulpan. Grundfärgen är intensivt röd med de övre kanterna färgade i gul-orange. Höjd 40 centimeter. Blommar i maj.

(Lökar & knölar) 

11. Tulipa polychroma – Porslinstulpan

Denna botaniska tulpan är en art och ingen korsning. Dess yttersida är vit men har en gul mitt. Den doftar gott. Höjd 15 centimeter och blommar i april.

(Lilla Fiskaregatan, Lökar & knölar)

12. ’Ballade’ – Liljeblommande tulpan 

En purpurfärgad tulpan med snövita kanter som blir cirka 55 centimeter hög och blommar från maj. Den är vacker i så väl vas som i en rabatt tillsammans med vita liljeblommande tulpaner. 

(Klostra, Lökar & knölar)

13. ’Sun Lover’ – Sen fylld tulpan 

 En iögonfallande piontulpan som öppnar sig mer och mer för varje dag som går. Färgen går från gyllene gul till orange med eldiga röda inslag. Blir cirka 30 till 40 centimeter hög. 

(Lilla Fiskaregatan, Klostra)

14. ’Stresa’ – Näckrostulpan 

Pigg och glad kaufmannianatulpan i gult och rött. Blommar tidigt i mars, april och blir 35 centimeter hög. 

(Lilla Fiskaregatan, Odla.nu)

15. ’Sapporo’ – Liljeblommande tulpan

Stilig tulpan som börjar i vaniljgult för att sedan allt mer övergå i gräddvit blomning.

Blommar i maj, juni och blir cirka 45 centimeter hög. 

(Lilla Fiskaregatan)

16. ’Double Sugar’ – Sen fylld tulpan 

En doftande körsbärsrosa skönhet med lång blomning. Färgerna går från puder, via blekrosa till rosenrosa/röd med gröna stänk. Liknar en vacker ros. Blir cirka 45 centimeter hög. 

(Klostras, Lilla Fiskaregatan)

17. ’Romantic garden’ – Lökmix 

Här en färdigkomponerad grupp med blålila hyacinter och balkansippa med inslag av vitt eller rosa för att matcha nyansen hos tulpanen Foxtrot’ som förändras under sin blomning. 

(Nelson Garden)

18. ’Classic Elegans’ – Lökmix 

En komposition som blommar i vinröda, rosa och vita toner med tulpaner och pärlhyacint i klassiska former.

(Nelson Garden)

LÄS MER:  Hanna förvandlade igenvuxna 70-talstomten till drömmarnas trädgård